IMG 20200201 173600

Tavoitteena nuorilta nuorille - Maaseudun nuoret kehittäjät kohtasivat Sastamalassa

Helmikuun alussa reilu 40 nuorta kokoontui kehittämään maaseutujen Leader-toimintaa. Sastamalan Ellivuoressa järjestettiin Verkostopalveluiden toimesta ensimmäinen valtakunnallinen Nuorten Leader -tapaaminen, jonne saapui nuoria yhteensä kymmenestä Leader-ryhmästä ympäri Suomea.

Viikonlopun aikana nuoret pääsivät kertomaan oman Leader-ryhmänsä toiminnasta ja oppimaan muiden toimintatavoista. Suomessa on yhteensä 54 Leader-ryhmää, joista noin puolella on nuorisotyöryhmä. Leader-ryhmien nuoriin kohdistuvassa toiminnassa on kuitenkin paljon alueellisia eroja.

Antti Silanterä, 17, saapui tapaamiseen Leader Varsin Hyvän alueelta Turun seudulta. Yhdistyksellä ei ole omaa nuorisotyöryhmää, mutta käytössä on nuorten omiin ideoihin tarkoitettu Massii! -rahoitus.

- Olin mukana projektissa, joka toteutettiin tällä rahoituksella. Kyseessä oli vähävaraisille nuorille suunnattu hyväntekeväisyystapahtuma Turun SuperParkissa. Projekti kohdistui kaikkiin Leader-alueen kuntiin, joista tapahtumaan osallistui yhteensä 130 nuorta.

Silanterä toivoo, että alueen Leader-ryhmä perustaisi myös oman nuorisotyöryhmän. Tällöin nuoret olisivat itse päättämässä Massii! -rahoitushakemuksista, joita saapui vuonna 2018 yhteensä 34 kappaletta.

- Täällä Nuorten Leader -tapaamisessa olen oppinut paljon ja nähnyt, mitä Leader-toiminta oikeasti tarkoittaa ja mitä se voi olla. Voisimme viedä Nuoriso Leader -toiminnan tuliaisiksi meidänkin alueellemme.

- Tähän mennessä Leader on antanut minulle mahdollisuuden oppia projektityöskentelystä. Olen myös huomannut, että Leader antaa monille nuorille taitoja esimerkiksi työelämään ja jatko-opintoihin. Se opettaa tärkeitä käytännöntaitoja, joita nuoret tulevat tarvitsemaan tulevaisuudessa, kuten markkinointia ja taloushallintoa.

Nuorten Leader -tapaamisessa katseet suunnattiin kohti tulevaisuutta. Yksi viikonlopun kysymyksistä oli, kuinka Nuoriso Leader saataisiin lähemmäs nuoria?

Laihian, Isonkyrön ja Vaasan Vähänkyrön alueella toimivaa Leader Yhyreksen nuorisojaostoa oli edustamassa Sami Peltoniemi, 22. Hänelle tapaaminen antoi uusia ideoita toimintaan, mutta aiheutti myös pienen shokin.

- Yllätyin siitä, kuinka paljon hakemuksia muille ryhmille on tullut ja kuinka paljon projekteihin on mennyt rahaa.

- Meillä taas ongelmana on hakemuksien vähäisyys, vaikka Nuoriso Leader -rahoitus on ollut käytössä kaksi vuotta.

Monelle nuorelle ja aikuiselle Leader-toiminta on vielä täysin tuntematonta. Peltoniemi näkee, että ratkaisu ongelmaan olisi parempi markkinointi.

- Meillä olisi paljon kasvunvaraa. Järjestämme oman Leader-ryhmän kanssa paljon tapahtumia, mutta tarvitsisimme oikein onnistuneen projektin, joka näyttäisi, kuinka mukavaa ja helppoa niitä on toteuttaa.

Leader-nuorten yhteinen näkökulma oli, että toiminnan perusajatuksena kuuluisi olla nuorilta nuorille. Yhteisiksi tavoitteiksi nousi myös toiminnan brändääminen yhtenäiseksi sekä tietoisuuden lisääminen valtakunnan tasolla.

- Meidän täytyy vain jatkaa kertomista siitä keitä me ollaan, mitä me tehdään ja keille me tehdään. Valtakunnallinen tietoisuus on totta kai ison työn takana, mutta täysin mahdollista saavuttaa, kertoo Ninni Teppo, 16, Keskipiste-Leaderin nuorisotyöryhmästä.

Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttava Leader-ryhmä on aktiivinen nuorten projektien rahoittaja sekä yhteistyökumppani muiden Leader-ryhmien kanssa myös kansainvälisellä tasolla. Keskipiste-Leaderin nuorisotyöryhmä on ollut esimerkiksi mukana nuorisomanifestin julkaisemisessa yhdessä Rieska-Leaderin, Leader Ravakan ja Skotlannin Cairngorms Youth Action Teamin kanssa.

- Näen, että tulevaisuudessa toimintamme tulee laajenemaan ja olemme yhä kansainvälisempiä. Tällöin Leader tarjoaa nuorille vielä enemmän mahdollisuuksia osallistua kansainvälisiin asioihin. Leaderin kautta olen saanut paljon uusia ystäviä, kokemuksia, uusia näkökulmia ja yleistietoa.

Kuinka unelmat ja suurilta tuntuvat tavoitteet on sitten mahdollista toteuttaa? Justimusfilmsista tutut Sami Harmaala ja Juho Nummela kävivät tapaamisessa inspiroimassa nuoria. Ydinajatuksena oli, että unelmat kannattaa asettaa konkreettisiksi tavoitteiksi esimerkiksi kirjoittamalla tulevaisuuden ihannetilanne ylös.

- Etsi oma intohimosi, päätä että aiot tehdä sen, ja etene yksi askel kerrallaan kohti tavoitetta. Kun aloitat, saa olla huono. Vuodet kehittävät eikä epäonnistumista pidä pelätä, tiivistävät Harmaala ja Nummela.

Justimusfilms perusti YouTube-kanavansa vuonna 2009. Kun kolmikko oli tehnyt videoita vuoden verran, päättivät he hakea Nuoriso Leader -rahoitusta Keskipiste-Leaderilta.

- Haimme rahoitusta parempaan kameraan ja sen saimme. Tällainen tuki oli todella tärkeä osa alkutaipaletta, joka antoi lisäkipinää kriittisessä vaiheessa, kertovat Harmaala ja Nummela.

Muokkauspäivämäärä: 24.3.2020
Teksti: Roosa Sarajärvi
Kuvat: Roosa Sarajärvi