Tule Verkostoaamuihin, pysy maaseutuverkoston kartalla!

Verkostoaamut ovat yhteisiä, välillä yllättäviäkin ajankohtaistuokiota. Verkostoaamu järjestetään kerran kuussa keskiviikkoaamuisin kello 8:30-9:15.

Verkostoaamut ovat maaseutuverkostopalveluiden järjestämiä kuukausittaisia virtuaalituokioita, jotka kokoavat laajasti yhteen maaseudun kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä kuulemaan ajankohtaisista, maaseutualueisiin liittyvistä aiheista. Verkostoaamujen tavoitteena on nostaa esiin kiinnostavia näkökulmia ja puhujia sekä herätellä maaseutuverkoston jäseniä uusiin aiheisiin.

Jokaisessa Verkostoaamussa on erillinen teema. Ensimmäinen Verkostoaamu järjestettiin maaliskuussa 2021 ja sen aiheena oli Virtuaalitilaisuudet for dummies. Mukana oli reilu 200 aiheesta kiinnostunutta.

Liity mukaan Verkostoaamujen kutsujakelulistalle tämän linkin takaa: » Liity

Kun ilmoittaudut kerran, saat jatkossa aina osallistumislinkin Verkostoaamuihin tilaisuuksia edeltävänä päivänä.

Verkostoaamujen aiheita

12.1.2022: Miltä näyttää alueiden tulevaisuus vuonna 2040?

Vuoden 2022 ensimmäisessä Verkostoaamussa tarkastellaan aluekehityksen skenaarioita: miltä näyttää alueiden tulevaisuus vuonna 2040? Työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa ja joulukuussa 2021 julkaisemassa raportissa tutkijaryhmä tarkastelee Suomen aluekehityksen mahdollisia tulevaisuuskuvia neljän erilaisen skenaarion kautta. Vuoteen 2040 asti ulottuvien skenaarioiden mukaan aluekehitys voi olla globaalisti valikoitunutta, raaka-aineisiin ja turismiin keskittynyttä, tilkkutäkkimäistä tai tasapainoista. Erityistä huomioita kiinnitetään siihen, miten Suomi kiinnittyy globaaliin talouteen. Entä minkälainen vaikutus koronapandemialla on tutkijaryhmän mukaan alueiden kehittymiseen? Aiheeseen meidät johdattelee Markku Sotarauta, Tampereen yliopiston aluetieteen professori ja yksi raportin kirjoittajista.

8.12.2021: Kuinka maaseudusta luodaan ilmiö? (linkki avautuu YouTubeen)

Kuinka maaseudusta luodaan ilmiö? Vastauksia kysymykseen tarjoilee maaseudun paikkaseksikkyyttä, maaseutualueiden uusia mielikuvia ja neolokalismia tutkiva Vaasan yliopiston projektitutkija Tuomas Honkaniemi.

10.11.2021: Kestävät kunnat

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus muokkaa kuntien perusolemusta. Sote-palvelujen järjestämisvastuun siirtyessä uusille hyvinvointialueille elinvoiman vahvistamisesta tulee yksi kunnan keskeisistä tehtävistä. Miten kuntien suunta muuttuu, ja miten maaseutumaiset kunnat tulevaisuudessa kehittävät elinvoimaa alueillaan? Minkälainen on tulevaisuuden kestävä ja elinvoimainen kunta?

Aiheeseen meidät johdattaa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sini Sallinen ja Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila.

27.10.2021: Maaseudun kehittämisen ajankohtaisia kysymyksiä Kanadassa

Verkostoaamussa kurkistetaan Euroopan unionin rajojen ulkopuolelle ja tutustutaan maaseudun kehittämisen ajankohtaisiin kysymyksiin Kanadassa. Aiheeseen meidät johdattelee vuosikymmeniä Kanadan länsirannikolla ja Ontarion provinssissa asunut ja työskennellyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Päivi Abernethy.

22.9.2021: Innovaatiota alkutuotantoon: tekoäly, robotit ja datan viljely maatalousyrittäjän arkea vuonna 2030

Verkostoaamun vierailevana puhujana on Harri Juntunen, yksi Yield Systemsin perustajista. Yield Systems kehittää tekoälysovelluksia kasvinjalostuksen, maatalouden ja ruokaketjun tarpeisiin.

16.6.2021: CAP-lausuntokierroksen etkot

Verkostoaamussa kurkistamme CAP-valmistelun kulissien taakse! Vieraana on osastopäällikkö Minna-Mari Kaila maa- ja metsätalousministeriöstä. Minna-Mari avaa valmisteluprosessia ja tekee nostoja CAP:sta ja kertoo, miksi meidän kaikkien tulee olla kiinnostuneita CAP:sta. Etkomme pohjustavat maa- ja metsätalousministeriön tilaisuutta ”Luonnos Suomen CAP-suunnitelmaksi”, joka järjestetään 17.6.

19.5.2021: Globaalit viheliäiset ongelmat: puhutaan pörriäisistä!

Pörriäiskausi on alkanut! Kuinka viheliäinen ongelma on luonnon monimuotoisuuden hupeneminen? Mitä se merkitsee Suomelle - ja ovatko ratkaisun avaimet maaseudulla? Aiheeseen meidät johdattaa Turun Yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja Ilari Sääksjärvi. Sääksjärvi toimii myös Suomen Luontopaneelin toisena varapuheenjohtajana.

Sääksjärven puheenvuoron jälkeen Ruokaviraston viestintäasiantuntija Paula Nykänen kertoo tänä vuonna käynnistyneestä LUMO-projektista, jonka tavoitteena on tuottaa selkeä ja ajankohtainen viestintäkokonaisuus maatalousluonnon monimuotoisuudesta, joka toimii viljelijöille konkreettisen tiedon lähteenä sekä auttaa neuvojia ja hallintoa heidän työssään.

28.4.2021: Naisnäkökulmaa maaseutualueiden elinvoiman kehittämiseen

Verkostoaamun aiheena on naisnäkökulma maaseutualueiden elinvoiman kehittämisessä. Kaisa Lähteenmäki-Smith ja Kirsi Siltanen aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä avaavat tutkimusta ja dataa aiheen taustalla. Case-esimerkkinä kuulemme Kainuun liiton ja Kajaanin kaupungin yhteisestä Naisnäkökulmaa Kainuuseen -pilotista, joka tuotti tietoa tekijöistä, jotka vaikuttavat nuorten naisten pysymiseen maakunnassa sekä edistävät heidän muuttoaan maakuntaan. Verkostoaamun keskustelussa mukana Minna Komulainen Kainuun liitosta sekä pilotin asukasraatiin osallistunut nuori kainuulainen yrittäjä Heini-Maari Kemppainen.

31.3.2021: Monimuotoinen monipaikkaisuus

Maaliskuun Verkostoaamun aiheena on monimuotoinen monipaikkaisuus. Puhujina aamussa ovat Anna Strandell, vanhempi tutkija Suomen ympäristökeskuksesta sekä Eetu Puntala, maaseutuverkoston Monipaikkaisuuden mahdollisuudet -työryhmän koordinaattori.

10.3.2021: Vinkkejä virtuaalitilaisuuksien järjestämiseen

Ensimmäisessä Verkostoaamussa maaseutuverkostopalveluiden asiantuntijat kertovat omista kokemuksistaan virtuaalitilaisuuksien maailmassa: mikä toimii, mitä kannattaa välttää ja mikä on yllättänyt. Koronavuoden aikana oppeja on todella ehtinyt kertyä.

Muokkauspäivämäärä: 20.12.2021

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.