Uimaranta on kokkilan kylan

Uimaranta on Kokkilan kylän käyntikortti

Kun Särkemän rantaan saapuu Hauhon Kokkilassa, on vastassa kuvankaunis järvimaisema. Niemennokassa on grillikota, ruokapaikka ja bio-wc, rannalla uusi uimalaituri istumapenkkeineen. Vähän kauempana kylän raitilla komeilee puolestaan uusi, koko kylän yhteinen jätekatos. Kokkilan kyläyhdistys haluaa säilyttää kylän vireänä, ja siksi aluetta on kehitetty talkoovoimin. Asukkaat osallistuvat talkoisiin, jotta sekä vakituiset asukkaat, kesäasukkaat että vierailijat viihtyisivät kylällä.

─ Haluamme pitää uimarannan alueineen ikään kuin käyntikorttina kylälle ja haluamme olla alueesta ylpeitä. Paikka on kaunis, ja pidämme rantaa kunnossa, jotta sinne on kiva tulla, Kokkilan kyläyhdistyksen aktiivi ja puheenjohtaja Markku Rantti hymyilee.

Markku Rantti on kylän puuhamies. Taustalla niin ikään Leader-rahoituksella toteutettu roskakatos.

Kokkila-Juntula-Hahtala alueella, jossa Kokkilan kyläyhdistys toimii, asuu tällä hetkellä 97 asukasta – kotitalouksia on 44. Kun jotakin pitää korjata, siivota tai tehdä, talkoisiin saadaan aina mukaan 20-30 aktiivista kyläläistä.

─ Meidän tarkoituksemme on tuoda vireyttä ja elinvoimaa kylälle ja pitää yhteisöllisyyttä yllä. Äkkiä matkailijat ja kesämökkiläiset kaikkoavat, jos paikat eivät ole kunnossa. Nyt rannalle tullaan kauempaakin, Rantti toteaa.

Kokkilan kyläyhdistys rekisteröitiin viralliseksi yhdistykseksi vuonna 2005. Sitä ennen yhdistys oli toiminut rekisteröimättömänä yhdistyksenä vuodesta 1996 saakka.

─ Mutta jo tätä ennen kylällä on ollut aktiivista kylätoimintaa. Toimintaa on ollut jo sotien jälkeen ja 70-luvulta lähtien täällä on järjestetty juhannusjuhlia ja kerätty varoja erilaisiin tarkoituksiin.

Juhannusjuhlat ovat edelleen Kokkilan vetonaula. Juhannuskokko, buffetpöytä ja aito kesätunnelma tuovat Särkemän rantaan nelisensataa vierasta ihastelemaan rannan kauneutta ja nauttimaan kesäyöstä.

Särkemän rannalla sijaitsevaa uimarantaa ja sen ympäristöä on kunnostettu EU:n maaseuturahaston tuella. Viime vuonna kyläyhdistys haki ja sai rahoitusta maaseuturahastosta Leader-ryhmä Linnaseutu ry:ltä Kokkilan kylän kehittämiseen.


Kylän uimaranta laitureineen on suosittu myös mökkiläisten ja matkailjoiden keskuudessa.

─ Laiturin hankkiminen oli suurin projekti. Laituri tilattiin hauholaiselta yrittäjältä ja se asennettiin paikalleen yrittäjän toimesta. Kyläyhdistys osallistui laiturin kyllästämiseen ja lisäksi raivasimme rannasta kaislat ja toimme tilalle hienoa hiekkaa kylän omalta montulta, Markku Rantti kertoo.

Siistityllä ja uusitulla uimarannalla järjestettiin jo viime kesänä uimakouluja. Osallistujamäärä oli suuri ja uimareita tuli paikalle kauempaakin. Rantin mukaan on erittäin hyvä, että omalle kylälle saadaan palveluita.

─ Rannalla järjestetään myös lasten onkikilpailuja ja samalla paistamme lättyjä. Talvella tietysti pilkitään.

Kuin vanha maitolaituri

Hankkeen aikana kylälle rakennettiin talkoovoimin oma, koko kylän yhteinen jätekatos. 25 taloutta on mukana jätehuoltosopimuksessa, jossa kodin tai mökin roskat kerätään yhteen pisteeseen. Katoksessa on omat lajittelulaatikkonsa lehdille, lasille sekä sekajätteelle.

Koko kylä on ollut järjestelyyn tyytyväinen.

─ Kesän aikana kapeaa kylän raittia saattoi huristella neljäkin eri jätehuoltoyhtiön autoa. Meno oli aikamoista näin pienelle kylälle, Kokkilan asukas ja yhdistyksen toiminnassa mukana oleva Jukka Sarin kertoo samalla, kun heittää roskat roskakatokseen.

Nyt yksi jätehuoltoyhtiö hoitaa jätteiden keruun. Ja koska katos on asennettu kylänraitin alkuun, on rekkaralli hiljentynyt. Jukka Sarin kokeekin, että kyläyhdistyksen toiminta ja erilaiset kylän parannustoimet ovat tärkeitä. Siksi myös talkoisiin on kiva osallistua.

─ Saamme näkyvää ja hyödyllistä aikaan koko kylän hyväksi, toteaa Jukka Sarin, joka on mukana uudessa jätehuoltotoiminnassa.

Markku Rantin mukaan kylän raitilla sijaitseva jätekatos toimii jopa kyläläisten kokoontumispaikkana.

─ Paikka on kuin vanhanajan maitolaituri, jossa voi sattumalta nähdä kyläläisiä ja vaihtaa kuulumisia, Rantti miettii.

─ Tosin joskus huomaa roskapussin heittäessä auton kyytiin, että pussin kanssa ajelee muutaman päivän ympäriinsä, ennen kuin muistaa viedä sen roskakatokseen, miehet nauravat yhdessä tuumin.

Pääkuvassa: Särkemän rannalle rakennettiin uusi laituri. Samalla uimarantaan tuotiin uutta hiekkaa uimareiden iloksi. Kuvankaunis ranta houkuttelee paikalle myös matkailijoita.

11.6.2018

Juttu on julkaistu myös tiedotushanke Hämeenraitin kotisivuilla.

Uimaranta on kokkilan markku rantti
Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Ulla Harju / Hämeenraitti
Kuvat: Ulla Harju / Hämeenraitti

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.