1

Nya motionsplatser ökade gemenskapen i Haukkasalo

De nya motionsplatserna på ön Haukkasalo i Kuhmois har förenat öns bofasta invånare och sommargästerna. Med landsbygdsfinansiering från Leader Vesuri -gruppen har det byggts en allaktivitetsplan och ett upplyst skidspår på ön. Tack vare de populära motionsplatserna har gemenskapen ökat avsevärt – och aptiten blir bara större. Titta också på videon!

På ön Haukkasalo finns ett tiotal permanenta hushåll och 140 stugor, bland sommargästerna finns också många barn och ungdomar. Man hann redan länge drömma om en ny sportplan till ön. Ön saknade tidigare en plats att tillbringa fritiden på eller någon form av hobbyverksamhet. Att resa till fastlandet för att där utöva sin hobby tar ibland lång tid, eftersom färjan går enligt tidtabell.

Sommaren 2019 blev drömmen äntligen sann och idrottsföreningens talkogäng byggde en sport-, boll- och allaktivitetsplan med stöd från landsbygdsfonden. Planen har använts flitigt sedan dess.

Lilja Järvinen, som är ordförande för Haukkasalos idrottsförening Uuras, berättar att hon själv träffar alla öns invånare och besökare eftersom hon jobbar med att köra färjan mellan ön och fastlandet.

- Jag har bott nästan hela mitt liv på ön. Tidigare kände största delen av dem som vistades på ön inte varandra egentligen. Men nu, när det regelbundet pågår någon verksamhet på allaktivitetsplanen, så har situationen ändrat helt! I synnerhet barnen är glada att få nya kompisar och att få göra något tillsammans.

Sportplanen är belagd med konstgräs. Också annars är planen bra utrustad: läktare, omklädningsrum, ute-WC och belysning gör det möjligt att använda planen på ett mångsidigt sätt. På planen har man regelbunden gruppgymnastik och fotboll spelas varje vecka till långt in på hösten. Förutom fotboll kan man spela tennis, volleyboll eller exempelvis springa på planen.

Kuva Haukkasalon urheiluseuran Uuraksen puheenjohtajasta Lilja Järvisestä.
Lilja Järvinen, som är ordförande för Haukkasalos idrottsförening Uuras, har bott nästan hela sitt liv på ön.

Belyst skidspår kompletterar behoven

Vintern 2020-21 byggdes också 800 meter belyst skidspår på ön. Längs spåret finns ett vindskydd för pauser. Spåret ökar möjligheterna till fritidssysselsättning på ön, eftersom leden används året om. Under den snöfria tiden kan man till exempel spela frisbeegolf och beundra Päijännes fantastiska landskap under en vandringstur.

- Ön saknar ju elektricitet så den ström som behövs för maskiner, anordningar och belysning produceras med aggregat. Under sommaren finns aggregatet vid allaktivitetsplanen och till vintern flyttas det nära skidspåret, berättar Lilja Järvinen.

Föreningen ordnar också aktivt olika evenemang och verksamhet på motionsplatserna. Öns egen villaavslutning och EM i fotboll ordnades redan till allas förnöjelse. På vintern tar man sedan gemensamt emot det nya året på vindskyddsplatsen.

Också nya invånare önskas varmt välkomna. Markägarna säljer tidvis tomter på ön, till exempel när den här artikeln skrevs i juni 2021 var fyra tomter intill varandra till salu.

En av sommargästerna, 16-åriga Ani Haukilahti från Lahtis, blev inspirerad att göra en fotobok om Haukkasalo som sitt slutarbete för en teckningskurs.

- Ön Haukkasalo är ett fantastiskt ställe! Jag har fotografering som hobby och tycker det är underbart att fotografera livet på ön under olika årstider. Vid sidan av fotografier innehåller boken också invånarnas historier och berättelser.

Kuva 16-vuotiaasta Ani Haukilahdesta.
En av sommargästerna, 16-åriga Ani Haukilahti från Lahtis, blev inspirerad att göra en fotobok om Haukkasalo som sitt slutarbete för en teckningskurs.

Idrottsföreningen och de som bor på ön har fler planer för framtiden: i anslutning till allaktivitetsplanen planeras en padelbana och för golfspelarna en puttbana.

Haukkasalo är ett bra exempel på hur mångsidiga hobby- och motionsmöjligheter ökar invånarnas och de fritidsboendes trivsel och förbättrar livskvaliteten på landsbygden.

Föreningens landsbygdsfinansiering har kommit från Leader Vesuri-gruppen. Föreningen har också fått annat sponsorstöd för motionsplatserna.

Titta också på en video som finns på Keski-Suomen maaseutus Youtube-kanal:

Uppdateringsdatum: 14 feb. 2022
Text: Virpi Heikkinen
Foto: Virpi Heikkinen ja Haukkasalon Uuras kuva-arkisto