Lapsi, jolla on päässä Tellan pipo.

Tellan lakit

– pullopostikirjeitä maailmalle Pohjolasta12.01.2023 15:59Etelä-Pohjanmaa
Saksan suku Teuvalla on aina tehnyt kauppaa maanviljelyksen ohessa. Teuvalta kulki lakin valmistuksen taitaja Ilmajoella asti töissä. Siitäpä syntyi sitten ajatus, miksi ei voisi omaan pitäjäänkin perustaa lakkitehdasta. Niinpä 1935 Aarne Saksa ja hänen kaksi veljeään, naapurinisäntä Yli-Mikkilä, lakkimestari Rantala ja myyntimies Myllykangas perustivat yhteistuumin Teuvan Lakkitehtaan, Tellan. Lakkitehtaan tarina jatkuu yhä. Nyt Tellan ohjaksissa on Aarnen lapsenlapsenlapsi Liina-Maaria Lönnroth.

Paappa – merkittävä vaikuttaja uralla

Liina-Maaria on saanut lapsuutensa seurata isoisänsä Antero Saksan työskentelyä Tellan yrittäjänä.

– Muistan, että paappa oli joka päivä bisnespukeutunut ja muistan myös laskimen, josta kuului tehokas ääni, kun paappa naputteli sitä. Paappa teki valtavasti töitä.

Lapsuudesta Liina-Maarian mieleen ovat jääneet myös vierailut lakkitehtaan tuotantopuolella isoisänsä kanssa. 10-vuotiaana Liina-Maaria pääsi ensimmäisen kerran paappansa mukana myyntireissuille, joilla hän oppi paljon bisnestaitoja. 90-luvun alkupuolella Liina-Maaria oli ensimmäistä kertaa mukana Vateva-messuilla, ammattilaisten muotimessuilla. Se oli 12-vuotiaalle merkittävä ja mieleenpainuva kokemus.

– Visuaalisesti näyttävä muotinäytös on jäänyt mieleeni, paljon kauniita vaatteita.

Kokemus oli jopa niin sykähdyttävä, että silloin Liina-Maaria päätti, että hänestä tulee vaatesuunnittelija.

– En muista, että minua olisi milloinkaan mitenkään ohjattu alalle. Päätös on lähtenyt minusta itsestäni.

Liina-Maaria suunnitteli ensimmäisen lakin 14-vuotiaana.

– Paapan kanssa kävimme kangasostoksilla ja hän briiffasi aina välillä, millaista kangasta kannattaisi ostaa. Suunnittelussa sai heti oma visio kukkia, kunhan perustelin kaikki asiat hyvin.

Vuosien kuluttua tie vei opiskelemaan Lapin yliopistoon taiteiden tiedekuntaan tekstiili- ja vaatetusalaa.

– Asuin Rovaniemellä neljä vuotta. Aloitin Tellan muotoilujohtajana 2001, jolloin aloin suunnitella Tellan visuaalista materiaalia, mm. kuvastoa ja nettisivuja.

Kuva, jossa Tellan yrittäjä tiiliseinän edessä.
Taiteen maisteri, Tella Oy:n yrittäjä Liina-Maaria Lönnroth arvostaa sekä arjessaan että työssään ekologisia ja eettisiä arvoja. – Perheessämme syömme luomuruokaa ja työssä lakkien materiaaleina käytetään mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja, laatukankaita.

Tellasta kansainvälinen merkki

Liina-Maarian opiskeluvuosien ajan Tella oli odottanut, milloin hän lähtisi jatkamaan suvun yrityksen tarinaa.

– Halusin kuitenkin kokeilla jotain muuta ja antaa itselleni vapauden miettiä, mitä haluan.

Valmistuttuaan taiteen maisteriksi Liina-Maaria jatkoi opiskelua. Hän suoritti kauppatieteen opintoja Helsingin kauppakorkeakoulussa ja Vaasan avoimessa yliopistossa ja opiskeli estetiikkaa Helsingin yliopistossa. Tampereella Liina-Maaria suoritti kasvatustieteen opintoja ja pedagogiset opinnot, minkä jälkeen hän teki opettajan töitä jonkin aikaa ja perusti perheen.

Hienoa, että täällä alkanut tarina jatkuu jossain päin maailmaa. Tuntuu kuin täältä pienestä Pohjolasta lähetettäisiin pullopostikirjeitä maailmalle.

Vuonna 2015 Liina-Maaria osti Tellan liiketoiminnan ja tammikuussa 2017 hän perusti oman Tella Oy:n.

– Minulla oli ollut aikaa miettiä, millä tavoin minä jatkaisin sukuni yrityksen tarinaa. Tellan päämarkkina-alue on ollut pitkään Suomi, mutta minulla oli visio, että Tella Oy:stä tulee kansainvälinen toimija. Ensimmäisenä suunnattaisiin Saksaan.

Tella Oy – trendien aallon harjalla

Lakit ovat hyvässä nosteessa erityisesti miesten keskuudessa. Tellan mallistosta löytyy lakkeja niin miehille, naisille kuin lapsille. Liina-Maaria kertoo ammentavansa suunnitteluun vapaa-ajan harrastuksistaan.

