Sirkkaveljet 1

Sirkkavaunusta katukeittiöruokaa uudella twistillä!

Unohda makkaraperunat ja burgerit! Kesän paras festariruoka on sirkkatasku. Sirkkaveljekset kiertävät kesän Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla sirkkavaunun kanssa. Suurmarkkinoilla on tuottajia ja ruuan valmistajia jopa 35 maasta.

Honkajoella vanhassa navetassa kasvaa Suomen luonnossakin esiintyviä kotisirkkoja. Grasshopper Brothers eli Sirkkaveljekset Toni Tolonen ja Niko Kuronen pystyttivät kasvattamonsa navetan maitohuoneeseen. 50 vuotta sitten navetassa ammui vielä lehmät, nyt tilalla on sirittävät sirkat.

Jotta sirkkaruoka tulisi koko kansalla tutuksi, päättivät Sirkkaveljekset viedä sirkat kansan pariin ja investoivat elintarvikevaatimukset täyttävän ruokavaunun, jolla viedä sirkat suoraan sinne missä kuluttajatkin ovat. Sirkkaveljekset uskovatkin, että heidän Sirkkavaununsa olisi Euroopan ensimmäinen. Vaunun hankintaan he saivat yritysrahoitusta Leader-ryhmä Pohjois-Satakunnan kautta.

Sirkat syövat lähituottajien ruokaa

Kotisirkat syövät vain kotimaista ruokaa, Suomessa valmistettua proteiinipellettiä ja vihanneksia, joita saadaan paikallisilta puutarhoilta. Niko Kuronen kertoo tuoreruoan eduista: “Tämähän on kiertotaloutta parhaimmillaan, tuottajille ei tule hukkaa ja lähipuutarhoilta tulleet vihannekset parantavat myös sirkan makua! Sirkat saavat makua siitä, mitä niille syötetään.”

Sirkkojen kasvatusolosuhteet ovat erityiset. Hyvinvoinnin kannalta oikea ravinto ja vesi ovat tärkeitä, mutta myös lämpö, valaistus ja ilmastointi korostuvat. Lämpötila on 28 - 32°C astetta ja ilmankosteus 40-70%. Sirkat elävät elintarvikehyväksytyissä laatikoissa, joissa on sisustuksena kananmunakennoja kiipeilyyn ja pesäkoloiksi.

Sirkkojen hoitaminen vaatii panostusta, kuten mikä tahansa kotieläintuotanto

Sirkkaveljeksien suomalaiset kotisirkat eivät tule ulkopuolelta, vaan heillä on omaa kasvatustoimintaa. Sirkkojen ollessa 5-6 viikkoisia valitaan, mitkä menevät tuottamaan uusia sirkkoja ja mitkä menevät harvestointiin. Harvestoinnissa sirkat siirretään puhtaaseen kasvatusastiaan, ja se laitetaan pakkaseen. Kuronen vakuuttaa, että sirkat lopetetaan kivuttomasti, sillä lämpötilan laskiessa sirkat menevät horrokseen ja nukkuvat pois. Pakkasessa vähintään 24 tuntia olleet sirkat pussitetaan, punnitaan ja merkitään eränumeroittain. Joka kuukausi Sirkkaveljesten tilalla lähtee noin 25 kiloa sirkkaa kuluttajille, joko suoraan pakastesirkkana, jatkojalostettuna frittisirkkana tai valmiina ruoka-annoksina. Sirkkoja menee myös yrityksille ja eläinten kasvattajille.

Tiesitkö, että Finsect-tuottajayhteisössä mukana olevia hyönteistuottajia löytyy 26 kpl ympäri Suomen! Kotisirkkojen kasvatus on tuonut uuden tulonlähteen useille tuottajiksi lähteneille yrittäjille.

Lisätietoa hyönteisistä elintarvikkeena löytyy myös Ruokaviraston sivuilta.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Johanna Veijanen
Kuvat: Johanna Veijanen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.