Iitinvoimakyla

Hemburen motionsglädje

Kraftbyar i Iitti och uppsökande motionsarbete är ett projekt som byaföreningen i Sääskjärvi administrerar. Projektet tillhandahåller motionsaktiviteter på olika håll, och tröskeln för att delta i dem är låg.

Projektet är riktat särskilt till den åldrande glesbygdsbefolkningen. Det har fått Leader-finansiering via Pohjois-Kymen Kasvu.

– Vi knackar rent konkret på hos folk – om så behövs gör vi hembesök för att ge anvisningar om hur man kan gymnastisera, säger projektkoordinatorn Tanja Rautavirta.

Kraftbyarna-projektet samarbetar med bland annat idrottsväsendet i Iitti (Itis) kommun och med idrottsföreningarna i området. Rautavirta tror att just samarbete är en orsak till att invånarna ivrigt har deltagit i evenemang och jippon.

– Byarna här är ju aktiva, bara man modigt börjar höra sig för och göra saker, påpekar hon.

Digert informationspaket

Vid en tillställning inom kampanjen Kilojen keräys (Ett lättare liv) på träskolan i Sääskjärvi i Iitti får ett tjugotal deltagare ett digert informationspaket om hur en hälsosam kost inverkar på välbefinnandet. Den som vill gå ner i vikt eller lägga om sin livsstil behöver förutom fakta också förmågan att inte hela tiden kräva mycket av sig själv.

– Det lönar sig att ha som mål att mestadels äta bra. Återfall är inte så farliga, världen går inte under på grund av dem. Man måste också få njuta av maten, säger Hannele Veteli som är mat- och företagsexpert vid Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Kampanjen är en av de många aktiviteter som kraftbyarna-projektet ordnar på olika håll i Iitti. Verksamheten inleddes våren 2016 med dunder och brak när omkring 500 människor infann sig till Drömmarnas motionsdag i kommuncentrumet Kausala, det evenemang där projektet lanserades. Iitti har 6 900 invånare, så deltagarprocenten var mycket hög. Den 30 juni samma år ordnades ett cykeljippo som lockade folk det också.
– Jag tänkte att om vi får ihop 50 människor så är det bra, men plötsligt hade vi över hundra namn på listan. De äldsta var över 80 år och de yngsta i lågstadieåldern. Det var härligt att se den långa raden av cyklister, den tog nästan aldrig slut, minns Tanja Rautavirta.

Välkommen verksamhet

Men låt oss återgå till träskolan i Sääskjärvi där Taina Auvinen, Leena Viitala och Kirsti Auvinen lyssnar på Hannele Vetelis kostråd.

– I somras var jag med om cykeljippot som kraftbyarna-projektet ordnade, och jag beslöt mig för att vara med om den här föreläsningen också. Projektet är välkommet. Det bjuder på något för människor i alla åldrar, säger Taina Auvinen.

För Leena Viitala är kostföreläsningen det första projektevenemanget.


– Jag bor i byn Jokue. Jippot i Kausala var på en dag som inte passade mig, så jag kom hit till Sääskjärvi, berättar hon.Kirsti Auvinen blev intresserad av kostföreläsningen just för att den hålls nära hennes hem.

– Det är lättare att vara med då. Man känner till stället och har bekanta att prata med.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020