”Ollaan vaatimattomia, mutta Sastamalassa tuotetaan maailman parasta kauraa” - lisää kaurafaktaa tarjolla Sastavilja-hankkeen päätösseminaarissa

”Ollaan vaatimattomia, mutta Sastamalassa tuotetaan maailman parasta kauraa” - lisää kaurafaktaa tarjolla Sastavilja-hankkeen päätösseminaarissa

Joutsenten reitti on rahoittanut EU:n maaseuturahastosta Sastavilja -pilottihanketta. Kolme vuotta kestäneellä Sastavilja-hankkeen avulla on keskitytty kauran brändäämiseen ja kauran markkinointiin kansainvälisille markkinoille. Se on ollut avaus maaseudun elinkeinojen kehittämiseen. Hankkeen painotus on ollut kansainvälistymisessä, viljan hintakilpailuttamisessa, erikoistumisessa ja viljan kotimaisessa jatkojalostamisessa.

-Kauran vetovoimaa lisäävät etenkin kasvisruoan suosiminen, elintapojen muutokset, hyvinvoinnin
korostaminen ja kestävään kehitykseen pyrkiminen. Nämä ovat ne isot trendit, jotka vievät
kehittämistyötä eteenpäin, kertoo hankkeen koordinaattori, Veli Hietaniemi,
Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
-Kansainvälistyminen ja tiivis yhteistyö viljelijöiden, tutkimuksen, yhdistysten, järjestöjen,
viranomaisten sekä pk- että isompien yritysten kanssa on tie menestykseen. Yhteistyötä on tehty
esimerkiksi turvallisuuslaadun hallinnassa,  Hietaniemi lisää.
Pääasiallisesti hyödynsaajina ovat olleet viljelijät ja viljelijärenkaat sekä elintarvike-, ingredientti- ja
kosmetiikkateollisuus.


Tarina rakennetaan faktan päälle

Keskeistä FarmTopOats-kaurabrändin rakentamisessa on ollut viljelytoimenpiteiden, viljan korjuun,
kuivauksen ja lajittelun sekä teknisen ja turvallisuuslaadun dokumentointi. Tämä on luonut tarinalle
uskottavan pohjan. Suomalaisen kauran laatu, kirkas ja vaalea väri ovat tunnettuja maailmalla.

Kesällä 2018 Sastamalasta toimitettiin FarmTopOats-puhdaskauraa säiliöautolla suoraan
saksalaiselle myllylle. Vientikaupat toivat viljelijärenkaalle paljon lisää osaamista ja tieto-taitoa.
-Tulevaisuus tulee olemaan enemmän erikoistumisen ja erilaistamisen varassa. Asiakkaat kysyvät
tavanomaisesti viljeltyä kauraa, luomua ja gluteenitonta kauraa. Sen jälkeen kysytään teknistä ja
turvallisuuslaatua sekä kemiallisia ominaisuuksia, ja niiden käyttäytymistä ja säilymistä teollisissa
prosesseissa, tiivistää Hietaniemi hankkeen tuloksia.


Sastavilja-hankkeen päätösseminaari on 12.3.2019 Saastamalassa, Hotelli Ellivuori Resortissa.

OHJELMA
15:00 Tervetulokahvit
15:30 Avaussanat
Veli Hietaniemi, Luonnonvarakeskus (Luke)
15:35 Tervehdys Joutsenten reitiltä
Eeva Raukko, Joutsenten reitti ry
15:45 Sastamalasta lähtöisin olevalle laatukauralle on kysyntää
Veli Hietaniemi, Luke, Sastavilja-hanke
16:00 Katso markkinoita kauran kautta – vientiä tuottajalähtöisesti
Max Schulman / Jukka Peltola, MTK, Farmers Grain Export -hanke
16:30 Gluteeniton viljelykierto
Jukka Saarinen, Satafood Kehittämisyhdistys ry
16:45 Kauran terveysominaisuudet - tulevaisuuden näkymät
elintarvikekauran menekille
Ilkka Lehtomäki, Polar Glucan Oy
17:00 Viljelijäpuheenvuoro
Timo Jaakkola, viljelijä, Ahlmanin toimitusjohtaja
17:15 Keskustelua

Ilmoittautumiset maanantaina 11.3.klo 15.00 mennessä. veli.hietaniemi@luke.fi

5.3.2019
Kuvat: Veli Hietaniemi