Vojakkala

Idrottsklubben skapade ett nytt motionsområde i Loppis

Närmotionsområdet får användas fritt dygnet runt och för med sig välmående och gemenskap till byn. Finansieringen kommer från EU:s landsbygdsfond.

I byn Vojakkala i Loppis kan invånarna nu motionera ännu mångsidigare än förut, när ett träningsredskap för utomhusbruk placerades i närheten av dansbanan. Med redskapet kan man utföra fem rörelser för att träna hela kroppen. En gräsplan som fungerat som parkeringsplats iståndsattes dessutom för bollspel. Vojakkalan Valpas ry sökte och fick finansiering ur EU:s landsbygdsfond från Leadergruppen EMO ry för att bygga upp närmotionsområdet.

─ Träningsredskapet har fått ett mycket gott mottagande och använts överraskande mycket. Byborna kommer med cykel eller till fots i samband med sin kvällspromenad och häftet i postlådan har en mängd anteckningar om besök, säger Essi Tuomenoja, projektansvarig medlem i Vojakkalan Valpas, med ett leende.

Idén att skaffa ett nytt motionsredskap är Tuomiojas egen.

─ På grund av mina studier inom byggnadsbranschen besökte jag mässan Finnbuild och fick syn på liknande redskap. Byns närmaste gym ligger 20 kilometer bort och jag tänkte att det kunde gå att träna också på närmare håll. Idén togs väl emot och därför började jag ta reda på vad redskapet kostar och hur man ansöker om finansiering.

Motionsredskap för utomhusbruk har monterats upp i bara ett fåtal små kommuner. På de större städernas motionsplatser börjar redskapen redan vara en bekant syn.

─ Det är viktigt att det är lätt att ta sig till motionsområdet och att det kan användas 24 timmar i dygnet. På Lavanmäki kan den som vill motionera i lugn och ro och längs motionsstigen, konstaterar Tuomenoja.

Pryttlarna saknas

En bybo som flitigt använder motionsredskapet är Simo Ollikkala. Han tycker att det är lätt som en plätt att motionera.

─ Redskapet fungerar enkelt och alla förstår tekniken. Man använder bara kroppens egen vikt och behöver inte trixa med all världens pryttlar och reglagen, slår Ollikkala fast.

Essi Tuomenoja säger att ett av kriterierna vid valet av motionsredskap var uttryckligen att det skulle vara enkelt att använda.

─ Ingen behöver vara orolig för att inte kunna använda redskapet. Vi valde de olika funktionerna också så att det finns rörelser för hela kroppen. Idrottsinstruktören i Loppis kommun, Mira Sydänmaa, höll dessutom en introduktion för dem som ville.

Med motionsredskapet kan man göra fem olika rörelser samtidigt. Funktionerna är tai chi -hjul för axlarna, latsdrag, stretchingsredskap för hela kroppen, benpress samt höftgunga.

─ När redskapet har fem olika funktioner som går att använda på samma gång kan du motionerna till exempel med din kompis och småprata samtidigt. Det här ökar också gemenskapen i byn, säger Essi Tuomenoja.

Projektet utfördes på talko tillsammans med 20 bybor. Träden fälldes för cirka ett år sedan och samtidigt röjdes och jämnades ett område längst bort på parkeringsplatsen till en bollplan. På våren gjöts betongplattan och motionsredskapet monterades på plats med talkokrafter. Ett grävmaskinsproffs fick sköta grävningen av gropen. I början av november monterade man också upp ett trapetstak som skydd för motionsredskapet och motionärerna. Stödet ur landsbygdsfonden hjälpte till att finansiera anskaffningen av motionsredskapet samt arbetskostnaderna.

Sisko Savolainen (till vänster), Essi Tuomenoja och Simo Ollikkala sparkar boll på spelplanen som ännu väntar på ett lass grus.

Aktiv byaförening

Vojakkala valdes år 2014 till Årets tavastländska by. Och inte att undra på, i Vojakkala har man satsat på verksamhet och gemenskap. År 2013 genomfördes projektet Kioskista kylätuvaksi där en tidigare bybutiksfastighet byggdes om till samlingslokal. Fastigheten ägs av Vojakkalan Valpas, men lokaliteterna får fritt användas också av Vojakkalalaiset ry, dvs. byaföreningen. Föreningarna ordnar aktiviteter i byastugan året om.

─ När Vojakkala skola drogs in år 2010 behövde vi nya samlingslokaler. I Byastugan ordnas nu Söndagskaffe varje söndag och dessutom ordnar vi byklubbar med fri samvaro där vi syr, delar ut råd, pratar och spelar spel. Dessutom har vi en hobbyklubb berättar Sisko Savolainen som deltar i byaverksamheten.

I byn ordnas också bland annat lektioner i kettlebell, servicedagar i byastugan samt midsommarfester. Sommartid arrangerar Vojakkalan Valpas dansbanedanser med hjälp av cirka 60 talkoarbetare. Nästa år fyller verksamheten redan 60 år.

─ Varje sommar ordnar vi med talkokrafter ett tiotal dansbanedanser som ger liv åt byn. I höstas hölls också en kurs i dansbanegympa, Lavis, som blev mäkta populär i hela regionen. Vi fortsätter säkert igen i vår när det vädret blir varmare, summerar Savolainen.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020
Text: Ulla Harju
Foto: Ulla Harju