Mirka pukine kuva

Uniikkeja vaatteita kierrätysmateriaalista

Mirka Pukine Oy:n tarinalla on pitkät juuret vaatteiden valmistuksessa. Jo vuodesta 2000 lähtien Mirka Tuovinen on ilahduttanut tyylitietoisia tekemällä ajattomia ja uniikkeja käyttövaatteita.

Perinteisestä kaavasta poikkeavat mekot, hameet ja takit löydät Mirka Pukineen liiketilasta Pohjois-Savon Varpaisjärveltä. Yrityksen tarina sai alkunsa inspiraatiosta 1960 ja 1970 -luvun kankaista sekä menneen ajan tunnelmasta. Vaikka Mirka Pukine pääsääntöisesti valmistaa naisten vaatteita, löytyy miehillekin upeita takkeja, jotka ovat valmistettu istuinsuojainten ylijäämämateriaalista.

Ekologisuus ja kierrättäminen onkin yrityksen kulmakiviä.

– Vaatteen koko prosessi on ympäristöystävällinen, aina materiaalin valinnasta vaatteen valmistamiseen, kertoo yrityksen omistaja Mirka Tuovinen.

Vaatteita valmistetaan esimerkiksi tehtaiden kankaiden ylijäämäpaloista ja ainutlaatuisista harvinaisuuksista, kuten 50-70 -lukujen painokankaista. Tärkeää on tehdä vaatteista ajattomia, jotka kestävät aikaa ja aktiivista käyttöä. Mirka Pukineella on sekä liiketila että nettikauppa. Myynnissä löytyy valmis mallisto, josta tarvittaessa tehdään asiakkaalle malliston vaate oman kokoisena ja -näköisenä. Mirka Tuovinen kannustaakin oman tyylinsä löytämiseen trendien perässä juoksemisen sijaan.

Kuvan vaate on Luova Puu -mallistosta.

Maaseudun yritysrahoitustukea saatiin Leader-ryhmältä Ylä-Savon Veturilta, jotta pystyttiin kartoittelemaan markkinoita ja palkkaamaan työntekijä. Vaikka tuen hakeminen oli työlästä, oli se mielekäs prosessi.

– Tuen avulla yritys pääsi kasvamaan ja toisen työntekijän myötä tuotantoa laajennettiin. Tämä myös mahdollisti monipuolisempien materiaalien käytön, Tuovinen mainitsee.

Tulevaisuuden päämääränä on tuottaa edelleen ympäristöystävällisiä vaatteita.

– Uusien ekologisten kierrätysmateriaalien ja kuitujen käyttö vaatteiden valmistuksessa kiinnostavat, pohtii Tuovinen.

Pääkuvassa malli esittelee Luova Puun -malliston vaatetta.

Kuvan on ottanut Joka Photography.

Muokkauspäivämäärä: 8.3.2022
Teksti: Ella-Mari Moisio / Maaseutuverkostopalvelut
Kuvat: Joka Photography

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.