Ilmastoareenaa rakennetaan

Ilmastoareenaa rakennetaan täyttä häkää

Alkuvuodesta käyntiin rykäisty IlmastoAreena syntyy asenteesta, asiantuntijuudesta ja kyllähän tässä pitää vähän hullu olla. Rapea kuukausi työtä takana ja puolen vuoden kuluttua Iin keskustan täyttää IlmastoAreena, Suomen merkittävin ilmastoalan tapahtuma.

Mitä ihmettä, hankkeen päällikkö Hanna Lahti?

– Tuumasimme Leenan kanssa, että ilmastokeskustelusta puuttuu yhteinen aika, paikka ja lava. Oikeastaan siitä tuntui puuttuvan myös katto ja kanava. Samalla vahvistui ajatus, että on aika tuoda ilmastokeskustelu kasvukeskuksista maaseudulle, Lahti sanoo.

– Kaivoimme käsilaukusta tahtotilan ja asenteen, ja päätimme tehdä asialle jotain. Valmistelimme huolella IlmastoAreena -hankehakemuksen. Rahoittaja pisti totisesti myllyt pyörimään ja saimme joulukuussa merkittävän kolmivuotisen rahoituspäätöksen EU:n maaseuturahastolta. Nopea käsittely kertoo, että kyllä tässä maassa semmoinen IlmastoAreenan kokoinen monttu on ollut, Lahti muistelee.

Hanna Lahti on IlmastoAreenan ykkösnyrkki, ja Leena Vuotovesi puolestaan Iin kehitysyhtiö Micropoliksen toimitusjohtaja sekä ehtymätön energianlähde.

Mitä IlmastoAreena tarkoittaa?

– Käytännössä kahta asiaa, jotka viritämme kolmen vuoden aikana huippuunsa. Ensimmäisen vuoden kärki on 23.-24. elokuuta järjestettävä kaikille avoin ja ilmainen ilmastotapahtuma. Tapahtuma järjestetään hankkeen puitteessa kolmena vuonna. Me kutsumme Iihin kansalaiset, päättäjät, asiantuntijat, yritysmaailman, tieteen ja taiteen edustajat sekä viihteentekijät. Elokuussa käydään siis korkeatasoista keskustelua ilmastonmuutoksesta ja etsimme ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tapahtuman lisäksi käymme ympärivuotista keskustelua sosiaalisessa mediassa, Lahti summaa.

IlmastoAreenaa valmistellaan yhteistyössä alan merkittävimpien toimijoiden kanssa. Mukana ovat nimekkäät professori Esko Valtaoja, ympäristöministeriön Hannele Pokka, Climate Leadership Coalitionin Jouni Keronen, Suomen ympäristökeskuksen Jyri Seppälä sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton Antti Sahi, Lahti kertoo.

– Meillä on myös todella aktiivinen ja asiantunteva ohjausryhmä, mukana ovat Proagria, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto, Ympäristökeskus Oulu, Dodo ry, Maaseudun sivistysliitto, ELY, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Nuorten agenda 2030, Oulun kaupunki ja tietysti Iin kunta. Kokoonnuimme viikko sitten ensimmäisen kerran ja saimme tuutin täydeltä ideoita ja näkemyksiä, hehkuttaa Lahti.

Myös Leena Vuotovesi on silminnähden ylpeä IlmastoAreenasta.
– Micropoliksen maine on maailmalla tunnustettu. Vuosien varrella olemme näyttäneet, mitä Iissä osataan. Meillä on yksinkertaisesti parhaat tekijät ja asiantuntemus. Siitä syntyy rohkeus selvittää ja etsiä ratkaisuja. Yhteistyö Iin kunnan kanssa on saumatonta. Helppo tässä on henkseleitä paukutella – on ilo todeta, että se mikä toimii Iissä – toimii taatusti myös muuallakin, Vuotovesi kertoo.

Mitä IlmastoAreenasta on jo valmiina?

– Elokuinen tapahtuma on nyt ensisijainen tehtävä ja iso tapahtuma vaatii paljon työtä.
Tapahtumapäivien rakenne on hahmottunut, puhujalista täydentyy, verkkosivut on avattu ja IlmastoAreena löytyy myös Facebookista ja Twitteristä. Helmikuussa sorviin tarttui lisäksi sisällöntuottaja Niina Grönholm, Lahti listaa.

Perjantain ohjelma on suunnattu päättäjille, elinkeinoelämän edustajille sekä asiantuntijoille ja yleisö on luonnollisesti tervetullut seuraamaan keskusteluja. Lauantaina IlmastoAreenan lavalle nousevat muun muassa Madventuresin Riku ja Tunna, huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja nuorison esikuva tubettaja Roni Back. Tuolloin keskustelujen näkökulmana on tavallisen ihmisen arki ja se, miten jokainen voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen omalla toiminnallaan.

– On tässä vielä matkaa maaliin, vaan hyvällä sykkeellä mennään, toteaa Lahti.

Pääkuvassa: Hanna Lahti ja Leena Vuotovesi

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Niina Grönholm, Sisällöntuottaja, IlmastoAreena (www.ilmastoareena.fi)