Liikuntahankkeista viestia ryhma

Liikuntahankkeista viestiä liikuntafoorumin vierailijoille

Monesti suurelle osalle tulee yllätyksenä se, miten paljon Leader- ja ELY-rahoituksella on tuettu liikuntapaikkoja, seurojen toimintaa ja välinehankintoja. Kansallisessa liikuntafoorumissa Seinäjoella päästiin lähelle teemasta kiinnostuneita kohderyhmiä, kun kaksipäiväinen tilaisuus kokosi yhteen liikunta- ja urheiluväkeä.

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja verkostopalveluiden yhteisellä esittelypisteellä tuotiin esiin sekä valtakunnan että maakunnan lukuja harraste- ja liikuntapaikoista sekä tarkempaa infoa liikuntahankkeista erilaisilla esimerkeillä ympäri Etelä-Pohjanmaata.

Liikuntahankkeiden kirjo esiin

Liikuntafoorumissa päätettiin kokeilla uutta toteuttamistapaa, kosketusnäytöllistä pylonia. Näyttöjä oli kolme. Päänäytössä oli sekä valtakunnan että Etelä-Pohjanmaan harraste- ja liikuntapaikkojen luvut. Toiseen näyttöön Etelä-Pohjanmaan kartalle oli merkitty punaisin ja sinisin nastoin Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien ja ELY-keskuksen liikuntahankkeita ohjelmakausilta 2007–2013 ja 2014–2020. Niitä oli kaikkiaan reilu 250. Kolmanteen näyttöön oli poimittu 20 liikuntahanketta, joilla pyrittiin tuomaan esiin liikuntahankkeiden monipuolisuus, mm. skeittipuiston, ilma-aseradan ja elämysportaiden rakentaminen, luonto- ja patikointireitin tekeminen, voimisteluseuran ilmaradan ja välineiden hankinta ja streetworkout-ulkokuntasalin perustaminen. Painamalla kiinnostavaa liikuntahanketta avautui kupla, jossa oli tarkempaa tietoa kyseisestä hankkeesta.


Pyloni todettiin toimivaksi ratkaisuksi ja siitä saatiin myös liikuntafoorumin osallistujilta paljon positiivista palautetta. Toiveena oli tietenkin se, että viesti olisi tavoittanut mahdollisimman monta liikuntafoorumin vierasta. Valitettavasti siltä osin tavoitteeseen ei ihan päästy. Se ei johtunut liikuntafoorumin järjestäjistä tai järjestelyistä, vaan ensimmäisen tapahtumapäivän aamuna tulleesta tiedosta: Etelä-Suomesta saapuva juna oli myöhässä. Junassa oli useita liikuntafoorumin osallistujia. Tästä syystä ohjelma päästiin aloittamaan suunniteltua myöhemmin, mikä johti siihen, että päivän aikataulusta tuli tiukka. Osallistujat riensivät luennolta toiselle eikä heillä valitettavasti ollut kovin paljon aikaa tutustua esittelypisteiden antiin. Tästä huolimatta liikuntafoorumin osallistuminen oli positiivinen kokemus ja saimme myönteisen vastaanoton. Esittelypisteellä vierailleiden ihmisten käsitykset maaseutuohjelmasta ja sen myötä myös Leader- ja ELY-rahoituksesta päivittyivät. Lisäksi pyloni oli niin näppärä, että sitä voidaan hyödyntää jatkossakin sopivan tilaisuuden osuessa kohdalle.

Luennoilta eväitä arkeen

Liikuntafoorumin luennot olivat mielenkiintoisia. Mieleenpainuva oli apulaisprofessori Viðar Halldórssonin luento ” The Icelandic “miracle“ - From national health to international success”. Halldórsson avasi sitä, miksi Islannin kansainvälinen menestys joukkuelajeissa ei ole ihme. Hän taustoitti aihetta kertomalla vuoden 1997 tilanteesta, jolloin nuorten päihdekäyttäminen oli huolestuttavaa. Kahdenkymmenen vuoden aikana Islannissa on nähty valtaisa muutos nuorten päihdetottumuksissa.

Tässä muutoksessa ei ole kyse taikatempusta, vaan yhteistyöstä, johon lähtivät mukaan eri tahojen toimijat ja vanhemmat. Islannissa nimittäin alettiin panostaa nuoriin ja heidän urheiluun. Nykyisin nuorille on tarjolla monipuolisesti harrastuksia. Myös ihan jokaiselle harrastajalle on valmennusta ja urheiluseuroissa kaikentasoiset harrastajat pelaavat keskenään. Joukkueissa korostuvat myös vahva tiimityö, kansallisylpeys sekä se, että pelaajat ovat toistensa ystäviä ja he pelaavat sydämellä. Halldórssonin esityksessä nousi esiin myös se, että on tärkeää säilyttää hauskuus pelaamisessa. Luento päättyikin sanoihin: ”Don´t take the play out of playing!” Luennon anti on sovellettavissa muuhunkin kuin urheiluun. Arjessakin on hyvä muistaa tehdä asioita sydämellä, ottaa huomioon muut ja pitää pieni pilke silmäkulmassa.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Marjukka Mäkinen
Kuvat: Marjukka Mäkinen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.