Jattilaisenmaa arctic giant 6961

Jättiläinen kasvaa Kivesvaaralla

Kivesvaaran uumenissa uinuu tarujen mukaan jättiläisiä ja myös Eino Leino runoili tästä. Tarut heräävät eloon Jättiläisenmaassa.

Aviopari Anja ja Vesa Homasen yhteinen Jättiläisenmaa jatkaa kasvupyrähdystä. Paltamon Kivesvaaralla sijaitseva majoituspalvelun ja tilausravintolan yhdistelmä viehättää luonnonläheisyydellään ja komeilla kainuulaisilla maisemillaan.

”Olemme saaneet pidennettyä asiakkaiden viipymää yhdestä yöstä kahteen kolmeen. Täältä käsin sitten retkeillään lähialueilla”, kertoo Vesa Homanen, jolla on 43 vuoden kokemus yrittäjyydestä.

Luonnonläheisyys myös maistuu. Anja Homasen yritys Makuhelmi toimii tilausravintolana Jättiläisenmaassa.

”Tarjoamme hyvää kotiruokaa villiyrtein höystettynä. Ruuan valmistamme tilauksesta ryhmille käyttäen läheltä saatavia raaka-aineita kuten metsäsieniä, marjoja ja luonnonyrttejä. Ruuat valmistamme ilman lisäaineita ja kaupan teollisia tuotteita alusta loppuun asti keittiössämme. ”

Uutena ideana on tullut aamiaisen toimittaminen asiakkaalle henkilökohtaisesti huoneistoon, jossa asiakkaat voivat nauttia aamiaisen omassa rauhassaan maisemaikkunan luonnonnäytelmää ihaillen. Korona-ajan tuote on osoittautunut suosituksi ja jää elämään pandemian jälkeenkin, sanoo Anja Homanen.

Tilausravintola Kainuun Makuhelmi on saanut Oulujärvi Leaderin tukea alkukäynnistykseen, koneiden, laitteiden ja astioiden hankintaan.

Kuva, jossa nainen, jolla on punainen essu. Taustalla kahvila.
Kainuun Makuhelmen Anja Homanen tuo paikallista makua ruokiin ja leivonnaisiin. Kahvin kanssa voi herkutella vaikka koivunmahlapullalla.

Miksi juuri Jättiläisenmaa? Vesa Homanen kertoo, että tarina perustuu sekä kansanperinteeseen että emäpaltamolaiseen geeniperinteeseen, jonka ansiosta aikoinaan kolmella maailman kymmenestä pisimmästä miehestä oli juuret Paltamon vaaroilla. Paltamosta löytyy kansanperinteen mukaan myös jättiläinen Kalevan asuinsija.

”Maailmaa voi katsoa täältä jättiläisen silmin. Voi yöpyä jättiläisen linnunpöntössä ja nähdä yhtä kauas yli Oulujärven.”

Kuva, jossa mies istuu nojatuolissa. Taustalla luminen maisema.
Linnunpöntöt kantavat lintujen nimiä. Lomahuoneistosta voi katsoa jättiläisen silmin Kivesvaaralta avautuvaa maisemaa, maalailee Vesa Homanen.

Ennen koronaa jopa 40 prosenttia Kivesvaaran päälle suunnanneista oli kansainvälisiä matkailijoita Australiasta Yhdysvaltoihin. Kotimaiset matkailijat ovat paikanneet ulkomaalaisten jättämän aukon.

”Paltamo on sopiva steppi eteläsuomalaiselle matkalla Lappiin tai Kuusamoon. Tänne ajetaan yhden päivän aikana, nukutaan hyvin ja virkistäydytään ja jatketaan sitten matkaa pohjoiseen.”

Ennen koronaa jopa 40 prosenttia Kivesvaaran päälle suunnanneista oli kansainvälisiä matkailijoita

Oulujärvi Leader on tukenut Jättiläisenmaan investointeja mm. majoitustilojen rakentamiseen. Tarpeen on ollut myös tuki kansainvälistymiseen, mainitsee Vesa Homanen.

”Kunhan korona tästä helpottaa, Jättiläisenmaalla ja yleensä Kainuulla on kansainvälistä potentiaalia.”

Ympärivuotinen Jättiläisenmaa pyrkii laajentamaa yhteistyöverkkoaan lähialueilla. Asiakkaita on ohjattu niin Puolangan, Vuokatin kuin Kuhmonkin ohjelmapalveluiden pariin karhunkatselusta lasketteluun.

”Matkailussa omaan napaan tuijottaminen täytyisi lopettaa. Mikään alue ei ole Kainuussa niin vetovoimainen, että se pärjäisi yksin.”

Myös kunnan panos on tarpeen palveluiden kehittämisessä, sanoo Vesa Homanen.

”Paltamon kunta on tehnyt retkeilyreittejä, jotka ovat tukeneet myös matkailuyrityksiä. Nyt olisi kova kysyntä fatbike-reitistölle - vaikka Kivesvaaralta Melalahteen.”

”Matkailussa omaan napaan tuijottaminen täytyisi lopettaa. Mikään alue ei ole Kainuussa niin vetovoimainen, että se pärjäisi yksin.”
Muokkauspäivämäärä: 8.4.2022

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.