Antero ristimaki verkkosivulle

Tuhat hyvinvoivaa nautaa riittää

Antero Ristimäki toteaa, että nykyaikainen toimiva maatalous perustuu tuotantoeläinten hyvinvoinnille. Ristimäen tilalla rakennettiin juuri kolme kylmäpihattoa nautojen terveyttä tukemaan.

Ristimäen tilan isäntä Antero Ristimäki on ottanut rohkeita askelia maaseudun tulevaisuudelle. Hän on rakentanut kolme 2400 neliön kylmäpihattoa. Lantaloineen sekä rehuvarastoineen katettua tilaa on yli hehtaari. Asfaltoitua pihaa on noin kolme hehtaaria.

– On päivänselvää, että ilman maaseudun investointitukia näin isot jutut olisivat jääneet vain haaveeksi, hän tunnustaa.

Ristimäellä on kuivikepohjainen kasvattamo. Kylmäpihatoissa tapahtuva ulkokasvatus tukee eläinten hyvinvointia ja terveyttä.

– Tuottajana minulle on tärkeää, että eläimillä on mahdollisimman hyvät olosuhteet. Ne saavat liikkua vapaasti isossa tilassa. Yhdessä noin kahdensadan neliön aitauksessa elää 27 eläintä.

Ristimäki on sitä mieltä, että nykyinen määrä eli reilu tuhat nautaa on sopiva yritystoiminnan pyörittämiseen.

– Tätä ei kannata kasvattaa isommaksi. Jos vielä laajennan, se tulee tapahtumaan bioenergian puolelle.

Hän toivoo, että bioenergian tuotanto tulisi Suomessa kannattavammaksi.

– Suomessa ollaan ainakin kymmenen vuotta jäljessä Keski-Euroopan tilanteesta. Nyt tarvittaisiin hyviä porkkanoita päättäjiltä, jotta lannan kierrättäminen biovoimalan kautta tulisi kannattavaksi, hän vinkkaa.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020