Monta kivaa kylakaverii

Monta kivaa kyläkaverii ja muita kesätyöpaikkoja

Kesätyöt ovat kesälaitumille kirmaaville nuorille taas hyvin ajankohtainen asia. Kyläyhdistykset ja muut yhteisöt ovat maaseudulla kesäisin tärkeitä työnantajia. Palkkaaminen voi tuottaa haasteita etenkin pienille yhdistyksille, mutta onneksi on saatavilla tukea – esimerkiksi Maaseuturahastosta.

Joensuun seudun Leader -yhdistys on toteuttanut tällä ohjelmakaudella pieniin investointeihin ja tapahtumien tuottamiseen liittyvät teemahankkeet menestyksekkäästi. Alahankkeiden toteuttajia on pitkälle yli sata, joista iso osa on uusia toimijoita. Uutta, vuoden 2018 teemahankkeen teemaa pähkäiltiin yhdessä kylien kanssa vuoden 2017 kyläkierroksella. Useissa kyläilloissa kaikui sama toive: teemahankkeen tulisi kohdistua jollakin tavalla nuoriin. Leader-yhdistys päätti tarttua teemaan ja niin pistettiin hakuun ”Nuoret kesätöihin” -teemahanke. Tavoitteeksi asetettiin 40 nuoren työllistäminen ja samalla yhdistysten työnantajaroolin vahvistaminen.

Hyöty kertaantuu

Hankkeeseen tuli hakuajan puitteissa 27 hakemusta, ja Leader-yhdistyksen hallitus päätti myöntää rahoitusta kaikille hakijoille joko yhden tai kahden nuoren palkkaan. Kaiken kaikkiaan hankkeella tuetaan 46 nuoren työllistymistä kesällä 2018! Tavoite saatiin siis täyteen ja jopa ylitettyä.

Nuoria palkataan perinteisiin kesätöihin museo-oppaiksi ja kesäkahvilan myyjiksi. Joitakin odottaa kylätalon suursiivous ja pihan siistiminen, toisia kesäleirin ohjaaminen. Muutama työpaikka muovautuu nuoren taitojen mukaan. Jos nuori on taitava esimerkiksi kuvaamisessa, hyödynnetään hänen taitojaan kylänäyttelyn järjestämisessä. Tai jos nuorella on taipumusta musiikin esittämiseen, pääsee hän laulattamaan vanhuksia palvelukodeissa. Nuoria palkataan myös kyläkavereiksi, edistämään kyläyhteisön viihtyisyyttä.

Ei tarvita monimutkaisia matemaattisia kaavoja osoittamaan sitä, miten teemahankkeen hyöty kertaantuu kesän aikana ja toivottavasti myöhemminkin. Pieni taloudellinen tuki yhdistykselle takaa nuorelle tuiki tärkeää työkokemusta, ja hyvin hoidettu työ voi vaikuttaa jopa koko kyläyhteisön hyvinvointiin. Siinä sivussa yhdistykset saavat oppia työnantajana toimimisesta ja toivottavasti innostuvat työllistämään nuoria myös jatkossa.

Työnantaja – muista reilu meininki!

Teemahankkeesta tukea saaneille yhdistyksille pidettiin heti toukokuun alussa koulutus työnantajan rooliin liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Oppia oli antamassa Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen. Jokaiselle koulutukseen osallistuneelle jäi varmasti jotakin uutta haaviinsa, olipa se sitten päivitettyä tietoa nuoreen työntekijään liittyvistä laeista tai palkan sivukuluista. Vaikka lakeja ja asetuksia tuleekin noudattaa, nousi myös esille se, että terveen maalaisjärjen käyttö on sallittua esimerkiksi nuoren työnohjauksessa.

Tärkeintä on, että nuoren työntekijän turvallisuudesta ja työhyvinvoinnista pidetään huolta.
Tai ehkäpä vielä tärkeämpää on olla hyvä ja reilu työnantaja. Koko prosessi kannattaa hoitaa läpi kunnolla, jo työhaastattelusta lähtien. Siitä nuori saa hyvää valmennusta tuleviin haastatteluihin. Nuoren ensimmäinen työtodistus kannattaa myös kirjoittaa kieli keskellä suuta ja aina positiivisessa hengessä. Huonosta työtodistuksesta ei jää kuin paha mieli ja se tuskin kannustaa petraamaan seuraavana kesänäkään.

Hyvä kello kauas kantaa ja niin edelleen. Nykyaikana kaikenlainen tieto leviää nuorten keskuudessa valonnopeudella, joten hyvä fiilis ja reilu meininki kantavat paljon pidemmälle kuin turhasta niuhottaminen tai muuten huonosti hoidetut työnantajan velvollisuudet. Kun homman hoitaa hyvin, on seuraavana kesänä työhön tulijoita jonoksi asti. Saattaapa joku nuori lähteä myös yhdistyksen toimintaan mukaan, jos ei heti kesäpestin jälkeen niin sitten myöhemmin.

5.6.2018

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Jutun kirjoittaja on Anna-Maria Hämäläinen, joka työskentelee Joensuun seudun Leader-yhdistyksessä hankeneuvojana ja häärää teemahankkeiden parissa, sekä tuottaa aika ajoin sisältöä Maakaista.fi-sivustolle.
Kuvat: Kuvituskuva, MaaseutuFin kuvapankki

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.