Kylat sydamella 1

Palvelut pitävät kylät vireänä Ylä-Savossa

Miksi ihmisten on aina mentävä palveluiden luo? Mikseivät palvelut voisi tulla sinne missä asiakkaat jo ovat?

Tähän kysymykseen tuo vastauksen Vieremän kunnan hallinnoima ja Satu Peltosen vetämä Kylät sydämellä -hanke. Vieremän lisäksi mukana ovat myös Iisalmi, Kiuruvesi ja Sonkajärvi.

Yksi hankkeen tärkeimmistä toimintamuodoista on kylillä järjestettävät palvelupäivät.
– Kylätalolla voi aloittaa esimerkiksi jalkahoidolla, jatkaa hierontaan ja päätteeksi vielä käydä kampaajalla, Satu Peltonen kuvailee.

Peltosen mukaan yrittäjiä ja organisaatioita on ollut yllättävänkin helppo innostaa mukaan. Paljon on nimittäin sellaisiakin yrittäjiä, joilla ei ole vakinaista toimipaikkaa. Heille malli sopii erityisen hyvin. Hankkeella alkaa jo olla hyvä yhteistyöverkosto.

– Yrittäjien ja yritysten lisäksi mukana on myös yleishyödyllisiä organisaatioita. Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto, 4H ja monet urheiluseurat ovat olleet mukana tekemässä toimintaa lapsille.

Malli vaatii innostusta myös kyläläisiltä, sillä palvelupäivät tehdään yhdessä talkootyönä. Tähän mennessä palvelupäiviä on ollut jo yhdeksällä eri kylällä.

– Pyrimme juurruttamaan mallin aktiivisesti toimiviin kyliin. Kyläläisiltä onkin saatu pelkästään hyvää palautetta.


Digitaalisuus avittaa

Hankkeen myötä on luotu myös palavelut.fi -palveluportaali.

– Sivuston kärkenä on Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven sekä Vieremän palvelu- ja tapahtumahakemisto. Se helpottaa palveluiden löytämistä ja niiden tarjoamista. Lisäksi sivustolta löytyy niin keskustelualueet, paikallisten pikkuilmoitukset sekä blogi kylien omille sisällöille, Peltonen listaa.

Portaali kehitettiin helppokäyttöisyys edellä, sillä sen on palveltava mahdollisimman hyvin kaikkia käyttäjäryhmiä vauvasta vaariin.


Ideat on tehty toteutettaviksi

Kylillä on innostuttu tekemään omia ohjelmia paikalliseen Radio Sandelsiin 21 kyläreportterin voimin. Ensimmäinen hankkeen puitteissa tehty lähetys sinkaisi eetteriin viime juhannuksena.

– Siitä pitäen on joka perjantai ollut kyliltä tunnin lähetys menovinkkeineen. Ohjelma uusitaan heti tuoreeltaan lauantaisin. Ohjelmien laatu ja meininki on saanut kiitosta.

Myös ikäihmisten toivomaa kohtuuhintaista virkistystoimintaa on viritelty yhdessä Savon ammattiopiston lähihoitajaopiskelijoiden kanssa.

– Opiskelijat ovat vetäneet neljän tunnin ohjelman joka toinen torstai. Rupeamat huipentuvat opiskelijoiden valmistamaan ruokaan ja yhteiseen ruokahetkeen.

Satu Peltosen mukaan muitakin ideoita on pulppuillut. Voisiko esimerkiksi kylillä kiertävää kirjastoautoa hyödyntää jotenkin? Se jää nähtäväksi! Ovathan ideat tehty toteutettaviksi.


Tuolijumppaa ikäihmisten virkistystoiminnassa Honkamäen seurantalolla Iisalmessa.

Jutin pääkuvassa Leena Mulari ja Leila-Närhi Murtorinne pitävät runohetkeä palvelupäivässä Kalliokylän kylätalolla Kiuruvedellä.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.