Mobiilisti metsaan 4h yritys vivahde viivi niska1

Mobiilipalvelu opastaa nuoria metsäyrittämiseen

Pohjoisen nuorilla on vähän työllistymisen mahdollisuuksia, sen sijaan ympärillä on kosolti metsää. Tästä oivalluksesta ammensi 31.1.2018 päättynyt Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteinen Mobiilisti metsään -hanke.

4H-yrittäjyys on mainio tapa työllistää itsensä esimerkiksi kesäksi.

– Monilla yrittäminen kestää pidempäänkin, esimerkiksi koko opiskeluajan, kertoo 4H-liiton hankevastaava Anne Annala.

Ympärillä olevan vihreän kullan hyödyntämistä helpottamaan hankkeessa kehitettiin Metsäinen-mobiilisovellus, josta nuoret yrittäjänalut saavat metsänhoitoon liittyvää tietoa.

– Faktatiedon lisäksi sovelluksessa on esimerkiksi metsänmittaukseen tarkoitettuja käteviä apuvälineitä. Sovelluksen kalenterista näkee helposti mitä Metsäkeskuksen koulutuksia on tulossa, kiittelee Annala.

Sovelluksesta löytyvät myös GPS-pohjaiset luontopolut, jotka kannustavat nuoria menemään metsään – ja oppimaan uusia asioita metsästä.

Yksi Mobiilisti metsään -hankkeen tavoitteista onkin madaltaa nuorten kynnystä perustaa metsätalouteen liittyviä 4H-yrityksiä.

Sovellukset auttavat metsässä kulkijaa


Minustako 4H-yrittäjä?

– Paras tapa päästä 4H-yrittäjyyteen kiinni on osallistua paikallisen 4H-yhdistyksen järjestämälle yrityskurssille, Anne Annala vinkkaa.

Mobiilisti metsään –hankkeen tiimoilta paikallisyhdistykset järjestivät yhteensä kahdeksan kurssia, joille osallistui 50 nuorta. Tästä panostuksesta syntyi parisenkymmentä uutta 4H-yritystä, joista jokaista sparraa oma yritysohjaajansa.

– Useimmat 4H-yritykset ovat monialaisia. Metsätaloutta harjoittavissa yrityksissä on tarjolla esimerkiksi taimikonhoitoa, istutusta tai halonhakkuuta. Mutta yleensä yrittäjät tekevät muutakin.

Annalan mukaan tavallisia palveluita ovat metsätalouden ohella leivonta, siivous ja eläintenhoito. Käyttövoimana yrityksissä on usein harrastus tai intohimo.

–4H-yrittäjyys ei nimittäin ole elinkeino, vaan harrastus, Annala muistuttaa.

Oiva esimerkki on rovaniemeläinen EK-kiinteistöpalvelut, joka on 17-vuotiaiden Eelis Kajulan ja Santeri Saarelan perustama 4H-yritys. Pojat tekevät muun muassa raivaustöitä ja polttopuita.


Eelis Kajula työn äärellä


Toinen hyvä 4H-yritys on 15-vuotiaan Viivi Niskan (pääkuvassa) luonnontuotteita myyvä ja pieniä metsätöitä tekevä Vivahde.

– Viivi teki viime kesänä myös marjasatohavainnointia Luonnonvarakeskukselle, Anne Annala kertoo.

Maaseuturahastolta tukea saanut Mobiilisti metsään -hanke ja Metsäinen -mobiilisovellus ovat tuoneet metsän käyttöön ja sen hoitoon liittyvät koulutusmateriaalit myös metsänomistajien ulottuville.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020