Rullahiihtorata4

Spänningen av fart, men inga farliga situationer!

Pargas rullskidbanan erbjuder skidåkare goda träningsmöjligheter året runt. Tack vare de investeringar som gjorts genom Leader-projektet har antalet entusiaster också ökat!

Det 2,6 kilometer långa banan vid Finby skidcentrum invigdes i september 2020, och sedan dess har banan använts flitigt under sommaren och vintern.

– Det tog en hel sommar att bygga den, men det var värt det! Nu är det givande att se hur väl banan har tagits emot, säger Patrick Johansson, ordförande i Pargas IF:s skidsektion.

Sommaren 2021 gjordes några mindre reparationer på banan och i slutet av sommaren kunde de första nationella tävlingarna i rullskidåkning äga rum.

– Folk kom från hela Finland och de tävlande gav banan mycket positiv feedback. Spåret är tillräckligt tekniskt för tävlingar, men passar även för nybörjare. Om du inte vill göra ett så hårt lopp, kan du välja de delar av banan som inte har några hårda stigningar, säger Johansson.

Den nya banan har framför allt förbättrat föreningens möjligheter till barnverksamhet. Tidigare hölls rullskid- åkningsträningen i trafiken, vilket innebar att de yngsta rullskidåkarna inte kunde delta. Nu är det säkert för juni- orer att träna.

Patrick Johansson, ordförande i Pargas IF:s skidsektion, är glad över att se hur mycket hårt arbete nu bär frukt. Det finns också fyra tävlingsskidåkare i hans egen familj, som nu har bra träningsmöjligheter året runt.

– Och för många vuxna är det ett stort hinder att åka skidor i trafiken, vilket är anledningen till att rullskid- åkning hittills främst har utövats av tävlingsåkare. Men det är säkert att prova det här, utan annan trafik, utan farliga korsningar och utan manhålsluckor!

På banan har det också ordnats rullskidkurser för utomstående parter, till exempel friluftsförbundet Suomen Latu.

Förutom rullskidor är det också möj- ligt att åka på rullskridskor på banan. Den upplysta banan är öppen varje dag och klubben strävar efter att hålla den i gott skick långt in på hösten. Även lite regn stör inte skidåkningen, så länge spåret är rent från barr och löv.

Asfaltering hjälper även på vintern Att asfaltera spåret förbättrar också skidförhållandena på vintern, eftersom det behövs mindre snö för att göra en bra skidspår på en platt bana. Dessutom kan asfaltunderlaget bättre bära snömaskiner och snön smälter inte lika lätt bort från asfalten.

Rullskridskoåkare är också välkomna att använda banan.

Asfaltering hjälper även på vintern

Att asfaltera spåret förbättrar också skidförhållandena på vintern, eftersom det behövs mindre snö för att göra en bra skidspår på en platt bana. Dessutom kan asfaltunderlaget bättre bära snömaskiner och snön smälter inte lika lätt bort från asfalten.

– Förra året lyckades vi lagra 3 500 kubikmeter snö, vilket gjorde att vi kunde öppna skidsäsongen i november. Skidspåren var i gott skick fram till början av april. En så lång skidsäsong hade inte varit möjlig utan asfaltunderlaget, säger Johansson.

Skidbanan vid Finby skidcentrum har varit i bruk i över 20 år. Från den asfalterade banan har man tillgång till nästan 15 km skridspår. Under de senaste vintrarna har snöförhållandena varit så goda att alla Finbys spår har använts.

Under en bra vinter har Finby upp till 15 kilometer skidspår.

Enligt Finlands Skidförbund har Pargas IF placerats bland de 20 bästa klubbarna i Finland under flera år.

– Det är en stor prestation när det finns över 300 skidklubbar i Finland, varav en del öppnar sina spår redan i oktober. Snöförhållandena har haft en stor inverkan på träningen, men nu jämnar situationen ut sig, eftersom rullskidåkning är en bra träning inför den kommande skidsäsongen, säger Johansson.

En gemensam ansträngning

Det finns snö som väntar på nästa skidsäsong intill spårets startpunkt. Tidigare har snön lagrats under sågspån i Finby, men nu täcks den också med snömattor.

Den totala budgeten för projektet var 60 900 euro, varav det offentliga stödet av I samma båt – Samassa veneessä Leader-gruppen var 39 600 euro, eller 65 %.

– Utan stöd från Leader hade detta inte kunnat byggas. Det hjälpte också att staden var så stöttande och att lokala företag hjälpte oss. Det har också utförts mycket talkoarbete. På andra håll i Finland har liknande banor byggts med en tre gånger så stor budget, säger Johansson.

Rullskidbanan kompletterar Finbys redan imponerande sportpalett. Golf, padel, frisbeegolf och terränglöpning kan alla utövas i samma område.

Uppdateringsdatum: 23 juni 2022
Text: Janica Vilen
Foto: Nina Maunuaho