Ravit paakuva

Terveiset Akaasian ja Costellon juhlista

Heinäkuussa esittelimme maaseuturahaston mahdollisuuksia kuninkaallisissa juhlissa, joissa vieraili viikonlopun aikana yli 50 000 kävijää. Itse tähdet keräsivät luonnollisesti isoimman huomion osakseen, mutta saimme mekin osamme.

Nyt ei puhuta siis kuninkaallisista häistä, vaan Kuninkuusraveista, jotka pidettiin tänä kesänä Rovaniemellä. Kuninkaallisiksi juoksivat otsikossa mainitut Akaasia ja Costello. Tapahtuman koko, tunnelma ja luonne olivat meille ensikertalaisille suuri elämys.

Lapin ELY-keskuksen ja Lapin Leader-ryhmien yhteinen viestintähanke Lapin keino pystytti telttansa Ravitorille tapahtuman ajaksi. Paahtavasta helteestä huolimatta mieli pysyi korkealla pisteellämme poikenneiden ihmisten ansiosta. He kun olivat jo lähtökohtaisesti hyvällä tuulella ja maaseutu luonteva puheenaihe.

Ja kuinka hauskaa olikaan kuulla, mistä päin kaikkialta Rovaniemelle oli saavuttu. Vielä hauskempaa oli, että tällä kertaa yllättävän monella oli jo valmiiksi käsitys siitä, mistä olemme tulleet kertomaan. Saimme jutella useiden Leader-hallituksissa eri puolilla Suomea istuvien kanssa, kuin myös maaseuturahaston hankkeissa työskentelevien.

ravit_leader

Iida ja aamuhetki juuri ennen kuin pilvet katosivat loppupäiväksi.

Enemmän liputusta

Moni kertoi omalla kotiseudullaan toteutetuista hankkeista. Joidenkin kanssa ahaa-elämys vaati hieman jutustelua, mutta yhtäkkiä mieleen tulikin joku juttu oman kylän saavutuksesta, johon liittyi jollain tavalla EU, ELY tai Leader.

Eräs kertoi toimivansa karavaanariyhdistyksessä, joka oli parantanut vaunualueensa puitteita Leader-rahalla. Yksi pariskunta kertoi olleensa mukana monessakin kyläyhdistyksen hankkeessa, jutusteluhetkellä Leader-rahalla hankitut leikkipuistovälineet odottivat pystytystään siellä omalla kylällä.

Kaksi kaverusta muisteli, kuinka toisen kylälle kunnostettiin ravirataa ja mietti mihin kaikkeen aluetta voisi käyttää. Toinen muisti, kuinka Virossa matkaillessa hän huomasi EU:n olevan useassa paikassa hyvin esillä. Meilläkin kannattaisi kuulemma entistä enemmän liputtaa sitä, mitä EU täällä mahdollistaa. ”Vaikka sitten se lippu salkoon joka kohteeseen!”

Moni kertoi omasta yritysideastaan tai jo olemassa olevan yrityksensä toiminnasta ja kehitystarpeista. Saimme kiitosta siitä, että olimme asioista kertomassa – yrittäjillä kun ei välttämättä ole aikaa asioiden selvittelyyn kuin juuri raveissa lähtöjen välillä.

Pro tipit seuraaville

Edellä mainittujen asioiden perusteella voimme siis suositella lämpimästi Kuninkuusraveja muillekin, jotka miettivät missä näkyä. Ensi vuonna Kuninkuusravit ravataan Lahdessa. Kuka sinne sitten meneekään, tässä pari vinkkiä meiltä konkareilta:

1. Ennen varsinaisia Kuninkuusravilähtöjä yleisö liikkuu Ravitorialueella enemmän. Iske silloin.

2. Lähtöjen aikana yleisö istuu hartaasti katsomassa. Istahda silloin lepohetkelle.

3. Karkki ei mene helteellä kaupaksi, vaikka Mariannen helteenkestävyys onkin huippulaatua.

4. Keksi jotain arvottavaa. Arpajaisia kyseltiin paljon, meillä ei ollut.

5. Lopuksi tärkein vinkki: Teetä kyniä, ne ovat kovaa valuuttaa raveissa!

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Tuuli Kontio ja Iida Vesterinen
Kuvat: Tuuli Kontio

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.