Juoksuputki

Koiranilmat ovat historiaa juoksuputkessa

Jos saa keskellä yötä kello kolme idean, niin kannattaako sitä lähteä tosissaan toteuttamaan? Kokkolassa sijaitsevan eläinhoitola Kotipesän pihassa komeilee valtava luunmuotoinen rakennus todisteena siitä, että ainakin joskus kannattaa.

Rakennus on löytö- ja hoitokoirien turvalliseen ulkoiluttamiseen tarkoitettu juoksuputki. Se on 81 metriä pitkä ja sen sisällä kulkeva rata 210 metriä, siellä ulkoilutus onnistuu turvallisesti säistä riippumatta.

- Ilmastonmuutos ja sateiset talvet sekä liukkaat kelit saivat miettimään meidän työntekijöiden turvallisuutta. Erään työntekijän ranne murtui liukkaalla koiria ulkoiluttaessa ja sellainen on kova isku meille, kun pitäisi löytää uusi tekijä tilalle, yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Puolimatka kertoo.

Ajatus koirien juoksuputken rakentamisesti putkahti Puolimatkan päähän todellakin eräänä yönä kello kolme, vaikka moni piti ideaa kahjona, ei Puolimatka epäröinyt.

- Olen kiitollinen siitä, että saimme ideaan rahoitusta Leader Aktion Österbottenilta. Tämä on maailman ensimmäinen juoksuputki ja olemme siitä ylpeitä. Nyt tämän paikan tarkoitus on ymmärretty.

Juoksuputken käyttö on kaikille koiranomistajille avointa, mutta kerrallaan paikalla saa olla maksimissaan 8 koiraa omistajineen. Putken päissä on suljetut, ympyränmuotoiset tilat, joista toiseen suunnitellaan agility-esteitä ja toiseen grillauspaikkaa. Rakennus tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan eläinten kanssa. Puolimatka kertoo, että grillipaikkaa voidaan käyttää esimerkiksi erityisryhmien vierailua varten ja ottaa kissoja ja koiria mukaan.

Irene Yli-Kauppila testaa rataa kahden koiransa, novascotiannoutajien, Petruksen ja Jetron kanssa. Hän on tyytyväinen, että putkessa sekä koirat että niiden omistajat pysyvät puhtaina ja kuivina ja koirat nauttivat kun pohja on turvallinen.

- Täällä on mahdollista myös treenata koirien kanssa. Nykyään moni koiraharrastus on muuttunut maksulliseksi, eikä kaikilla ole varaa niihin. Kaikki eivät myöskään halua kilpailla, vaan tärkeintä on saada koirasta yhdyskuntakelpoinen ja saada iloa yhdessä tekemisestä. Täällä se onnistuu.

Puolimatka on yli 5 kuukauden ajan tehnyt päivittäin rakennushommia putken kanssa, samoin joukko talkoolaisia. Talkootunteja on kertynyt lähes 4 000.

Kotipesä ehkäisee syrjäytymistä

Eläinhoitola Kotipesä ry on vuonna 2008 perustettu sosiaalinen (yhteiskunnallinen) yritys, jonka tavoitteena on ollut kaikkien vaikeimmin työllistyvien ja nuorien työllistäminen sekä syrjäytymisen ehkäisy. Tavoitteiden toteuttamiseksi on perustettu eläinhoitola löytöeläimille sekä koirille, kissoille ja muille pieneläimille. Kotipesä järjestää myös kuntouttavaa työtoimintaa ja toimintaa erityisryhmille, kuten kehitysvammaisille, myös kissa- tai koira-allergian siedättäjiä käy Kotipesässä.

Kotipesän juoksuputki on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

Juoksuputkessa liikkuminen on turvallista säästä riippumatta niin koirille kuin niiden omistajille.

Muokkauspäivämäärä: 11.10.2021
Teksti: Kirsi Tikkanen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.