Arcticwarriors

Lapin yrteistä kasvaa superruoka ja bisnes

–Meitä on kovasti harmittanut se, että Lapin aarteet – marjat, sienet ja yrtit – jäävät pitkälti metsiin samalla kun Suomeen tuodaan ulkomailta jos jonkinlaista superfoodia. Toivoisimme, että saisimme rohkaistua lisää yrittäjiä mukaan viljely- ja keruutoimintaan.

Ruusujuuri, väinönputki ja ennen kaikkea nokkonen. Siinä kolme Lapin kasviaarretta, joita kansanparantajat ovat käyttäneet vuosisatoja ja jotka nykytiedekin tunnustaa. Arctic Warriors taistelee Lapin puhtaiden ja voimakkaiden luonnontuotteiden puolesta: kasvit jäävät metsiin samalla kun maahan tuodaan ulkomailta yrttejä.

–Lapissa on 9 miljoonaa hehtaaria luomukeruualuetta. Vastaavaa ei löydy mistään muualta maailmasta, sanoo Katja Misikangas.

Lapin yrttien vahvuus ole millään tavalla mystinen asia: itse asiassa sekä talvi että kesä ovat Lapin kasveille ankara koettelemus. Ensinnäkin lumen ja roudan alla on pystyttävä talvehtimaan, kun taas kesällä haasteena on jatkuva lämpö ja valo. Kun ei pimeää ole, yhteyttäminen ja kasvu jatkuvat jopa niin pitkään, että kasvi on stressitilassa. Ja kuten tunnettua, kovassa paineessa syntyy timantteja.

Arctic Warriorsin omistavat Misikangas sekä Tuija ja Ilkka Kauppinen. Kolmikon ajatusmaailmat kohtasivat kymmenisen vuotta sitten. Kauppiset hoitavat markkinointia, myyntiä, vientiä ja kansainvälistä verkostoitumista, kun taas tuotepäällikkö Misikangas jatkaa kansanparantajan perintöä: –Omassa suvussani on aina ollut parantajia, oma äitini mukaan lukien. Itse koen hyvinvoinnin – sekä kehon että mielen – niin tärkeänä, että ei ollut epäilystäkään, mitä haluan työkseni tehdä.

Keripukille ja ketutukselle köniin!

–Tuotteiden nimet – Puolustaja, Taistelija ja Energia – kertovat niiden käyttötarkoituksista. Ne vaikuttavat vastustuskykyyn, stressinsietokykyyn, aineenvaihduntaan, energiatasoon sekä mielialaan. Nokkosella, ruusujuurella ja väinönputkella hoidettiin ennen vanhaan mm. keripukkia ja ruttoa, kertoo esimerkiksi viikinkien perimätieto.

Arctic Warriorsin tuotteet ovat olleet markkinoilla vasta puolitoista vuotta, mutta kasvu käy ja neuvotteluja käydään Japania myöten.

–Meillä on mahtava viljelijä- ja keruuverkosto, jota koetamme laajentaa koko ajan. Tällä hetkellä kaikki yrtit, mitä meille toimitetaan, menevät saman tien tuotantoon. Valtaosa yrteistä on helppoja viljellä, mutta esimerkiksi ruusujuuren on saatava kasvaa 5–6 vuotta ennen kuin se on keruuiässä. Hyvin suuri osa viljelyä ja keruuta on käsityötä, mikä myös vaikuttaa toiminnan volyymiin.

Nokkonen on kasvimaailman kuningatar

Puolentoista vuoden aikana Soturi-shotteja ja -pulloja on myyty noin 170 000 kappaletta. Tuotteita saa mm. Ruohonjuuri- ja Life-ketjuista.

–Arctic Warriors on saanut taipaleensa varrella tukea myös maaseuturahastosta. Tästä olemme iloisia!”

–Oma suosikkiyrttini on nokkonen. Se ei ulkonäöllään koreile, mutta siinä on kaikki hyvä mineraaleista vitamiineihin ja lehtivihreään.

Nokkonen onkin varsinainen terveyspommi: se sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, enemmän rautaa kuin pinaatti, enemmän kalsiumia kuin maito ja enemmän piitä kuin lehtikaali.

Väinönputki laiskistui Unkarissa

Misikangas kertoo huvittavan tarinan: Unkari on Euroopan johtava väinönputkituottaja. Kasvikanta on kuitenkin sangen erilainen kuin Lapissa. Kun kerran kokeiltiin istuttaa lappilaista väinönputkea Unkarin maaperään, tapahtui kummia. Väinönputki heitti kiireen nurkkaan ja rupesi sangen laiskaksi yhteyttäjäksi. Kun oli säännöllisesti pimeää ja valoisaa, pääsi Väinökin kunnon päivärytmiin ja otti Unkarin keikan lähinnä lepolomana. Lapissa se tekee ahkerasti töitä.

Maaseuturahaston yritysrahoitus on ollut mukana myös Arctic Warriorsien matkalla.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.