Saarijarvi1

Investoinneista elinvoimaa tilalle ja kylälle

Saarijärvet ovat saaneet ELY-keskuksen kautta tukea investointeihin, joiden avulla tila on kehittynyt ja kasvanut.

Niemen kylässä, Evijärven kunnan alueella on toiminut Saarijärven tila aina 40-luvulta lähtien. Nykyinen isäntä Mikko Saarijärvi on hypännyt tilanpidon puikkoihin vuonna 2003. Tuolloin Mikko oli 19-vuotias ja tilalta löytyi 18 lehmää. Sen jälkeen on tapahtunut paljon: nykyisin tilalla asustaa reilu 500 sonnia ja 28 lypsävää lehmää. Saarijärvien tila tuottaa 170 000 kiloa lihaa ja 200 000 litraa maitoa vuodessa.

Ensimmäinen investointi tehtiin vuonna 2005, jolloin rakennettiin uusi rehuvarasto. Vuonna 2007 tehtiin mullinavetta, 2010 rehusiilot, 2012 rehuvarasto ja 2015 yksi mullinavetta lisää. Tänä vuonnakin on tapahtunut: pihaan on laitettu vastikään asfalttikenttä helpottamaan raskasta liikennettä. Tulevaisuudessa häämöttää rehusiilojen lisäys sonnimäärän kasvun takia.
– Investointien myötä tila on pysynyt elinvoimaisena, Saarijärvi kertoo.

Mikko Saarijärvi on kasvanut tilanpitoon ja yrittäjyys on tullut tutuksi vanhempien töiden kautta. Nuorempana Mikko on käynyt kaksivuotisen koulutuksen maatalousoppilaitoksella. Tilanpitoa opetellaan Saarijärvellä nyt myös seuraavassa sukupolvessa, sillä perheen kolme lasta osallistuvat usein tilanpidon töihin vanhempiensa mukana. Tilalla auttaa vaimo Satu ja toisinaan myös Mikon äiti lypsypuolella. Lisäksi Saarijärven tila työllistää yhden henkilön osa-aikaisesti sonni- ja konepuolen töihin.

Maatalouyrittäjien kesken yhteistyötä

Saarijärvien tila tuo pieneen kylään paljon elinvoimaa. Muiden maatalousyrittäjien kanssa tehdään aktiivisesti yhteistyötä. 10 kilometrin päässä Saarijärvistä sijaitsee muun muassa vasikkakasvattamo, josta tuodaan vasikat Saarijärvien tilalle 5 kuukauden iässä. Säilörehut tehdään omasta tuotannosta, mutta viljat hankitaan mahdollisuuksien mukaan lähiseuduilta. Käytössä on vajaa 10 viljanviljelijää.

Tilanpito on useimmiten enemmän elämäntapa kuin työ. Saarijärvi kuitenkin kokee, että oma vapaus ja mahdollisuus tehdä töitä omaan tahtiin ovat tärkeitä asioita.
– Tässä työssä elää läpi kaikki vuodenajat. Oman käden jälki on konkreettinen, Saarijärvi toteaa.

Tukien hakeminen ei ole aina tilanpitäjälle yksinkertaista. Saarijärveltä kritiikkiä saa raskas byrokratia, jota pitäisi keventää. Hakemuksiin menee usein paljon aikaa ja asiat kulkevat monen ihmisen kautta. Tukea ja neuvoa on Saarijärven mukaan ollut saatavilla. Erityistä kiitosta saa Etelä-Pohjanmaan ELYssä tukiasioista vastaava asiantuntija, jonka kanssa asiat ovat aina hoituneet erittäin hyvin.

Saarijärvien mukaan tila alkaa olla maatalouden osalta valmis. Suuria investointeja ei ole enää aikeissa tehdä, ainakaan Mikko Saarijärven tilanpidon aikana. Vielä jää nähtäväksi, jatkaako joku kolmesta lapsesta vanhempien jalanjäljissä. Eläinten osalta tila elää koko ajan: haastattelun aikana navetassa syntyi yksi vasikka lisää.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020