Videokuvaaja1

En ung videofotograf drömmer om stora produktioner

19-åriga Tuomas Nurmi fick finansiering från Leader JyväsRiihi för att köpa en ny filmkamera värd 20 000 euro.

Nurmi som är hemma från Muurame är företagare och jobbar med musik- och reklamvideor.

– Allt började med att vi filmade utförsåkning med gängets gamla kamera och lade ut våra filmer på nätet. Rapartisten A L Hasla hittade videorna och bad mig också göra musikvideor. Därifrån började det expandera, minns han.

Den nya kameran som han köpte tack vare finansieringen gör det möjligt att få ett ännu högklassigare slutresultat. Numera åker Nurmi till Helsingfors för att filma videor med inhemska rapartister och editerar sedan filmerna hemma i Muurame.

Han har gjort videor till exempel för Mäkki, Heinis och Tripple 2 vars video blev uppmärksammad också i rapartisternas hemland Ghana. Nurmi samarbetar också med Jaakko Jokelas produktionsbolag.

Egen stil och hårt arbete

Tuomas Nurmi är en självlärd fotograf som med sina egna ord emellanåt har snappat upp tips på webben. När han höll på med utförsåkning tittade han mycket på de stora produktionsbolagens filmer, men för tillfället har han inte några särskilda förebilder.

– Mina videor har fått beröm för att jag har min egen stil och mitt arbetssätt för att jag lämnar in allt i tid. Hårt arbete ger resultat. Det lönar sig att jobba mycket och tro på sig själv är rådet Nurmi ger.

– Jag gillar företagande. Mormor hjälper mig med bokföringen men annars har jag enkelt kunnat sköta allt på egen hand. Det är roligt att vara kreativ och att använda sin egen hjärna och sina egna händer.

Drömmar om USA

– Jag har bestämt att jag alltid kommer att göra videofilmer. Min dröm är att någon gång åka till USA för att jobba med större artister och filma för en stor produktion. Jag tror att drömmarna blir sanna om jag jobbar flitigt och blir bekant med de rätta människorna, funderar Nurmi.

Se Tuomas Nurmis berättelse

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020
Text: Maria Markus
Foto: Maria Markus