Voiko tama1 1000

Voiko tämä olla tosikaan

- Vähän niinko vitsihän se oli, semmonen älynväläys, kuvailee Tiina Mykkälä viime syksynä miehensä siskon Virven kanssa keksimäänsä ideaa. Pitäisi perustaa Arpelan Martat ry, he miettivät marjametsässä kyykkiessään.

Kun naiset esittivät ideansa kylän Facebook-ryhmässä, alkoi innokkaita ilmaantua.
- Alko tulla kommenttia, että mie haluan kans tulla, ja mie, Mykkälä kertoo.
Yhteydenotto Lapin Marttojen toimistolle laittoi asian eteenpäin ja yhdistys perustettiin syyskuussa 2018.

Kyläläisten into yllätti myös Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Leila Raution.
- Tulimme tänne pitämään perustamiskokousta ja tulostimme mukaan esityslistoja ja muita papereita kymmenelle hengelle. Perillä katsoin että eihän tämä ole tosikaan, paikalla oli 28 henkilöä! hän muistelee.
Uusien yhdistysten perustaminen on Raution mukaan nykyään hieman harvinaista.
Yhdistyksen perustamiseen vaaditaan 5 jäsentä – Arpelan Martoissa niitä on nyt n. 35. Eri ikäisiä, joista osa tunsi toisensa entuudestaan, osa taas ei.
- Kyllä täällä varmaan kaikki tietävät toisensa, mutta tekemisissä ei ole oltu, Mykkälä miettii.
Martoista onkin tullut nopeasti kyläläisiä yhdistävä juttu.

Leila Rautio on Lapin Marttojen toiminnanjohtaja.

Tavataan kylillä

Arpelan Marttojen aktivoituessa Lapin Martat oli juuri käynnistelemässä Tavataan kylillä –hanketta, jonka tavoitteena on innostaa kyliä suunnittelemaan omia kylätapahtumiaan ja valmistamaan yhdessä paikalliseen ruokaperinteeseen ja alueen asukkaiden erityisosaamiseen liittyviä ruokia ja tuotteita. Kylät saavat hankkeen puitteissa 4 ilmaista tapaamista, jotka voivat olla esimerkiksi ilmaisia koulutuksia.

Arpelassa kokoonnuttiin ensin kyläiltaan, jossa ideoitiin tapahtumaa ja mietittiin millaisia koulutustarpeita kylällä on.
- Joihinkin juttuihin osaamista löytyi jo ihan omasta porukasta. Hankkeen järjestämän ensimmäisen koulutuksen aiheeksi valikoitui kyläläisten toiveesta papujen ja linssien käyttö erilaisissa kasvisruoissa, Rautio kertoo.
Kasvisruokakurssi keräsikin kovasta pakkasesta huolimatta kylätalolle 28 osallistujaa. Mukaan pääsivät myös lapset, kun hankkeen yksi yhteistyökumppaneista, Tornion 4H-yhdistys, järjesti paikalle nuoren katsomaan pienimpien perään.
- Tässä kylässä saatiin toiminta heti käyntiin just niin kuin pitääkin, Rautio iloitsee.


Tiina Mykkälä on Arpelan Martat ry:n puheenjohtaja.

Kolmas yhteistyökumppani, Lappilaiset kylät ry, on auttanut muiden kylien aktivoimisessa. Hankkeen ovat rahoittaneet Peräpohjolan Leader sekä Leader Outokaira tuottamhan ry, joiden alueella hanke myös toimii. Hanke on tähän mennessä kertonut toiminnastaan Kantojärvellä, Ylitorniolla, Turtolassa, Pekanpäässä ja Karungissa sekä Yläkemijoen, Mattisen ja Liimatan, Keminmaan, Lehtojärven, Marraskosken ja Marrasjärven kyläilloissa.

- Mukaan ehtii vielä, hanke jatkuu vuoden 2020 heinäkuulle, kertoo Leila Rautio.

Tekemällä tutustuu

Tänä iltana kukaan ei jää porukan ulkopuolelle. Osallistujat haluavat, että ryhmät jaetaan satunnaisesti sen sijaan, että ryhmät muodostettaisiin itse. Kuppikuntia ei näin pääse muodostumaan.
- Tässähän sitä tutustuu, hymyilee Anneli Hurtig leipätaikinaa nostatellessaan.
Hän veikkaakin, että syy intoon ei ole itse ruoanlaiton opiskelussa vaan yhteisöllisyydessä.
- Kyllähän me kaikki suurin piirtein osataan jo ruokaa laittaa, hän naurahtaa.


Anneli Hurtig kertoi naanleipätaikinan nousemista odotellessa miettineensä viime aikoina omaa lihansyöntiään. Hän toimii myös Arpelan Marttojen sihteerinä ja rahastonhoitajana.

Vaan kyllä kurssin opit otetaan innolla vastaan siitä huolimatta.
- Nyt puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta. Olen sen ja terveydenkin takia miettinyt viime aikoina omaa lihansyöntiäni, toteaa Hurtig, joka toimii Arpelan Marttojen sihteerinä ja rahastonhoitajana.
Ruoat valmistuvat ja on tullut aika istua pöytään. Ruokalajit keräävät ihastuneita huokauksia ja vaikka kello käy kohti yhdeksää, ei kellään ole kiire vielä mihinkään. Porukan yhteishenkeä seuratessa alkaa jo innolla odottaa, mitä kaikkea tällä porukalla saadaankaan vielä aikaan.

Pääkuva: Kasvisruokakurssilla valmistettiin ruokaa pavuista ja linsseistä.

Muokkauspäivämäärä: 17.2.2020
Teksti: Tuuli Kontio
Kuvat: Tuuli Kontio

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.