Wallmask

Wall Mask: Målet är att uppfylla även kundernas individuella drömmar

Petri Karvinen från Kihniö utvecklade en kär hobby till en framgångsrik affärsverksamhet och skapade en arbetsplats i sitt företag Wall Mask. Karvinen, som spelat ishockey som målvakt i division II, upptäckte i början av 1990-talet att den nya typens målvaktsmasker inte fanns i butikerna ännu.

− Alla beundrade de första maskhjälmarna som importerats från Nordamerika till Finland. Jag tillverkade den första masken till mig själv och fortsatte med att utveckla den så att den blev allt bättre. Ryktet spred sig och snart började andra målvakter fråga efter mina masker.

Företaget Wall Mask, som grundades år 1990 i Kihniö, tillverkar och marknadsför ansiktsmasker till ishockey- och innebandymålvakter. I dag använder nästan varje målvakt i FM-ligan en mask som tillverkats av Karvinen. Företaget marknadsför sina produkter genom att träffa målvakter personligen och presentera produkterna i idrottsaffärer. I omklädningsrummen lyssnar man på elitspelarnas önskemål och försöker därefter förverkliga dem. Att företagaren själv har flera års erfarenhet av att stå framför kassen i rinken gör uppgiften lättare. I dag har dessutom internet verkligen stor betydelse för marknadsföringen av produkten.

Målet för projektet att föra Wall-maskerna ut i världen var att skapa nya produktmodeller, införa nya material och effektivisera produktionen. Avsikten var att utöka affärsverksamheten särskilt med tanke på exportmarknaderna, och företaget har faktiskt hittat en hel del nya återförsäljare särskilt i Europa och USA.

Projektet hade två olika utvecklingsdelar; den ena handlade om formgivning och den andra om utvecklandet av en helt ny modell. I utvecklingsarbetet användes en 3D-utskriven modell av ett nytt slag. I den andra delen fokuserade man på att utveckla en ny produktionsmetod och införa nya material. Under projektet automatiserades arbetet också med hjälp av en robot.

Projektet uppnådde de mål som ställts upp för den, och företaget har kunnat förstärka sitt kunnande i sin smala nisch av specialkompetens. Wall Mask föddes ur en fritidsaktivitet, men i dag har företaget tre anställda utöver företagaren. Företaget sysselsätter också många underleverantörer.

Produkterna är kända i hela världen, och i produktutvecklingen deltar många elitmålvakter från inhemska FM-ligan till utländska serier såsom NHL och ryska KHL. Över 80 procent av de finländska elitmålvakterna använder ansiktsskydd som tillverkats av Wall Mask. De professionella målvakternas exempel är viktigt även inom marknadsföringen eftersom en stor del av produktionen säljs till juniorer och amatörer.

Omkring 15 procent av produktionen går på export, i huvudsak till Ryssland, USA och Europa.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020

Detta är en karusell med kort till artikeln. Använd föregående och nästa knappar för att navigera.