Meidanleffa1

77 unga filmmakare, 4 filmer

Hur är det att göra en film själv från början till slut? Nu i vår kan omkring 80 unga från Tavastkyro, Punkalaidun, Sastamala och Huittinen svara på den frågan. Föreningen Leader Joutsenten reitti har finansierat projektet Vår Leffa! som Sastamala stads ungdomsväsende genomför.

Filmprojektet startade i september 2016 och riktar sig till 13–17-åringar. Syftet med projektet som leds av kulturproffsen Elina och Niko Tiainen är att förbättra möjligheterna att ha kultur som hobby i de fyra kommuner som är med i Leader Joutsenten reitti. Paret, som före det här genomförde ett motsvarande projekt i Sastamala, besökte under förhösten skolorna för att entusiasmera unga. Intresset överträffade förväntningarna, för nu deltar 77 unga.

Var och en får ägna sig åt den bit av filmmakeriet som intresserar honom eller henne mest. Elina och Niko Tiainen handleder ungdomarna i alla etapper, men ungdomarna sköter själva allt från manus till filmning, editering och musik. Intresse har funnits för alla arbetsmoment.

Elina Tiainen berättar att fyra filmer av mycket olika slag är under arbete. Temana är bland annat vänskap, familjevåld, förhållandet mellan unga och deras föräldrar samt flykten till en fantasivärld.

– Temana har helt klart sitt ursprung i sådant som nu diskuteras i Finland. Jag tycker att det här är enormt modigt av de här ungdomarna, rent ut sagt en kulturgärning. Fantastiskt att det finns mod att greppa de här frågorna. Förtroendet inom grupperna är starkt, så det har gått att ta upp också svåra saker. Var och en utgår från unga människors synpunkter och liv, och det är väl naturligt. Det enda rådet som vi gav till de unga var att de skulle skriva om sådant som de själva känner till.

Processen började med manusskrivning i september, och höjdpunkten blir den gemensamma filmpremiären i Sastamala i april. Det övergripande temat för filmerna, som är ungefär 20 minuter långa var, är Mitt Finland. Vår Leffa! genomförs för att fira jubileumsåret Finland 100.

Unga filmmakare

Kamera-, ljus- och editeringsgänget består av Eeva Ilomäki, Eero Kujanpää och Matti Toola. För ljudinspelningen och ljudplaneringen står Heikki Ahro. Niko Tiainen ger råd om hur kameran används.

En film om vänskap och val

Vänskap är temat för den film som görs i Tavastkyro. I huvudrollerna ses två flickor.

– Filmen handlar om stark vänskap men innehåller en del tragiska drag. Den handlar också om val: tänk om jag hade valt annorlunda? berättar Tiainen.

Först fanns det flera idéer, men den här som manusförfattaren Siro Lehtola lade fram valdes. Siro började bearbeta idén till en story tillsammans Aleksi Tala. Också Tanja Turkia och Jasmin Ylinen ingår i manusteamet.

– Det här lät roligt, så jag gick med. I Tavastkyro finns det inte så hemskt mycket liknande saker att syssla med, säger Aleksi Tala som också regisserar.

– Till den första filmträffen kom jag med en kompis. Hon är inte med längre. Det här projektet binder en nog ganska mycket, säger Siro Lehtola. Hon har också en roll i filmen.

Nu har det hela avancerat så långt som till filmningen. Tavastkyrobornas film spelas in bland annat på ett kafé, ett sjukhus, en skola, gårdsplanen till ett hus och i finkan. Vissa scener filmas utomhus.

– I skolan har jag varit med i teaterpjäser. Det här är ändå annorlunda, med speciell belysning och allting. På ett sätt är det här lättare, för i teaterpjäser måste man alltid lyckas till 100 procent men här kan man ta om scener, säger Ronja Anttolainen.

Kontinuitet önskas

Tiainen hoppas att motsvarande verksamhet i kommunerna ska fortsätta efter att projektet Vår leffa! har avslutats. Det här målet stöttas av att kontaktpersoner från varje kommun medverkar i projektet.

Det finns också en internationell sida av projektet. Erfarenheter utbyts med ett motsvarande tyskt projekt.

En del av de unga kände varandra sedan tidigare, andra har träffats via projektet. Tiainen säger att alla ändå har engagerat sig i samarbetet. Ett av målen för projektet, att öka den sociala gemenskapen, har därmed uppfyllts.

– Målet har bestämts tillsammans, och alla vill fullfölja det. Då finns det inte heller några motivationsproblem. Klart att alla vill att slutresultatet ska bli bra!

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020