Vaikutukset

Maaseuturahoituksella tuetaan ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointia.

Maaseuturahoitus auttaa pitämään huolta ympäristöstä ja edistämään taloudellista toimintaa. Yhtä lailla maaseuturahoitus auttaa arjen sujumista ja synnyttää ikimuistoisia elämyksiä. Se tarjoaa työkaluja, jotta jokainen voi itse tarttua kehittämistä vaativiin asioihin toimintaympäristössään.

Suurin osa suomalaisista on tietoisesti tai tietämättään hyötynyt maaseuturahoituksen vaikutuksista. Yksi on saanut ostoskoriinsa kaipaamaansa luomutuotettua ruokaa. Toinen on osallistunut koulutukseen tai talkoisiin uimarannan siistimiseksi. Kolmas on työllistänyt itsensä tai hankkinut yritykselleen uuden laitteen. Neljäs on nauttinut nopeasta laajakaistasta, lähiliikuntapaikasta tai puhtaammista vesistöistä.

Mitä vaikutuksia EU:n maaseuturahoituksella on?

Tasapainoinen alueellinen kehitys on Suomen kaltaiselle yhdelle EU:n maaseutuvaltaisimmalle maalle elintärkeää. Toimilla on merkittäviä vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja taloudellisia kerrannaisvaikutuksia aluetalouteen.

Luonnonvarakeskuksen arvioinnin (2019) perusteella maaseudun yritysrahoitus on kohdentunut ensisijaisesti kasvuyrityksille. Kehittämistukien merkitys on voimakkain kaikkein haasteellisimmilla alueilla.  Laajakaistahankkeilla on huomattava aluetalous- ja työllisyysvaikutus. Yleisesti parantuvien tietoliikenneyhteyksien vaikutukset pohjautuvat sijaintihaitan vähentämiseen eli konkreettisesti kustannussäästöihin ja liiketoiminnan tehostamiseen. Maaseudulla nopeat tietoliikenneyhteydet ovat erittäin tärkeitä siksi, että digitalisaatiota hyödyntämällä palveluiden saatavuus ja saavutettavuus paranevat maaseudun harvenevassa fyysisessä palveluverkossa.  

Kaudella 2014–2022 yritys- ja hankerahoitukselle asetetut tavoitteet ylitettiin. Lähes 6 500 yritystä perustettiin tai olemassa olevat yritykset kehittivät toimintaansa. Uusia työpaikkoja syntyi 12 000 kpl. Lisäksi seurantatietojen perusteella on myötävaikutettu noin 50 000 työpaikan syntymiseen. Tuen kerrannaisvaikutus on merkittävä. Yritysrahoituksen vajaan 300 miljoonan euron rahoituksella on saatu aikaan noin 1,5 miljardin euron kokonaisinvestoinnit kauden aikana maaseudulla (vipuvaikutus). Koulutukseen osallistuneita henkilöitä oli lähes 82 000. 

Mitä vuosien varrella on saatu aikaan?

Ympäristö ja ilmasto

Maaseuturahoitus on keskeinen keino maatalouden vesiensuojelussa ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä sekä kasvihuonekaasupäästöjen hillinnässä.

Hyvinvointi ja palvelut

Maaseuturahoituksella tuettujen hankkeiden kautta ihmisiä on saatu mukaan vaikuttamaan siihen, mitä omassa lähiympäristössä tapahtuu.

Hyvinvointi ja palvelut 2014-2022; infograafi

Yrittäjyys

Maaseuturahoituksella kehitetään moni eri tavoin maaseudun yrittäjyyttä. Yritystukien lisäksi elinkeinoja edistetään hankkeiden avulla ja yrittäjien osaamista tuetaan koulutuksen ja viestinnän keinoin.

Yrittäjyys 2014-2022- infograafi

Maatilojen kehittäminen

Maaseuturahoituksella tuetut investoinnit parantavat maatalouden kannattavuutta ja tuovat kuluttajien saataville enemmän ja parempia tuotteita. Investoinnit edistävät eläinten hyvinvointia ja helpottavat viljelijöiden työskentelyä.

Maatilojen kehittäminen 2014-2022 infograafi