Paiva suomalaisena 1000

Matkailijoille myydään suomalaisuutta

Millaista on olla päivä suomalaisena? Koillismaalaiset matkailuyrittäjät lähtivät pohtimaan suomalaisuuden ydintä ja puristivat siitä toimivan matkailutuotteen.

Maalaiskartano Pohjolan Pirtti huokuu lämpöä ja historian havinaa yli 300 vuoden takaa. Paikka sijaitsee Vuotungissa, noin 34 kilometrin päässä Kuusamon keskustasta. Paikka on profiloitunut joulusesonkiin, mutta vuodessa on kymmenen muutakin kuukautta täytettävänä.

Ympärivuotisuuden kehittäminen. Sitä toitotetaan melkein kyllästymiseen asti kotimaisessa matkailussa. Koillismaalla puhutaan rennommin matkailukauden pidentämisestä. Edetään pienin mutta varmoin askelin.

Pohjolan Pirtin yrittäjät Tanja ja Matti Pohjola ovat korostaneet kaikessa tekemisessä paikallishistoriaa ja paikallisia elämäntapoja. Nykyään matkailijat arvostavat enemmän aitoutta ja alkuperäisyyttä. Tarina ja historia kiinnostavat yhä enemmän.

Päivä suomalaisena -ohjelma vastaa tähän huutoon.

Mikä on resepti suomalaisuuteen ja sen kokemiseen matkailijan silmin?

Ohjelma rakennetaan peruselementeistä, joita muokkaamalla se toimii kaikkina vuodenaikoina. Päivä koostuu leipomisesta, ulkoilusta ja saunomisesta. Tekemistä rytmittää rauhallisuus. Mihinkään ei ole hoppu ja välillä voi vaikka istua hiljaa — niin kuin Suomessa on tapana.
Päivän kruunaa suomalainen ruoka.

Leipominen voi olla esimerkiksi piparin-, pullan- tai rieskan leivontaa. Talvella mennään pulkkamäkeen ja kesällä asiakkaat pääsevät tekemään omat vastat ennen saunomista.
–Ihmiset saavat hirveät kiksit tällaisista tavallisista asioista, Tanja Pohjola summaa asiakkaiden tuntoja.

Seuraan aitiopaikalta kuinka saksalaiset leipovat rieskaa ja korvapuusteja. Tekemisestä kumpuaa aito ilo ja heittäytyminen.

Ohjelmaan voi uppoutua niin monella tasolla. Toiselle leipominen on uusi kokemus ja toiselle taas korvapuustin vääntäminen virittää nostalgianupit kaakkoon.
Se, että ihminen pääsee tekemään jotain omin käsin ja nauttimaan oman työnsä tuloksista, on monille meistä luksusta.

Myös saunatuotetta kehittämällä on pyritty lisäämään matkailukauden pituutta. Saunaelämykseen kuuluu tiiviisti historia, perinteet ja erilaiset hoidot. Luulin suomalaisena tietäväni kaiken saunomisesta. Kuinka väärässä olinkaan.

Suomalaiseen saunaperinteeseen kuuluu paljon unohdettuja asioita, jotka olivat ennen arkipäivää. Kaikki suomalaiset tuntevat koivusta tehdyn vastan, mutta kataja ja nokkonen ovat jo oudompia saunakavereita. Kärjistetysti voisi sanoa; siinä missä nyt mennään lääkärille, ennen mentiin saunaan.
Päivä suomalaisena -ohjelma on nyt ensimmäistä talvea myynnissä Pohjolan Pirtissä. Se uppoaa ulkomaalaisiin, mutta on vaikuttava kokemus myös suomalaiselle.

Flavours of Kuusamo Lapland on viiden kuusamolaisen matkailuyrityksen kolmevuotinen matkailun kehittämishanke. Hankkeella tuetaan alueen omaleimaisia kärkituotteita, joiden avulla alue pystyy erikoistumaan ja erottumaan muista matkakohteista. Pohjolan Pirtti on yksi viidestä yrityksestä, joka on hankkeessa mukana.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Harri Kontio on viestinnän sissi, joka tuo valoa pimeyteen maalla, merellä ja maaseudulla. Sissitoiminnan ohella hän operoi Pohjois-Pohjanmaan Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen viestintähankkeessa, jonka etulinjassa ja joskus jopa linjojen takana toimii popikki.fi & nuorisoleader.fi.
Kuvat: Harri Kontio