31 tublabaari2

Hyvän mielen joulutarina: Pihlajaveden kylä pelastaa pikkulintuja

Keuruun Pihlajaveden kylällä huolestuttiin uhanalaisten pikkulintujen kohtalosta. Kyläläiset keksivät innovatiivisen ratkaisun: nyt kuka tahansa voi pelastaa pikkulintuja ostamalla kylän verkkokaupan kautta joko ruokintaviikon tai vaikkapa oman linnunpöntön kylän Pönttöpuistosta. Tempaus on herättänyt heti huomiota!

Pihlajaveden kylällä on jo aiemmin osallistuttu aktiivisesti miljoonan linnunpöntön tempaukseen ja kylälle perustettiin jo vuonna 2016 Pönttöpuisto. Pönttöpuistossa on tällä hetkellä yli 40 linnunpönttöä ja sieltä on voinut ostaa itselle oman nimikkopöntön ja sitä kautta tukea Suomen lintujen suojelua.

Pihlajaveden kyläyhdistys heräsi tilanteeseen luettuaan uutisen pikkulintujen määrän vähenemisestä ja käynnisti tempauksen, jossa jokainen voi halutessaan kantaa kortensa kekoon Pönttöpuiston siivekkäiden ystävien hyvinvoinnin varmistamiseksi. Uutisen mukaan Suomessa pesii vajaat 250 lintulajia, mutta niistä uhanalaisia on useampi kuin joka kolmas. Joitakin lajeja, kuten hömötiaista, voi kuitenkin auttaa ruokinnalla. Seurata kannattaa myös mm. varpusten, talitiaisten, sinitiaisten, viherpeippojen ja punatulkkujen määrää ja tilannetta.

Kuva, jossa varpunen, hömötiainen ja punatulkku.
Kuvissa varpunen, hömötiainen ja punatulkku. Kuvat: Pixabay.

Pihlajaveden verkkokaupassa jokaisella ruokinta-automaatilla on oma varauskalenteri, joiden käyttämisellä varmistutaan, että ruokaa riittää koko talvikaudeksi.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Juha Käppi kertoo:

- Homma toimii käytännössä niin, että auttaja tekee ruokatilauksen verkkokaupasta ja sen jälkeen Pihlajaveden kyläyhdistyksen palvelukseen värvätyt tontut huolehtivat, että Pönttöpuiston ruokintapisteessä on syötävää linnuille valitulla ajalla. Näin apua voi antaa, vaikka ei asuisikaan vakituisesti paikkakunnalla.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta ruokkia pikkulintuja, esim. taloyhtiöiden järjestyssääntöjen vuoksi, mutta silti halu auttaa pikkulintuja voi olla vahva.

- Tempaus on lähtenyt mahtavasti käyntiin! Ensimmäiset tilaukset tehtiin kaksi tuntia julkistamisen jälkeen. Linturuokintaa jatketaan talvikauden ajan maan sulamiseen saakka, joten vielä ehtii tekemään varauksia.

    Lisätietoa ja linkki verkkokauppaan:
    Pelastetaan Pihlaisten pikkulinnut - Pihlajaveden kyläyhdistys ry (johku.com)

    Lue myös: Liikkuva ja älykäs Pihlajaveden kylä Keuruulla

    Kuva lintujen ruokintapaikasta.
    Muokkauspäivämäärä: 20.12.2021