Heppaleader hyppy

Juttu, josta ei ehditty edes unelmoida

- Onhan täällä vaikka mitä tekemistä, kun vain ite keksii, naurahtaa kohta 15-vuotias mellajärveläinen Laura Kangas.

Mellajärvi sijaitsee Ylitorniolla ”keskellä ei mitään ja keskellä joka paikkaa”, kuten haastateltavat toteavat. Sekä Ylitornion kirkonkylälle että Rovaniemelle tulee matkaa lähes 60 kilometriä. Lähimmälle ratsastuskentälle, jossa voi harjoitella myös esteiden hyppäämistä, matkaa kertyy kuitenkin nykyään nolla kilometriä.

Kentällä ja sen laitamilla oleilevat Krista ja Aurora Haataja, Laura, Ida-Sofia ja Jenny Kangas sekä Venla Bergman. Paarmat pörräävät ja hiekka pöllyää kentällä. Aurora ja Laura ratsuineen harjoittelevat estehyppyä.

Itse tehty kenttä

Krista Haataja muutti miehensä kanssa Mellajärvelle viitisen vuotta sitten. Hevosia hän kertoo harrastaneensa oikeastaan aina.
- Olen pikkuhiljaa eksynyt aiheeseen aina syvemmälle ja syvemmälle, hän kertoo.

Nyt omaan pihapiiriin mahtuu talli, jossa asustelee yksi suomenhevonen, yksi lämminverinen ja kolme ponia.
- Tämä on ihan harrastetalli, entisiä ravureita, jotka ovat tässä ratsukäytössä. Olen kyllä miettinyt voisiko tähän kehittää jotain yritystoimintaa, mutta toistaiseksi se kuulostaa vielä kaukaiselta, Ylitorniolla päivätöissä kulkeva Krista kertoo.

Naapurista löytyy lisää hevosharrastushenkistä nuorisoa, jonka kanssa harrastuspuitteita on kehitelty yhdessä. Porukalla tehty ratsastuskenttä on käytössä nyt toista kesää ja pari viikkoa sitten kentälle saapui monipuolinen ja helppokäyttöinen estepaketti, josta heppaharrastajat eivät vielä vähän aikaa sitten osanneet haaveillakaan.

poni

Jenny Kangas, 8, seuraa kentän tapahtumia yhdessä 27-vuotiaan Miska-ponin kanssa.

NuorisoLEADER yllätti

- Naapurin isäntä meitä hoksautti, että tällainen NuorisoLEADER-rahoitus on käytettävissä tällä alueella. Hän myös auttoi meitä hakemusten tekemisessä, Krista kiittelee Markku Kangasta.
Outokaira tuottamhan ry:n NuorisoLEADERissa tuen hakija voi olla joko yhdistys, muu yhteisö tai ryhmä, jossa on minimissään kolme vähintään 13-vuotiasta ja korkeintaan 29-vuotiasta henkilöä.

Samantyylistä nuorille korvamerkittyä rahaa on monilla muillakin Leader-ryhmillä kautta Suomen ja ehdot voivat vaihdella ryhmittäin. Rahoituksen tarkoituksena on tukea nuorten uutta toimintaa ja saada nuoret mukaan alueen kehittämistyöhön ja tutuksi hankkeiden kanssa.

Mellajärven heppaporukan hankkeelle järjestyi NuorisoLEADERista tuhannen euron rahoitus.
- Se oli kyllä mahtava yllätys, että tällaiseenkin voi rahaa saada. Tuhannella eurolla saa jo hyvän estepaketin ja se auttaa tyttöjä eteenpäin harrastuksessa, Krista miettii.

Rahoitus haettiin Mellakairan kyläyhdistyksen nimissä, ja yhdistys maksoi rahoitukseen liittyvän omavastuuosuuden. Harrastusporukka puolestaan kuittasi sen yhdistykselle tekemällä talkoita.
- Olimme töissä pilkkikisoissa ja talkoomäärä täyttyi helposti, kun meitä oli siellä niin monta.

hepat

Krista Haatajan tallilla asustelee nykyään ratsukäytössä olevia entisiä ravureita. Etualalla oleva Maileri on poikkeus, koska sen raviura on vasta alussa. Maileri muuten voitti ponilähtönsä Kuninkuusraveissa Rovaniemellä heinäkuussa!

Harrastuksessa eteenpäin

Uusi estepaketti on siis varsin iloinen juttu. Lähimmät vastaavantasoiset kamppeet löytyvät Rovaniemeltä ja Ruotsin puolelta, mutta nyt esteiden treenaaminen sujuu ihan lähellä kotia. Aiemmin kentällä oli vain pari itse tehtyä raskasta estettä.
- Nykyiset ovat keveitä kannettavia, voi tulla vaikka yksin treenaamaan. Tiedä vaikka itsekin uskaltautuisin tämän innoittamana taas kokeilemaan hyppäämistä, Krista nauraa.

Krista ohjaa tyttöjen treenejä asiantuntevan oloisesti, mutta toteaa samalla, että vaikka on itse pitkään harrastanut ei hän koe itseään kummoiseksi opettajaksi vaan kutsuu mieluusti välillä muita opettamaan porukkaa.
- Meidän onkin aika paljon helpompi ottaa tänne joku meitä opettamaan, kuin lähteä tämän revohkan kanssa jonnekin oppiin. Nyt saamme tehtyä omalle kentälle kokonaisia ratoja ja voimme treenata esteitäkin ihan hyvin täällä lähtemättä mihinkään, Krista kertoo.

puomit

Oma estepaketti auttaa tyttöjä harrastuksessa eteenpäin. Aurora Haataja ja suomenhevonen Simppa.

Seuraavana suunnitelmissa on rakentaa jonkinlainen varasto esteille.
- Nuo vanhat meillä oli pressun alla, mutta niissä oli aikamoinen esiin kaivaminen metrisestä hangesta. Ihan ex tempore ei päästy hyppimään.

Kun töihin ja kouluun kulkeminen vie jo aikansa, on mukavaa, että harrastuksiin on lyhyt matka. Mielekkäät harrastukset voivat vaikuttaa myös tulevan opiskelu- tai asuinpaikan valintaan. Laura Kangas kulkee tällä hetkellä ylä-asteella Ylitorniolla ja sen jälkeen suunnitelmissa on lukio. Paikkakuntavaihtoehdot ovat Ylitornio ja Rovaniemi, mutta Laura on kallistumassa ensimmäisen puoleen.
- Sinne on helpompi kulkea täältä ja täällä on nämä eläimet.

Enempää perusteluja ei kaipaa, kun on hetken saanut seurata porukan toimintaa kauniina kesäisenä päivänä.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Tuuli Kontio, lapinkeino.fi
Kuvat: Tuuli Kontio, lapinkeino.fi