Elamysportaat

Elämysportaat kohoavat kökkähengellä

Seinäjoen Jouppilanvuorelle rakennetaan puiset elämysportaat talkoillen. Joka keskiviikkoaamu Lakeuden Elämysliikunta -yhdistyksen porukka kokoontuu yhdessä hyvän yhteistyökumppani Lakeuden Ladun väen kanssa Luontotalo Käpälikköön kahvikupin ääreen käymään päivän työt läpi. Projektipäällikkönä toimii yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Salo.

- Ilman tällaista talkooporukkaa näin isoa hanketta ei uskaltaisi alata tekemään. Meillä on tämä yhdistyksen vakiporukka, jonka varaan uskaltaa laskea, Salo kiittelee ja jatkaa:
- Hyvällä mallilla ollaan, yli puolen välin. 350 porrasta on rakennettu ja vielä tulee noin 150 porrasta.

Vuosia vanha idea elämysportaista sai tuulta purjeisiin, kun aihe nousi pinnalle kesällä 2017 Seinäjoella järjestetyissä Kalevan kisoissa.
- Siellä kysyttiin, mikä seura ottaisi portaiden rakentamisen asiakseen. Me päätimme tarttua toimeen ja laittaa hankehakemuksen vetämään, Salo kertoo

Tähän mennessä Salo on vetänyt 30 hanketta Lakeuden Elämysliikunta -yhdistyksen riveissä. Yhdistys on Leader Liiverin myöntämällä rahoituksella rakentanut erilaisia elämyskohteita mm. kuntoilupaikkoja Jouppilanvuorelta Ilmajoen Ahonkylään kulkevan reitin varrelle ja kunnostanut polkuja sekä reittejä Kyrkösjärven läheisyydessä. Rahoitusta elämysportaiden rakennushankkeeseen on tullut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta. Elämysportaiden lisäksi yhdistyksellä on meneillään esteettömän lastenreitin tekeminen, johon on tullut rahoitusta Leader Liiveriltä.

Lakeuden Elämysliikunnan vakitalkooporukka rakentaa portaita Jouppilanvuoren rinteeseen. Talkoissa ovat olleet auttamassa tähän mennessä 15 urheiluseuraa, yksittäisiä kansalaisia, Seinäjoen Seudun Ruskayhdistys ja Lakeuden Latu.

Yhteisöllisyys on voimavara – naurua ja vasaran pauketta

Lakeuden elämysliikunnan kökkäporukassa vitsit lentävät vähän väliä eikä sadesää haittaa ahertajia.
- Säällä ei ole väliä, täällä me ollaan siitä huolimatta, naurahtaa Salo.
Mikään ihme se ei ole, sillä porukasta huokuu yhteisöllisyys. Vanhin talkoolainen on 83-vuotta täyttävä Esko Takala. Hän on ollut mukana Lakeuden elämysliikunnan talkoissa viisi vuotta eikä puhettakaan poisjäämisestä.
- Täällä on mukavaa olla hommissa. Porukka on hyvä ja hyvän asian puolesta.
Talkoisiin on saatu myös uutta väkeä. Ahkera kuntoliikkuja Pentti Ritala on lähtenyt mukaan.
- Teen mielelläni ulkotöitä ja täällä on niin hyvä yhteishenki.

Portaat valmiina elokuussa

Elämysportaiden suunnittelu alkoi tammikuussa, kun sisätiloissa rakennettiin koeportaat. Hankkeen kuluessa aikataulussa on pysytty hyvin, ja Seinäjoen perheliikuntapäivänä 15.8.2019 elämysportaat vihitään käyttöön.
- Vielä rakennetaan reilu sata porrasta, näköala-, väli- ja lähtöaluetasanne sekä laitetaan valot molemmin puolin kaiteita, Salo selvittää.
Rakennusvaiheessa olevat portaat ovat herättäneet kiinnostusta ja malttamattomimmat ovat käyneet jo testaamassa niitä.
- Kehuja on sadellut, mutta virallisesti portaat ovat kaikkien käytössä vasta vihkiäisten jälkeen, mainitsee Salo.

Pääkuvassa:
Lakeuden Elämysliikunta -yhdistyksen uusi talkoolainen Pentti Ritala ja talkoissa viisi vuotta mukana ollut Esko Takala kehuvat yhteishenkeä.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Marjukka Mäkinen, Viestitellen-hanke
Kuvat: Marjukka Mäkinen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.