Vaikuttavuusindikaattorit

Maaseutuohjelman tavoitteet ja vaikuttavuutta kuvaavat indikaattorit

Ohessa on esitelty maaseutuohjelman tavoitteet ja indikaattorit, joiden avulla niiden vaikuttavuutta arvioidaan. Voit seurata vaikuttavuustavoitteiden toteutumista Agrikaattori-palvelussa.


1. Osaaminen, tiedonvälitys, innovaatiot ja yhteistyö maaseudulla lisääntyvät

  • Tutkimus- ja kehittämistoiminnan (T&K) euromääräiset menot yrityksissä, julkisella sektorilla ja korkeakoulusektorilla niiden toimijoiden osalta jotka sijaitsevat maaseutualueella.

2. Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen tehostuvat

  • Maatalouden kasvihuonekaasupäästöt
  • Maatalouden ammoniakkipäästöt
  • Hiilen määrä peltomaassa
  • Maatalouden energian kulutus ja uusiutuvan energian osuus siitä

3. Luonnon monimuotoisuus lisääntyy, vesistöjen tila ja maatalouskäytössä olevan maaperän tila paranevat

  • Maatalousympäristön lintupopulaatio
  • Maatalousympäristöjen päiväperhosten kannan kehitys
  • Luontoarvoiltaan arvokkaiden maatalousalueiden osuus maatalousmaasta
  • Alkuperäiseläinrotupopulaatioiden kehitys
  • Maatiaiskasvilajien ja -lajikekantojen kehitys
  • Typpi- ja fosforitase
  • Nitraattipitoisuudet pinta- ja pohjavesissä
  • Peltojen vesieroosio
  • Kasvinsuojeluaineiden käyttömäärät maa- ja puutarhatiloilla
  • Luonnonvesivarannot joita voidaan käyttää kasteluun
  • Erilaiset karjanlannan käsittely- ja levitystavat

4. Maaseudun yritystoiminta monipuolistuu ja työllisyys, palvelut sekä vaikuttamisen mahdollisuudet paranevat

  • BKT asukasta kohden maaseudulla
  • Kasvavien maaseutuyritysten osuus koko maan kasvavista yrityksistä
  • Maaseutuyritysten toimialajakauma
  • Työllisyys maaseutualueilla
  • Monialaisten maatilojen lukumäärä
  • Maaseutualueiden köyhyys
  • Maaseutuyritysten lukumäärä
  • Henkilöstön määrä maaseutuyrityksissä
  • Maaseutuyritysten liikevaihto
  • Maatalousrakentamisen ja muun yritystoiminnan rakennuslupien määrä maaseutualueilla
  • Maaseudulla tehty talkootyö (tuetuissa hankkeissa)

5. Maataloustuotannon kilpailukyky vahvistuu

  • Yrittäjätulo maataloudesta
  • Tuotannontekijätulo
  • Maatalouden tuottavuus
  • Maataloustuotannon kokonaispääoman tuottoprosentti, työtuntiansio
  • Kannattavuuskerroin (luomu/tavanomainen tuotanto)
  • Kotimaisen tuotannon suhde kulutukseen
  • Tuotantokustannukset yksikköä kohden

6. Maaseutuyritykset vastaavat kuluttajien kysyntään ja arvostuksiin tuottamalla laadukasta ruokaa ja parantamalla eläinten hyvinvointia.

  • Luomualan elintarvikeyritysten lukumäärä
  • Laiminlyöntien osuus tuotantoeläinten eläinsuojelutarkastuksissa (pl. turkiseläimet)
  • Elintarvikkeiden suoramyyntiä tai elintarvikkeiden jalostusta harjoittavien maatilojen lukumäärä
  • Elintarvikeyritysten lukumäärä