Paikallista elamaa noorakokkolahikuvavaaka

Paikallista elämää ja elämyksiä matkailijoille

Matkailijat pääsevät kurkistamaan laukaalaisen perheen elämään Your Local Host -matkailukonseptin kautta.

Laukaalaisen Noora Kokon ja hänen perheensä omakotitalo on paitsi elämää täynnä oleva suomalainen koti, myös turistikohde. Kodin ovet ovat nimittäin avoinna lähipiirin lisäksi ympäri maailmaa tuleville matkailijoille, jotka haluavat kokemuksen siitä, millaista elämää aivan tavalliset suomalaiset elävät.

- Suomi ei ole pelkkää revontulta ja joulupukkia, Your Local Host -matkailukonseptin perustaja Noora Kokko toteaa.

- Meille monesti päivänselvät ja tutut asiat ovat turistien silmissä eksoottisia ja jännittäviä. Kuinka moni matkailija pääsee esimerkiksi saunomaan aitoon kotisaunaan tai leipomaan pullaa? Tai vaikkapa pelaamaan mölkkyä tai Afrikan tähteä paikallisen perheen kanssa?

Matkailijat voivat valita Your Local Hostin nettisivujen kautta erilaisia palvelupaketteja. Tällä hetkellä valikoimasta löytyy saunaelämys, joka sisältää saunomisen lisäksi vuodenaikaan liittyvää ulkoilua, kotivierailu, jonka aikana voidaan käydä vaikkapa poimimassa marjoja tai talvella rakentamassa lumiukkoja, sekä matonpesuelämys järven rannalla. Jos vieraat ovat kiinnostuneet suomalaisesta ruokakulttuurista, yhteistuumin voidaan kokkailla esimerkiksi makaronilaatikkoa.

Unelmista totta

Matkailualalla jo aiemminkin työskennellyt Noora Kokko keksi yritysideansa, kun kiinalainen koululaisryhmä oli hänen lapsuudenkodissaan leirikouluvierailulla, jota hänen sisarensa järjesteli ja emännöi. Silloin hän tajusi, että juuri sellaista hänkin haluaisi tehdä.

- Aktiviteettien järjestäminen on aina ollut unelmani, ja työelämässä minulle on tärkeää tarjota henkilökohtaista ja hyvää palvelua, hän kertoo.

Kokko alkoi ottaa selvää matkailun suuntauksista ja huomasi, että yksi kuumimmista trendeistä on autenttisuus. Matkailijat haluavat viettää aikaa paikallisten kanssa. Seuraavaksi hän soitti Visit Jyväskylään ja kertoi, että haluaisi alkaa järjestää kotonaan elämyksiä matkailijoille. Hän sai kannustavan vastaanoton, ja lokakuussa 2018 syntyi toiminimi Your Local Host.

Alkuvaiheessa Your Local Hostin asiakkaat ovat löytäneet yrityksen pääasiassa Visit Jyväskylä -palvelun kautta, mutta nyt tuotteet ovat esillä myös Doerz.com-sivustolla, jonka edustajana Noora Kokko sivutoimisesti työskentelee. Doerz.com on Suomessa kehitetty verkkoalusta ja yhteisö, joka auttaa matkustajia löytämään elämyksiä paikallisten kanssa ja toisaalta paikallisia tarjoamaan elämyksiään matkailijoille.

Kotonaan järjestettävien matkailuelämysten lisäksi Noora tarjoaa matkailupalveluja, kuten emännöintiä ja myynti- ja tarjoiluapua muille matkailuyrityksille.

Katse Aasiaan

Noora Kokko sai maaseuturahoituksen perustamistukea yrityksensä brändin rakentamiseen ja valmentavan liiketoiminnan ostamiseen. Hän kertoo rahoituksen olleen elintärkeää yrityksen alkuvaiheessa. Rahoituksen avulla hän sai teetettyä yritykselleen nettisivut, videoita, esitteitä ja käyntikortteja sekä hankittua konsultointiapua esimerkiksi hinnoitteluun.

Konseptin läpilyönti kestää ainakin vuoden tai pari. Minun on pitänyt luoda kaikki tyhjästä, kertoa itsestäni ja verkostoitua. Se ottaa aikaa, yrittäjä miettii, ja tuntuu nyt katsovan luottavaisena eteenpäin.

- Olen käsittääkseni ainoa tällaista palvelua tarjoava yrittäjä Keski-Suomessa. Uskon, että etenkin Aasiasta löytyy kiinnostuneita matkailijoita, kunhan pääsemme kunnolla vauhtiin.

Hän pitää Keski-Suomea mielenkiintoisena matkailualueena, jonka kannattaisi profiloitua etenkin vastuullisen matkailun edelläkävijänä sekä hyvinvointi- ja luontomatkailun tarjoajana.

- Olemmehan maailman onnellisin kansa. Haluan tarjota edes pienen palan onnellisuuttamme muillekin, hän sanoo hymyillen.

Yritys on saanut maaseuturahoitusta Leader JyväsRiiheltä.

Pääkuvassa Noora Kokko

Muokkauspäivämäärä: 23.9.2020
Teksti: Maria Markus
Kuvat: Maria Markus

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.