3dlehma 1000

3D-lehmä avaa uusia mahdollisuuksia karjatalouteen

Suurelle yleisölle 3D-tekniikka on tullut tutuksi viihdeteollisuudessa. Vähitellen se on alkanut levitä myös muille aloille, mm. maatalouteen. Eläinten ja niiden hyvinvoinnin seuraamista varten Aalto-yliopiston kehittämää kameratekniikkaa on testattu karjataloudessa kuudella maatilalla Jalasjärvellä ja Ilmajoella.

3D-tekniikkaan perustuvan karjatalouden tarkkailuhankkeen ideana oli selvittää eläimen kuntoa ja kasvua eri ajanjaksoina.
- Rakennearvostelija käy tilalla pari kertaa vuodessa, mutta 3D-tekniikalla eläimen hyvinvoinnista saadaan entistä useammin tarkkaa tietoa ja pystytään ehkä jopa ehkäisemään sairauksia, selvittää TKI-asiantuntija Noora Ruuskanen Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Hanketta oli toteuttamassa Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston lisäksi Faba osuuskunta, jolla oli asiantuntemusta elämistä.
- Myös maatilat lähtivät mielellään mukaan. Uudet tekniset menetelmät ovat tuloillaan karjatalouteen. Tällä hetkellä ulkomailla hyödynnetään jonkin verran digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ja Suomessa on parhaillaan meneillään Savonia-ammattikorkeakoulun lämpökameratekniikkaan liittyvä hanke, kertoo Ruuskanen.

Ennen kameroiden viemistä maatiloille niitä testattiin Ilmajoen opetusnavetassa.

- Navetat olivat erityyppisiä, joten aina uudessa paikassa oli pohdittava sitä, mihin kamerat sijoitetaan. Niiden piti olla sellaisella paikalla, jossa lehmät käyvät usein ja ovat suhteellisen paikallaan. Myös navetoiden olosuhteet: kosteus, pöly ja viileys loivat omat haasteensa, Ruuskanen sanoo.
Maatiloilla eläimistä otettiin useampi kuva.
- 3D-mallit tehtiin Aalto-yliopistossa, Ruuskanen mainitsee.

Tekniikka ei ole maatalousekonomiaa opiskelleen Ruuskasen ominta alaa, mutta hankkeessa se tuli vähitellen tutuksi.
- Kahden eri alan yhdistäminen on ollut hedelmällistä. Oli mielenkiintoista olla mukana ja meillä oli hyvät yhteistyökumppanit, Ruuskanen kehuu.
Leader Liiverin rahoittama hanke kiinnosti myös Tekniikan Maailmaa, joka julkaisi jutun alkuvuodesta 2018.
- Olimme myös Viikin Maataloustieteen Päivillä esittelemässä hanketta.

Noora Ruuskanen esittelemässä hankkeen tuloksia.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Marjukka Mäkinen
Kuvat: Marjukka Mäkinen