Aston Kalmari1 Niiranen

Kipinä och Säpinä – finansiering för ungas idéer och drömmar

Den som tror på sig själv kommer långt

Kipinäpengarna är Leader Länsi-Saimaas och Säpinähundringarna Leader Pohjois-Kymen kasvus finansiering för ungdomarnas verksamhet på eget initiativ. Tack vare finansieringen kan ungdomarna genomföra och utveckla egna idéer. Finansieringen beviljas för gemensamma och allmännyttiga projekt samt för att starta upp och utveckla företagsverksamhet.

Ungdomarna i sydöstra Finland har greppat finansieringsmöjligheterna med imponerande tag. De mångsidiga projekten och den bredbasiga företagsverksamheten har gett fantastiska resultat.

Säpinähundringarna styrde Nanna Rauos i Kouvola till att fixa sig ett sommarjobb och ett eget företag. Hennes företag FunSport Nanna hyr ut SUP-brädor.

- Jag ansökte om pengar för undervisning i att paddla med SUP-bräda, som ännu då var en helt ny sport, berättar Rauos.

Med Säpinähundringarna kunde Rauos köpa SUP-brädor och med dem ordnade hon den första sommaren under två veckor en gratis provperiod för alla som ville prova på sporten och gav undervisning i paddling.

- När jag blev kvar med brädorna efter det projektet fick jag följande sommar en idé om att böja med något slags företagsverksamhet utgående från dem. Sedan grundade jag ett eget företag och efter det har jag hyrt ut SUP-brädor, minns Rauos och ser nöjd ut.

Kuva, jossa on Nanna Rauos ja SUP-lauta.
Med stöd av Säpinhundringarna grundade Nanna Rauos ett företag som hyr ut SUP-brädor.

Målet är ett yrke

Rockbandet Aston Kalmari från Villmanstrand har redan fullt upp med att förbereda bandningarna av sin nya skiva. Från det att bandet gav ut sin första skiva har farten bara ökat hela tiden. För att göra skivan sökte och fick bandet Kipinäpengar. Debutskivan har redan strömmats otroliga 300 000 gånger och bandet har turnerat runt om i Finland.

- Den skivan var vår språngbräda i många avseenden, funderar gitarristen Samu Pellikka.

Ett företagsmässigt och målinriktat grepp syns och hörs i det som Aston Kalmari gör.

- Vi har alltid sett framåt och jobbat systematiskt. Från första början har vi haft som mål att det här en gång ska bli vårt yrke, berättar sångare-gitarrist Aleksi Arola.

Oavsett hurdan företags- eller projektidén är har bandet utifrån sina egna erfarenheter ett bra och allmängiltigt tips att ge när det gäller att ansöka om finansiering.

- Det är bäst att ha en projektplan, så att man på riktigt funderar på vad man gör och vilket målet är, tipsar Pellikka.

Kuva Aston Kalmari -yhtyeen neljästä jäsenestä keltaista seinää vasten.
Rockbandet Aston Kalmari från Villmanstrand fick Kipinäpengar för att göra en ny skiva.

Vill du höra mer om Kipinäpengar och Säpinähundringar? Titta på videon:

Muokkauspäivämäärä: 25.10.2021

Uppdateringsdatum: 14 feb. 2022
Text: Henri Niiranen, KaakonKantri
Foto: Henri Niiranen, KaakonKantri