Maaseutuverkoston älykkäät kylät -työryhmä

Työryhmän tavoitteena on kannustaa kyliä hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia elin- ja vetovoimaisuutensa edistämiseksi. Isommassa kuvassa kyse on kylistä kaupunkeihin ulottuvan älykkään alueen kehittämisestä.

Euroopan komission aloitteen mukaisesti keskiössä ovat ihmiset, mutta tarpeidensa ohella nyt myös siten, että heidät ja meidät saadaan kehityksen kyytiin. ”Älykäs kylä” voi olla kaivattu kannustin uuteen nousuun, imagotekijä lopulliseen lentoon, tai vaikka kadoksissa ollut käsite sille mitä kylässä jo sujuvasti tehdään.

Hyvä kiertämään

Työryhmä herättelee toimintakulttuurin muutokseen, mutta se myös kerää ja jakaa tietoa nokkelista ratkaisuista sekä toimii itse kokeilujen käynnistäjänä. Olennainen osa toimintaa on myös strategisen, ohjelmallisen, poliittisen ja/tai rahoituksellisen tuen valmistelu ja varmistelu. Kansainvälistä keskustelua unohtamatta. Toimintamalli on verkostomainen ja toimintatapa joustava. Tavoitteita toteutetaan osallistuen, jalkautuen, yhteistyöllä, keskustellen, kuunnellen, viestien, seminaarein, webinaarein sekä Älykkäin kylä -kilpailua tukien ja siitä ammentaen.


Me olemme se

Älykkäät kylät -työryhmän ytimen muodostavat
Sami Tantarimäki (pj, Turun yliopiston Brahea-keskus)
Lauri Hyttinen (/Juha-Matti Markkola, siht., Verkostopalvelut)
Heli Siirilä (Levón-instituutti, Vaasan yliopisto)
Minna Jaakkola (Netplaza Oy)
Suvi Pesonen (Suomen Lähikoulut ry)
Sampo Juhajoki (Suomen 4H)
Timo Vattulainen (Kolin koulu, Lieksan kaupunki)
Veli-Matti Karppinen (Kainuun nuotta ry).

Asiantuntemusta, näkemystä ja kokemusta löytyy niin eri puolilta Suomea kuin teeman sisältöön ja maaseudun kehittämiseen liittyen.

Muokkauspäivämäärä: 15.4.2021