Peltomaa4

Tyhjästä tuli tila, lihanleikkaamo ja lähiruokamyymälä

Matti Peltomaan tarina ei ole tavallisemmasta päästä. Hän ei perinyt sukutilaa tai jatkanut maanviljelyä aiempien sukupolvien vanavedessä. Hän ponnisti maatalousyrittäjäksi aivan toisista kuvioista. Nyt Peltomaa on perustanut myös lihanleikkaamon ja lähiruokamyymälän.

– Aiemmin olin rakennusalan yrittäjänä. Mielenkiinto on vetänyt enemmän maatalouteen. Peltomaan tila on perustettu 2009. Aloitin viljelemällä muutamaa hehtaaria vuokrapetoja ja parilla kyytöllä, Peltomaa kertoo.

Nyt karjaa on noin sata päätä. Kesäisin karja laiduntaa erityisympäristötukien piiriin kuuluvilla alueilla, esimerkiksi luonnonhoitopelloilla ja rantaniityillä. Talven eläimet viettävät pihatossa Pomarkussa. Rehu tehdään itse, ja peltojen lannoitus hoituu karjanlannalla.

– Lähtökohta maatalouteen oli jo alussa ekologinen ja eettinen. Sitä kautta on pikkuhiljaa alettu laajentua.

Lihanleikkaamolla varmistetaan laatu

Vuonna 2013 Peltomaa otti ensi askeleen karjankasvatuksesta kohti jatkojalostusta ostamalla Pomarkun Honkakoskelta vanhan koulun.

– Suurin syy omaan lihanleikkaamoon on, että haluamme tehdä laadunvalvonnan itse. Leikataan kalvot, tarkastetaan laatu ja pakataan sellaisiin pakkauksiin, kuin asiakkaat haluavat. Tuoreus on silloin taattu, Peltomaa selittää.

Liiketoimintasuunnitelman laatimiseen sekä maksuvalmius- ja kannattavuuslaskelmien tekemiseen Peltomaa haki apua ProAgria Länsi-Suomen asiantuntijoilta. Yhdessä päädyttiin siihen, että leikkaamoinvestointi kannatti ja päädyttiin hakemaan yritysrahoitusta Satakunnan ELY-keskukselta.

– Varsinkin investointipuolella apu on ihan välttämätön. Laskelmia ei missään nimessä kannata ruveta itse tekemään. Tällaisissa kertaluontoisissa töissä tarjolla oleva asiantuntija-apu on pelastus. Yrittäjällä on niin hirvittävä määrä byrokratiaa huolehdittavanaan muutenkin.

"Suurin syy omaan lihanleikkaamoon on, että haluamme tehdä laadunvalvonnan itse."

Lähiruokamyymälään eettistä ja ekologista, kiitos

Lihanleikkaamon myötä Peltomaa alkoi myydä tilan tuotteita Satakunnan alueen REKO-ringeissä. Tämä johti lopulta kokonaisen lähiruokamyymälän perustamiseen.

Kesällä 2016 Pomarkkuun vanhan sillan kupeeseen avatun myymälän valikoima on laajentunut koko ajan. Omien tuotteiden lisäksi valikoimassa on nyt lähemmäs 30 muun tilan tuotteita. Talviaikaan myymälä on ollut auki vain perjantaisin. Toukokuussa aukioloaikoja jälleen laajennetaan.

– Rakennus on rakennettu 1800-luvulla. Tässä on aikojen saatossa ollut mm. kirjakauppa ja apteekki, viimeiseksi kesäkahvila. Kauppaa tässä on tehty aina, Matti Peltomaa kertoo tilamyymälästä.

Useat hyllyillä keikkuvat tuotteet ovat tuttu näky REKO-ringeissä. REKO:n kautta Peltomaa on moneen tuottajaan tutustunutkin. Tukuista ei osteta mitään, kaikki tulee suoraan tuottajilta – mahdollisimman läheltä.

– Lähituotteisiin pyritään; Pomarkkuun pomarkkulaista, Poriin porilaista, Matti Peltomaa linjaa.

– Koko ajan teemme paljon töitä sen eteen, että löydämme uusia luotettavia toimijoita, se on yksi keskeinen iso työ, hän sanoo.

– Ei tarvitse olla luomua, mutta mielellään eettisesti ja ekologisesti tuotettua. Onneksi on paljon jatkojalostajia, yllättävän paljon maaviljelijät tekevät Suomessa; mehuja, juustoja, mausteita, jäätelöitä. Huoli pidetään siinä, että tuote on maatilalla tehty ja suoraan tuottajalta tullut meille.

Peltomaa kertoo, että haastavin tuoteryhmä löytää on ollut leivonnaiset. Onneksi loppuvuodesta 2016 löytyi hyvä yhteistyökumppani Porista.

– Ajateltiin jopa, että pitääkö laittaa oma keittiö, että saadaan tuoreet ja lisäaineettomat leivät leivottua, hän naurahtaa.


Eteenpäin mennään kärki kiikarissa

Tilamyymälässä on ollut paljon opettelemista, sillä liikkuvia osia on paljon.

– Montaa virhettä ei tarvita, että viivan alla miinusmerkkinen luku. On tässä virheliikkeitäkin tehty, nyt on sen verran kehitytty, että hyvin tarkkaan lasketaan kannattavuutta. Onhan tämä täyttä liiketoimintaa ja kovaakin sellaista, että jonkun tuloksen saa syntymään, Matti Peltomaa sanoo.

”Peltomaa-konserni” työllistää tällä hetkellä useampia ihmisiä, osan osa-aikaisesti. Maatalouspuolesta vastaa Peltomaan oma veli, myynnistä ja markkinoinnista myyntipäällikkö, lisäksi myymäläpuolella on kaksi työntekijää.

Matti Peltomaa luottaa myyntipäällikköönsä Pirjo Uusivirtaan. Yhdessä he suunnittelevat myyntiä ja markkinointia.

Työtä tehdään omaan tahtiin ja oman näkemyksen mukaan. Markkinointitempauksena on muun muassa osallistuttu Satakunnan Paras koti -messuille. Tämä osoittautui erittäin hyväksi vedoksi. Sattumusten kautta Peltomaan laidunliha päätyi tv-kokki Kari Aihisen käsittelyyn.

– Me ei olla haettu hirveästi kokemuksia toisilta, on ollut oma näkemys kehittämisessä. Ei kauheasti ole vilkuiltu sivuille. Ehkä olisi ollut viisasta vilkuillakin, Matti Peltomaa pohtii.

Yrittäjän suunnitelmat eivät ole jäämässä ainoastaan Pomarkun myymälään. Toista lähiruokamyymälää ollaan parhaillaan avaamassa Porin ydinkeskustaan. Myös maatilan laajennus ja investoinnit ovat edessä, sillä omat eläimet eivät kohta enää riitä.

– Elämme yrityksessä, joka haluaa kehittyä eteenpäin. Tällä hetkellä ajatellaan muutaman kuukauden päähän, haetaan koko ajan suuntaa ja kärkeä. Lyhyen ajan suunnitelma on, että perustetaan tilamyymälöitä. Tavoite on saada tuotteet mahdollisimman suoraan tuottajilta kuluttajille.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020