Stuntfreaksteam1

Stunt Freaks Team – med hårt arbete mot drömmarnas mål

Många unga och också lite äldre bär på hoppet att göra sin hobby till yrke.

För Juha Ruokolainen i Keuruu är drömmen på god väg att bli verklighet. För att grunda en firma fick ungdomarna startpenning från NTM-centralen för det första året och landsbygdsprogrammets investerings- och startstöd via den lokala Leadergruppen Vasuri. Ruokolainen har nämligen tillsammans med två kompisar grundat ett företag som kör stunttrick med motorcyklar och motorkälkar.

Ungdomarna filmar stuntvideor och delar dem på YouTube och andra video- och bildwebbplatser som till exempel Instagram. Via den synlighet som videorna ger kan stuntförarna skaffa sig sponsorer. Ett annat sätt för Stunt Freaks att finansiera sin verksamhet är att ordna köruppvisningar för publik.

Det var nödvändigt att utvidga företagsverksamheten eftersom det är dyrt bara att underhålla och serva motorcyklarna. Trion kom på att sälja klistermärken till motorcyklar och motorkälkar samt till telefoner och kameror via sin egen nätbutik.

Affärerna är alltjämt i begynnelsestadiet, men intresset har redan väckts. Finländarna köper allt mer produkter på webben. Fördelarna med näthandeln är att den är lätt att nå: du kan beställa produkter från vilket håll i landet eller världen som helst.

− Det är på alla sätt effektivt att ha en nätbutik. Man behöver inte ha kontor eller affär med fast adress och webbsidan kan uppdateras och beställningarna skötas varifrån som helst, säger Antti Leppänen som ansvarar för företagets videoproduktion och annan grafisk planering.

En ytterligare inkomstkälla är att filma företagsvideor; Stunt Freaks Team kommer till företagen för att göra deras presentationsvideor i vilka teammedlemmarna medverkar med sina motorcyklar. De egna uppvisningarna och videoproduktionen är ändå det viktigaste som grabbarna också framöver vill koncentrera sig på. Stunt Freaks Team gör uppvisningskörningar runt om i Europa.

− För närvarande har vi nio förare på olika håll i Finland och ger ett tjugotal uppvisningar per år. Vi är nog redo att göra mer än så, säger Ruokolainen.

Kuvateksti:
Övningsplatsen för motorcykelkörning är i Petäjävesi, tjugo kilometer väster om Jyväskylä. Inne i staden skulle det inte vara lätt att hitta en lika stor plats som är avskild från trafik. Den fartfyllda körningen, hoppen och tricksen kräver rejält med utrymme.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020