Egget pastaamo marika001

Också pasta kan vara närmat – redaktören grundade en pastafabrik i garaget

Redaktören Marika Mulari sadlade om till fabriksdirektör och vill lära finländarna äta färsk pasta gjort av rena råvaror. Paimiobon Marika Mulari älskar att laga mat och uppskattar rena närproducerade livsmedel.

I köket gillar Mulari att pröva olika nya recept. För något år sedan ville Mulari prova på att tillverka pasta och köpte en egen liten pastamaskin. Hon märkte snabbt att det är enkelt men arbetsdrygt att tillverka färsk pasta. I affären säljs färdig italiensk färsk pasta, men mat som transporteras tusentals kilometer är inte ett ekologiskt hållbart val.

För ett år sedan bestämde sig Mulari för att ta reda på om hon kunde göra färsk pasta av finska råvaror. Redaktörsjobbet fick vara, för på försommaren grundade hon ett företag som heter Egget Pastaamo. Pastaamos grundtanke är att tillverka färsk pasta av finländska råvaror.
- Färsk pasta smakar mycket bättre än torkade makaroner som gjorts av vatten och vetemjöl. Hos oss tillverkas pastan av ägg i stora mängder. Pastan är mjuk, fyllig och innehåller också protein tack vare äggen. Pastan säljs samma dag den tillverkas. Den är genuint färsk närmat, berättar Mulari.
Pastaamo finns i ett garage på Mularis gårdsplan. I själva verket har garaget aldrig inhyst en bil eftersom körrampen, till pastafabrikens lycka, inte blev klar i tid. Mulari kallar sig på skämt för fabriksdirektör, för i garaget verkar faktiskt en riktig pastafabrik.


Pastafabriken är stiligt inredd och lokalen ser ut att komma direkt från en inredningstidning. Maskinernas jämna surrande ger lokalen fabrikskänsla. Den viktigaste delen i pastafabriken utgörs av den pastamaskin som är inköpt från Italien och med vars hjälp det går att tillverka nästan vilken pastamodell som helst. I fabriken finns också andra tillbehör och anordningar för att tillverka och förpacka pasta.

Grundreceptet till färsk pasta är enkelt; ägg från utegående höns, mjöl som malts i närheten och vatten. Just det, varför i fridens namn måste pastan fraktas ända från Italien?
- Vi i Finland har vete, världens renaste ägg och det renaste vattnet. Största delen av färskpastan importeras till Finland antingen som djupfryst eller förpackad i skyddande gas, konstaterar Mulari.

För närvarande säljs Egget Pastaamos pasta i närmatsringar. Mulari berättar att hon redan fått förfrågningar från butiker och inom kort levereras pasta också till några restauranger.
Mulari har nu som mål att lära finländarna äta närproducerad färsk pasta.
- Det är lyx i vardagen. På några minuter har du maten klar. Det behövs inte annat än exempelvis olivolja och vitlök eller smör och någon örtkrydda. Sedan är du redo att äta pastan.

Företaget ligger på landsbygden i Paimio, så Egget Pastaamo har beviljats företagsstöd ur landsbygdsfonden via Leaderföreningen Varsin Hyvä. Mulari rekommenderar att också andra företagare tar reda på möjligheterna att få stöd ur landsbygdsfonden.
- Enligt mig är det här en så utomordentlig chans att det lönar sig för företagare att kolla om landsbygdsfonden kan erbjuda något som de själva kan ha nytta av i sitt företag, uppmuntrar Mulari.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020
Text: Anssi Ketonen, kommunikationsprojektet Haloo maaseutu
Foto: Anssi Ketonen, kommunikationsprojektet Haloo maaseutu

Detta är en karusell med kort till artikeln. Använd föregående och nästa knappar för att navigera.