Beach partyja ja laneja 1

Beach Partyn och LAN - så blir resultatet när ungdomarna får bestämma och genomföra sådant de själva gillar

I Sysmä har kommunens evenemangsutbud fått ny fason. Detta tack vare regionens egna ungdomar som i samband med träning i evenemangsproduktion har ordnat evenemang som är öppna för alla.

De första Beach Partyna som ungdomarna arrangerade hölls på Sysmäs campingplats sommaren 2016 och lockade ett hundratal deltagare. Antalet fördubblades ändå redan följande sommar när strandfesten utvidgades till ett evenemang för hela familjen.

Ungdomarna har själva bokat de artister som uppträder på evenemangen. Första gången uppträdde Adi L Hasla och Mansesteri. Av youtubarna deltog Daniel Okas samt Mona Ilona som också är känd från serien Som au pair i Kanada. Andra gången deltog artisterna Vilma Alina och Raappana.
– Vi drabbades av ganska många bakslag när någon artist inte kunde komma eller priserna var så höga att vi inte kunde ta dem. Raappana lyckades vi få hit fastän budgeten till en början inte borde ha räckt till, ler 15-åriga Nette Rimpioja som gjorde bokningarna.
– Det har varit kul att boka artister hit. Samtidigt har man fått träffa kända personer och arbeta med dem ur en evenemangsarrangörs synvinkel, tillägger Nette.

Spel natten lång

LAN-partyn, eller datorspelsevenemang har ordnats tre gånger i Sysmä. De första LAN-partyna var projektledda, därefter har evenemangen varit självfinansierade och genomförts av ungdomarna själva.
– Verksamheten har nått sitt mål, då ungdomarna nu själva kan ordna evenemang utan projektstöd, ler Teea Sahiluoto.
I det första LAN-partyt deltog drygt 30 ungdomar. Det tredje evenemanget lockade mer än 70 spelare mellan 13 och 30 år, också från andra kommuner. LAN-partyt pågår från fredag till söndag och deltagarna sover på platsen.
– Det deltar också professionella spelare som kommer dit med stora datorer och ett gäng kompisar, berättar 16-årige Lauri Toivonen.

Förutom att spela är det också viktigt att träffa vänner och göra andra saker tillsammans. Enligt Lauri Toivonen spelar man nästan hela natten under ett LAN.
– Den första gången hade vi inget program inplanerat. Nu har vi även en spelturnering med sponsrade priser. De lag som har anmält sig till turneringen spelar Counter Strike mot varandra, förklarar Lauri.

Även föräldrarna är nöjda med att man ordnar egna LAN-partyn i närområdet.
– Tidigare har barnen förts till Assembly i Helsingfors. Nu finns barnen lite närmare under ett vakande öga och föräldrarna kan enkelt föra mat till dem under veckoslutet, ler Teea Sahiluoto.

Önskemålen överraskade

Utbildningen till evenemangsproducent och evenemangsproduktionen har lärt ungdomarna mycket. Man har även stött på olika problem under vägen. Till exempel fungerade inte kommunens internetuppkoppling under det första LAN-partyt, trots att anslutningarna hade kontrollerats. Arrangörerna var tvungna att hoppa i bilen och köra till Heinola för att hämta en ny uppkoppling. Beach Partynas artister har även haft särskilda önskemål.
– Artisternas önskemål har ibland varit ganska ansenliga. De har bett om tre olika vichy-märken och två olika slags salta nötter samt femstjärniga middagar. Listorna har varit långa och vi har varit tvungna att gallra bort saker ur dem, berättar Nette Rinneoja.

Till exempel lät man bli att skaffa handdukar av ett specifikt märke till rapparna som skulle ha använt dem för att torka bort svett. Istället valde man handdukar av ett annat märke. En annan artist bad om en helkroppsspegel som hämtades från en av ungdomarnas hem.

Till näst planerar man att ordna ett rekryteringsevenemang för unga. Evenemangen formas alltid enligt gruppen bakom projektet. Man tar också med nya ungdomar i verksamheten.
– Idén var att gruppen skulle bytas ut i de olika evenemangen, men ungdomarna har haft så roligt att jag inte har kunnat kicka ut någon, skrattar Teea Sahiluoto med glimten i ögat.
– Men såklart får ungdomarna fortsätta om de vill. Samtidigt lär de sig av varandra, då gruppen består av både erfarna och helt nya personer, sammanfattar Sahiluoto.

På artikelns huvudbild, från vänster: Nette Rimpioja, Nelli Kaukorinne, Emilia Junnila, Lauri Toivonen och Jussi Mallenius.


Artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Hämeenraitti.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020