Omalla lentokoneella kotipihaan efmt flugplatz finnland

Omalla lentokoneella kotipihaan

Ylä-Pirkanmaalla, Mänttä-Vilppulassa uskalletaan ajatella isosti ja innovatiivisesti. Mänttä-Vilppulaan on suunniteltu uusi, ekologinen ja lentoystävällinen kaupunginosa Leader-hankkeen avulla. Sassin kansanpuiston Master Plan -esiselvityshanke kokosi kotiseutuyhdistyksen vetämänä toiveet ja ideat yhteen, laati niistä suunnitelman sekä esitti vaihtoehdot toteutukselle Sassissa tehtävässä asemakaavoitustyössä.

Mänttä-Vilppulan kaupunki hankki omistukseensa keväällä 2015 Mäntän Sassissa sijaitsevan vanhan lentopaikan sekä sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan teollisuustuhkan läjityspaikan. Alue on keskeistä Mänttää, se rajautuu etelässä Mäntän ratapihaan, lännessä Myllyrannan matkailu-, virkistys- ja liikealueeseen, pohjoisessa Finsilva Oy:n omistamaan metsäalueeseen ja lännessä Keurusselän vesialueeseen. Hankkeessa alueelle alettiin suunnitella uutta kaupunginosaa.

Otto Huttunen, Mänttä-Seura ry:n puheenjohtaja, kertoo idean toteutuksesta:
- Leader-hankkeella päästiin tositoimiin 2016, kun Mäntän vanhan lentopaikan kehittäminen tuli ajankohtaiseksi. Mänttä-Seura ryhtyi yhteistyössä kaupungin kanssa selvittämään, mitä Sassi-Kannusniemen-alueelle voitaisiin toteuttaa. Lyhyessä ajassa kaupunkilaiset aktivoituivat ideoineen, ulkomaisista kohteista haettiin esimerkkejä ja yritystoiminnan mahdollisuudet kartoitettiin. Lentopaikka oli jo valikoitunut SASKY-koulutusyhtymän lentokoneasentajakoulun paikaksi, mutta hankkeen tuloksena sinne sijoitettiin myös runsaasti ilmailuun kytkeytyvää liiketoimintaa, matkailupalveluita sekä Suomen ensimmäinen Air Park. Asuntoalueiden erikoisuutena on jokaiselle tontille ulottuva rullaustieyhteys lentokentältä, mikä mahdollistaa oman lentokoneen pitämisen kotipihassa.

Syntyneessä suunnitelmassa luontoa kunnioittava teollinen rakentaminen, ympäristön ennallistaminen, taide ja kulttuuri, kohtaavat modernissa kulttuurikaupungissa. Ideoihin haettiin toteuttamismalleja mm. Suomesta, Saksasta ja Yhdysvalloista. Alueen rakentamisen mahdollistava asemakaava hyväksyttiin Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuustossa kesällä 2018. Rakentaminen alkaa näillä näkymin vuoden 2019 aikana.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Johanna Veijanen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.