Lammityspolttoaine lassi tervo websize 3

”Lämmityspolttoaine saadaan keskimäärin 20 km:n säteeltä”

Puinen hakelämmityslaitos seisoo ryhdikkäästi Äänekosken Konginkankaalla. Täältä saadaan lähipolttoaineella tuotettua lähilämpöä. Energiayrittäjä Lassi Tervo huolehtii EKO Energiapalvelut ETK Oy:n omistamasta 1MW:n hakelämmityslaitoksesta. Tervon vastuulla on huolehtia, että laitoksesta lähtee lämpöä. Työnkuvaan kuuluu kaikki hakkeen toimituksesta nuohoukseen ja kiinteistön aurauksiin.

Oppi työn kautta

Tervo on saanut opin hakelämpölaitoksen hoitamiseen oman puutarha-alan yrityksensä kautta. Kesäkukkien viljelyä varten Tervolla on kaksi omaa hakelämmityslaitosta, jotka ovat samanlaista tekniikkaa Konginkankaan laitoksen kanssa. Omia laitoksiaan varten Tervo hankki traktoriin energiakouran ja metsätyökoneen. Hyvillä välineillä on pystynyt tekemään urakointia myös omien laitosten tarpeiden ulkopuolelle, mitä kautta hän on saanut tietotaitoa lämmityspuoleen. Kun Konginkankaan lämpölaitos rakennettiin 2016 lähti Tervo hoitamaan laitosta heti valmistumisesta lähtien.

Lämmityspolttoaine läheltä

Tervo hoitaa polttoaineketjun kokonaisuudessaan: suurin osa tarvittavasta puusta kerätään itse metsästä, ajetaan tienvarteen, haketus hoidetaan itse ja lopuksi polttoaine ajetaan laitokselle.
-Polttoaine saadaan keskimäärin 20 km:n säteeltä. Ehkä vähän allekin. Tässä tuotetaan oikeaa lähienergiaa, Tervo painottaa.

Omien ja Konginkankaan laitosten ylläpidosta huolehtimisen lisäksi Tervo urakoi haketusta ja kuljetustöitä lähellä olevien Sumiaisten ja Hirvaskankaan laitoksille. Hyvällä hakkurilla ja pitkällä kokemuksella tehty laadukas hake on myös auttanut, että laitoksen hoidossa on säästytty ongelmilta.

Lisäksi Tervo on toimittanut haketta asiakkaille Lämpösi Oy:n hakepuhaltimella, jolla haketta saadaan pieniin kohteisiin, joiden varastoihin sitä ei mahdu kaatamaan kärrystä. Tuotekehitysvaiheessa olevassa hakepuhallinhankkeessa Tervo on mukana osakkaana.

Vaihtelua arkeen

Energiayrittäjyystyöt rytmittyvät hyvin viljelyn kanssa ja tuovat vaihtelua Tervon arkeen. Yrittäjä työllistää ympärivuotisesti viisi henkilöä ja lämmitystoiminta kaiken kaikkiaan hakkeen toimituksen kanssa yhden työntekijän verran vuodessa.

Tervo kannustaa muitakin maanlaajuisesti siirtymään enemmän ja nopeammalla tahdilla uusiutuviin polttoaineisiin. Lisäksi hän toivoo, että yhteiskunta kannustaisi lämmityksessä enemmän siirtymistä omavaraisuuteen.
-Tällä korvataan fossiilisia polttoaineita, joka on ympäristöteko. Paikallista hyvää on, että rahat jäävät paikkakunnalle, Tervo huomauttaa.

Lisää energiayrittäjyydestä: www.energiayrittäjyys.fi

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Iida Hollmén, Maaseudun energiayrittäjyys
Kuvat: Iida Hollmén

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.