– Luen kirjoja ja katson laadukkaita sarjoja vapaa-ajallani. Myös matkustaminen on rakas harrastus, sillä eri kulttuurit ja ihmiset kiinnostavat. Kun katsoo maailmaa, sieltä ne ideat tulevat. Tellan tuotteissa on tärkeää, että ne kestävät aikaa, eivätkä ole tähdenlentoja. Painotamme hyvää designia ja korkeatasoisia materiaaleja.

Tella Oy:ssä tehdään suunnittelu, markkinointi ja myynti.

– Lakkien valmistus tehdään alihankintana Etelä-Pohjanmaalla, pääosin Kurikassa, niin, että Tella ostaa materiaalit. Tella kouluttaa alihankkijat ja alihankkijat vastaavat laadusta.

Asiakkaita ovat jälleenmyyjät. Myyntireissulle lähtiessään Liina-Maarian mielessä kaikuu hänen paappansa ohjeistus, että matkaan ei lähdetä sotkuisen hattulaukun kanssa.

Leader Suupohja – tuki kansainvälistymisessä

Tella Oy:n kansainvälistyminen tarkoittaa sosiaalisen median hyödyntämistä entistä enemmän ja brändin esittämistä visuaalisesti. Leader Suupohja on myöntänyt perustamistuen Tella Oy:lle ja ollut suuri tuki kansainvälistymisprosessissa.

– Leader-rahoitus on mahdollistanut toimia, joita on voitu toteuttaa nopealla aikataululla ja joita ei olisi voitu toteuttaa muuten laisinkaan.

Leader-rahoituksen myötä Tella Oy:n tarinaa on pystytty jatkamaan kansainvälistymismielessä videoin ja kuvin.

– Brändivideo on hyvä keino, koska sillä voidaan puhua universaalia kieltä ja myös mallistosta otetaan lisää kuvia.

Avarakatseinen Tella Oy:n yrittäjä iloitsee siitä, että pienestä Suomesta lähtee maailmalle pala eteläpohjalaisuutta.

– Hienoa, että täällä alkanut tarina jatkuu jossain päin maailmaa. Tuntuu kuin täältä pienestä Pohjolasta lähetettäisiin pullopostikirjeitä maailmalle. On myös ihanaa, kun aika ajoin sähköpostiin tipahtaa tarinoita ja terveisiä lakkien omistajilta.

Yhtä asiaa Liina-Maaria pitää erityisen tärkeänä kansainvälistymisestä huolimatta.

– Haluan pitää kiinni siitä, että tuotanto pysyy Suomessa, sillä se on mm. kustannustehokasta, joustavaa ja sekä toimitusvarmuus että laadunvalvonta ovat hyviä.

Kuva, jossa nainen maantien varressa. Päässä Tellan lakki.
Tellan mallistossa on yhä edelleen malleja, jotka ovat olleet mukana yrityksen alkuajoista lähtien. – Keisari (kuvassa) ja Oskari ovat olleet alusta alkaen. Paappa on kertonut, että Keisari-lakkiin idea on tullut Itävallan keisarin päähineestä, joka oli keisarin virkalakki. Keisari-lakki on ollut tämän kesän myydyin, selvittää Liina-Maaria.

Yrittäjyydessä eteläpohjalainen mentaliteetti

Liina-Maaria kokee yrittäjyydessä eteläpohjalaisen mentaliteetin ainoastaan hyvänä asiana ja on myös ylpeä eteläpohjalaisuudestaan.

– Yrittäjyys sisältää toki paljon byrokratiaa, mutta on hienoa, että yrittäjille on myös tällaisia mahdollisuuksia kuin Leader. On myös mukavaa mennä esimerkiksi Helsinkiin kertomaan kollegoille, kuinka hienosti meillä täällä Etelä-Pohjanmaalla toimii yhteistyö eri toimijoiden välillä.

Liina-Maaria kuuluu Suomen Muoti & Tekstiili ry:n vastuullisuustyöryhmään, jossa on myös mm. Marimekon, Finlaysonin ja Makian edustajia.

Yrittäjyys on vahvasti läsnä arjessakin, sillä Liina-Maarian mies on myös yrittäjä. Hän toimii koristeveistäjämestarina ja perinnerakenneurakoitsijana.

– Vaikka arki on kiireistä, se on myös mukavaa. Alussa oli jännittävää tehdä päätös ja hypätä yrittäjyyteen, mutta yrittäjänä on mielenkiintoisia päiviä ja rajattomasti mahdollisuuksia kehittää itseään aikataulujen puitteissa, kertoo Liina-Maaria.

Tella Oy:n yrittäjänä työskennellessään Liina-Maarialla on liikkuva ja joustava työaika. Koti-illat hän pyrkii kuitenkin aina rauhoittamaan.

– En tavallisesti vie töitä kotiin, mutta toisinaan on sellainen tilanne, että on pakko. Toisaalta on myös ihan kiva, että lapset näkevät, miten sitä työtä tehdään.

maaseutu.fi/uusimaa-logo

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan maataloutta ja maaseutua, jotta koko Suomi voisi hyvin. Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten tämä vaikuttaa juuri sinuun – olitpa sitten viljelijä, maaseudulla toimiva yrittäjä, maaseudun asukas tai kehittäjä.