Venesjarvi1

Nuoriso-Leader innostaa somettamaan

Venesjärveläiset lapset ja nuoret tekevät kotipaikkaansa tunnetuksi kuvaamalla kylän elämää Facebookiin. Nuorten käytössä on marraskuun alusta saakka ollut kaksi kameraa, jotka hankittiin Leader Pohjois-Satakunnan Nuoriso-Leader-tuella. Kankaanpään Valokuvaamo on luvannut lahjoittaa vielä yhden lisää.

Our Venesjärvi -projektin vetovastuussa ovat Patrik Raukola, 15, Aada Alhola, 15 sekä Jussi Rajahalme, 14. Yhteensä kuvaamisesta on ilmoittanut olevansa kiinnostunut parikymmentä lasta ja nuorta.


Kamerat kiertävät kuvaajalta toiselle. Niillä ikuistetaan kylän elämää, kuten kerhoja, tapahtumia ja ympäröivää luontoa. Kuvia sekä nuorten tekemiä juttuja julkaistaan Facebookissa avoimessa Veneskylät-ryhmässä.


– Tarkoitus on tehdä sivulle myös juttuja esimerkiksi perheistä, jotka ovat muuttaneet tänne, kertoo Patrik Raukola.

Jussi Rajahalme (vas.), Patrik Raukola ja Aada Alhola opastavat nuorempia lapsia kameroiden käytössä.


Idea syntyi Raukolan omassa perheessä.


– Äiti innosti, että jotain uutta tekemistä pitäisi kylille saada. Mietimme kylän Facebook-sivua, että sinne pitäisi saada jotain lisää, hän kertoo.


Projekti jatkuu vuoden. Venesjärven kyläyhdistys aikoo teettää parhaista kuvista kalenterin vuodelle 2018.
Nuoria on lupautunut ohjeistamaan ainakin etsivä nuorisotyöntekijä ja valokuvausharrastaja Noora Kuuskoski.


– Valokuvaus on vähän kaikkien juttu. Kun lähtee kuvaamaan, unohtaa muut asiat. Se on siinä mielessä terapeuttista. Tätä ideaa voi jalostaa ja viedä etsivän nuorisotyön saralla muuallekin, Kuuskoski uskoo.

Nuoret kokoontuivat viime keskiviikkona Venesjärven koululle, jossa etsivä nuorisotyöntekijä ja valokuvausharrastaja Noora Kuuskoski antoi vinkkejä kuvaamiseen.


9.-luokkalaiset Alhola ja Raukola ovat olleet jo pitkään kiinnostuneita valokuvauksesta. Molemmat uskovat löytävänsä Venesjärveltä paljon kuvauskohteita.


– Täällä on nätti luonto ja järvi, joista saa hienoja maisemakuvia. Itse tykkään eniten ottaa luontokuvia, Aada Alhola kertoo.


Jussi Rajahalme kertoo aikovansa keskittyä kylän tapahtumien kuvaamiseen.


– Tykkään siitä, että kuvissa tapahtuu jotain. Kesällä rantalavalla on aina sunnuntaisin tanssit. Sieltä voisi saada hyviä kuvia.


Samalla kun Facebook-ryhmä kuvineen ilahduttaa kyläyhteisöä, on sivun tarkoitus houkutella uusia asukkaita Venesjärvelle.


– Meillä on täällä paljon harrastusmahdollisuuksia, joita on mukava saada muidenkin tietoon. Myös täällä asuvista olisi hienoa saada kuvia ja tekstejä esille. Itse haluaisin ainakin nähdä, millaisia ihmisiä mahdollisessa tulevassa kotikylässäni asuu, Mari Raukola sanoo.


Myös nuoret ovat vakuuttuneita, että parasta Venesjärvessä on yhteisöllisyys.


– Tämä on mukava paikka asua, Aada Alhola iloitsee.

Kameroiden muistikortit hankittiin Kankaanpään Valokuvaamosta. Yrittäjä Kata Rotstén (oik.) aikoo lahjoittaa vielä yhden kameran nuorten käyttöön. Aada Alhola ja Patrik Raukola vetävät valokuvausprojektia


Nuoriso-Leaderistä rahaa nuorten omille ideoille


Rahaa voi saada esimerkiksi tapahtuman järjestämiseen, bändikamoihin, urheiluvälineisiin tai elokuvaprojektiin.


Tuki on 100–1 000 euroa / projekti.


Tukea voi hakea yhdistys tai ryhmä, jossa on vähintään kolme 10–18-vuotiasta nuorta.


Sähköinen hakulomake löytyy Leader Pohjois-Satakunnan nettisivuilta. Hakukierroksia on 4 vuodessa. Seuraava päättyy joulukuun lopussa.


Lisätietoja: www.aktiivinen.fi/nuoriso_leader

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020