Puuartistit Kuva nro 1

Tavoitteet ovat tärkeitä – ja se, että ne on konkreettisesti kirjattu ylös.

Tämän ajatuksen kannattelemana ja kovan työn tuloksena Puuartisti nousi Pohjois-Karjalan nuoreksi yrittäjäksi 2020.

Miikka Kotilainen osallistui vuonna 2016 ensimmäistä kertaa Suomen Nuorten Yrittäjien vuosittaiseen Get Together -tapahtumaan. Se oli vähän niin kuin “herätysjuhla” – koolla oli iso joukko samanhenkisiä, samanikäisiä, yrittäjäasenteella varustettuja ihmisiä, joiden kanssa oli innostavaa vaihtaa ajatuksia.

Silloin Miikka kirjoitti pienessä sievässä paperilapulle “Tavoite: Vuoden nuori yrittäjä 2018”. Yrityksen perustamisajankohdasta, marraskuusta 2014, laskettuna tuolloin tulisi täyteen kolme vaadittua toimintavuotta. Lapulla virallisena valvojana toimi silloinen Joensuun Yrittäjien toiminnanjohtaja ja yrittäjä itsekin Jarmo Laine. Jarmo itse asiassa potki meidät mukaan tuohon tapahtumaan – kiitos siitä!

Tavoitelappu
Tavoitelappu


Palkintoa ei silloin kuitenkaan Puuartistille annettu – eikä ihme 😀 Yrityksen kasvu vaati veronsa ja vuonna 2018 suoraan sanoen kamppailtiin hartiapankilla tehdyn verstaan laajennuksen ja sen myötä häämöttävän kassanpohjan kanssa.

Kaksi lisävuotta ovat tuoneet valtavan isoja harppauksia eteenpäin. Tuntuu ihan todella hyvältä, että kun on toteuttanut omaa visiotaan vähän erilaisesta, vain uniikkeja töitä tekevästä puusepänliikkeestä, se on kantanut tänne ja myös tähän palkintoon asti. Nyt sen voi ottaa vastaan luottavaisin ja kiitollisin mielin – tilauskirjassa on mielenkiintoisia projekteja ja ainakin toistaiseksi voi myös huokaista helpotuksesta koronaepidemian suhteen.

Palkinto veljesyhteistyölle

Pohjois-Karjalan Vuoden Nuori Yrittäjä -palkinto ojennetaan molemmille Puuartistin yrittäjille – virallisilta titteleiltä sekä toimitusjohtaja Miikka Kotilaiselle että hallituksen puheenjohtaja Joona Kotilaiselle. Miikka on hoitanut toimitusjohtajan, luovan johtajan, verstaan johtajan, asiakkuusjohtajan… eli kaiken operatiivisen johtajan tehtäviä. Joona taas on alusta asti rakentanut määrätietoisesti Puuartistin brändiä ja huolehtinut ulkoisesta viestinnästä. Ensimmäinen logoversio ja ensimmäiset nettisivutkin olivat Joonan tekemät. Myöhemmin apujoukkoihin ovat liittyneet Joonan yrityksen Markkinointitoimisto Tovarin tiimiläiset.

Itse asiassa Tovarin ja Puuartistin tarinat kietoutuvat muutenkin hauskasti yhteen – nimittäin puoli vuotta Puuartistia aikaisemmin perustettu Tovari piti ensimmäistä oikeaa toimistoaan Puuartistin verstaalla. Neljä työntekijää istuivat kylki kyljessä samassa kymmenen neliön huoneessa, missä Miikka nyt tekee suunnittelutyötä yksin tai korkeintaan toisen työntekijän kanssa.

Kuva on joulukuulta 2015, jolloin molemmat veljeksistä pitivät toimistoa verstaalla.

Alusta asti työnjako on ollut selvä.

Joonan sanoin: “Meillä on ollut yleisenä vitsinä se, että minä en puutu verstaan asioihin, koska silloin lähtisi sormet, ja Miikka taas ei kirjoita Puuartistin nettisivuille tai Facebookiin, koska silloin menisi yritykseltä maine. Se jako on pitänyt hyvin, kun on ollut helppo luottaa toisen osaamiseen.“

Nuori Yrittäjä -palkinnon perusteluissa yksi vahva tekijä oli tarinallisuus. Kovin moni puuseppä ei ole samalla tavalla tuonut esiin tekemistään. Puuartistin arvoja ja tekemisen tapaa onkin mietitty alusta asti ja kaikki viestintä pohjautuu niihin. Tarinoita ei silloin tarvitse keksiä mistään, vaan ne tulevat kuin itsekseen oikeasta tekemisestä, oikeista projekteista, oikeista tavoitteista.

Kasvaneet tavoitteet

Kieltämättä ne tavoitteetkin ovat matkan varrella kasvaneet. Ensimmäisessä Puuartistista tehdyssä lehtijutussa Miikka toteaa onnellisena uuteen verstaaseen päästyään, että “Nyt täällä alkaa olla väljän tuntuista, kun tavarat ovat pikkuhiljaa löytäneet paikalleen. Itse asiassa laskennassa on, pystyisinkö jatkossa työllistämään yhden työntekijän.”

Nyt työntekijöitä on 6 ja verstasneliöt kasvaneet 300:sta 900:aan. Tällä hetkellä työn alla on oma sahalaitos kuivaamoineen sekä jossain vaiheessa tulossa on vierailijoille avoin Visitor Center, joka toimisi paikallisena nähtävyytenä ja myös inspiraatiohuoneena huonekalusuunnittelulle.

Ja jos ensimmäisessä lehtijutussa työn alla oli perinnepirtin ovien ja lattioiden entisöinti ja viskipullolaatikon teko, nyt piirrustuspöydällä on ollut kokonainen saunaosasto Supercellin toimitiloihin Helsinkiin. Jokainen sillä välillä tehty projekti on ollut tärkeä matkalla sinne, mitä Puuartisti haluaa olla – maailman paras puusepänverstas. Tarinapuita keräävä ja niistä tarinakalusteita tekevä kontiolahtelainen puusepäverstas.

Iso kiitos kaikille, jotka ovat tukeneet meitä tällä matkalla: Puuartistin huikeille artisteille, yhteistyökumppaneille, meihin luottaneille asiakkaille, Kontiolahden kunnalle, Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle ja tietenkin läheisille, jotka ovat kannustaneet eteenpäin. Kiitos.

💗 Miikka ja Joona

Merkitystä puusta

Suunnittelemme ja valmistamme ainutkertaisia kalusteita ja sisustuksia massiivipuusta. Keräämme erikoisia puueriä ja kerromme niiden tarinoita. Sinä voit sijaita missä vain – toimimme ympäri maailmaa.

Tutustu: www.puuartisti.fi

Muokkauspäivämäärä: 26.5.2020
Teksti: Miikka ja Joona Kotilainen
Kuvat: Miikka ja Joona Kotilainen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.