Alykuntosali1000 1

Älykuntosalilla laitteet säätävät penkit sopivaan asentoon ja laskevat toistot

Voimaharjoittelu tuo mukanaan lukuisia terveysvaikutuksia, parantaa tasapainoa ja tekee liikkumisesta varmempaa. Viime aikoina äly on tullut myös kuntosalilaitteisiin. Se takaa lihaskuntoharjoittelun turvallisuuden ikäihmisille ja kuntoutujille. Kurikassa jo 25 vuotta toiminut kuntokeskus Kroppanilla on päässyt treenaamaan älykuntosalilla viime syksystä lähtien.

- Asiakkaalle tehdään oma ohjelma. Hän saa RIF-rannekkeen, jota hän näyttää lukijalle mennessään kuntosalilaitteen luo. Laite tunnistaa käyttäjän ja säätää esimerkiksi penkin asennon, asettaa vastuksen sopivaksi ja laskee toistot, selvittää Kroppanin yrittäjä Pasi Haapoja ja jatkaa:
- Myös liikkeen laajuutta voidaan rajoittaa esimerkiksi kuntoutujalle. Kehittymistä voidaan seurata harjoittelun aikana kerätyllä datalla.

Kurikan kaupunki alkoi myöntää palveluseteleitä yli 65-vuotiaiden voimaharjoitteluun viime vuonna.
- Se oli meillä alkusysäys siihen, että aletaan satsata älykuntosaliin. Leader Suupohjan myöntämä rahoitus oli merkittävä apu, kun kyseessä oli näin suuri investointi. Älykkäällä järjestelmällä varustetut laitteet ovat viisi kertaa kalliimpia kuin tavalliset kuntosalilaitteet.

Kroppanin älykuntosalin laitteet ovat kokkolaisen HUR-yrityksen innovaatio.
- Etelä-Pohjanmaalla ei ole muualla vastaavaa, näin kattavaa pakettia. Terveyskeskuksissa ja muilla kuntosaleilla voi olla yksittäisiä älykkäällä järjestelmällä varustettuja laitteita, kertoo Haapoja.
Kroppanilla on näkynyt senioreiden innostus lihaskuntoharjoitteluun. Syksy oli erityisen kiireistä aikaa, kun tuli paljon uusia asiakkaita ja heidät opastettiin laitteiden käyttöön.

- Viime aikoina on puhuttu positiivisesti lihaskuntoharjoittelun merkityksestä, mikä on varmasti osaltaan innostanut ihmisiä kuntosaleille. Älykuntosalin suuri etu on se, että harjoittelun voi aloittaa yksilöllisesti ja turvallisesti.

Älykuntosalilla ei myöskään kuulu kolinaa.

- Vastus muodostuu paineilmalla, joten laitteet ovat hiljaisia ja helppoja käyttää.
Vaikka Kroppanille on tullut uusi älykuntosali, kuntokeskuksessa pääsee edelleen kohottamaan kuntoaan tuttuun tapaan erilaisille ryhmäliikuntatunneille ja perinteiselle kuntosalille.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Marjukka Mäkinen
Kuvat: Marjukka Mäkinen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.