Linc2017 4 lincwalk mv 31

LINC 2017 tarjosi elämyksiä ja verkotti Euroopan Leader-väkeä

LINC 2017 9.-10.5. Luxemburgin Viandenissa kokosi yhteen Euroopan Leader-väen. LINC on saanut alkunsa Itävallan, Saksan, Viron ja Suomen Leader-ryhmien ja kansallisten verkostoyksiköiden aloitteesta, ja ensimmäinen tapaaminen järjestettiin Suomessa Itävallassa vuonna 2010. Suomessa LINC-seminaari järjestettiin 2013 Ylä-Savossa.

Tänä vuonna seminaari kokosi Leader-ryhmien ja verkostoyksiköiden edustajia 19 eri maasta. LINC2017 oli tähänastisista LINC-seminaareista suurin, osallistujia oli yli 300. Yksi LINCin päätarkoitus on luoda otolliset puitteet uusien kansainvälisten kumppanuuksien syntymiselle sekä tietysti mahdollistaa iloisia jälleennäkemisiä. Tässä onnistuttiinkin erinomaisesti, sillä monipuolista ryhmäytymistä yli maarajojen tapahtui väistämättä työpajojen ja yhteisen tekemisen myötä.

LINC 2017 alkoi avajaisilla, jossa tervehdyksensä jättivät mm. Viandenin pormestari Marc Schaefer sekä paikallisen Leader-ryhmän, Éislekin, toiminnanjohtaja Marcel Thommes. Avajaiskulkueessa liput liehuivat ja Leader-väki valloitti Viandenin kadut.

Simpukoita, sinappia ja nuudeleita

Toisena päivänä osallistujat retkeilivät ympäri Luxemburgin maaseutua ja tutustuivat tukea saaneisiin kohteisiin, paikalliseen maaseudun kehittämiseen ja Leader-toimintaan. Ja koska maa on tunnetusti pinta-alaltaan aika pieni, onnistui LINC ulottumaan koko maahan aivan eteläisintä kärkeä lukuun ottamatta.

Esimerkiksi pohjoiseen Luxemburgiin suuntautuneen retken punaisena lankana oli pohtia yhdessä, millaista lisäarvoa alueellisille ja paikallisille tuotteille voisi luoda. Retkellä tutustuttiin Lëlljer Gaartin osuuskunnan toimintaan, Upper Sûre Nature Parkin alueeseen, Kalborn-Millin simpukanjalostuasemaan sekä Beoon, joka vastaa paikallisten tuottajien Ourdaller-tuotteiden, kuten sinapin, oluen, nuudeleiden ja ruokaöljyjen jakelusta.

Lëlljer Gaartin osuuskunta pyörittää toimintakeskusta, joka tarjoaa sen kehitysvammaisille asiakkaille suunnatun työpajatoiminnan lisäksi monenlaisia asiantuntijapalveluja alueelle, kuten puutarhatöiden tekemistä ja pihasuunnittelua. Upper Sûre Nature Parkin alueella sijaitsevat maan parhaat vesivarannot. Alueella yhdistetään työ ja vapaa-ajan harrastukset ekologisella tavalla, ja kehittämisen tärkeitä teemoja ovat matkailu, kulttuuri, ympäristönsuojelu sekä taloudellinen kasvu. Näissä kohteissa syntyikin runsaasti keskustelua päivän teemasta ja ideoita siitä, miten näitä toimintamalleja voisi soveltaa omalla kotiseudulla. Esimerkiksi Beon järjestäytyneessä paikallisten tuotteiden markkinoinnissa olisi opittavaa.

Seikkailu Schengenissä ja muita opintoretkiä


Yksi opintoretki oli Viandenista etelään, LAG Miselerlandin alueelle. Leader-ryhmä toimii aivan Euroopan ytimessä rajautuen Ranskaan ja Saksaan. Rajat yrittävä yhteistyö on alueella arkipäivää ja se näkyy myös Leader-ryhmän toiminnassa. LAG Miselerland on tehnyt yhteisen Leader-strategian saksalaisen Leader-ryhmän kanssa. Hallinnollisesti ne ovat kaksi erillistä asiakirjaa, mutta tavoitteen on mietitty yhdessä. Kehittämishankkeissakin kansainvälinen yhteistyö on jokapäiväistä.

Opintoretken työryhmäosiossa käytiin läpi Leaderin kv-hankeiden historiaa Leader-työn alkuvuosista alkaen. Työryhmässä pohdimme, mikä on Leaderin kv-työn ydin, työryhmäpöydät tiivistivät ytimet twiiteiksi, esimerkkinä meidän pöydän lopputuotos: Leader-tnc: inspiration, innovation and open-mindness on human scale #LeaderCLLD #LINC2017

Retken aikana pääsimme myös Mosel-joelle ja kävimme Ranskan puolella kääntymässä. Retkipäivän sanoma kiteytyi viimeiseen kohteeseen. Vierailimme Schengenin pienessä kylässä, josta vuonna 1985 lähti liikkeelle prosessi, joka mahdollistaa nykyisin ihmisten vapaan liikkuvuuden 26 eurooppalaisen maan alueella. Kansainväliselle yhteistyölle vapaa liikkuvuus on suuri etu ja arvo. Schengen-sopimuksen tulevaisuus ei ole itsestäänselvyys vaan sen eteen täytyy tehdä töitä.

Schengenissä Suomen lipun kanssa: Juha-Matti Markkola verkostopalvelut, Pia Poikonen Leader Varsin Hyvä, Tuuli Jansson Leader Ravakka ja Hilkka Näse Leader Varsin Hyvä

Kolmas ja viimeinen seminaaripäivä vietettiin reippaissa tunnelmissa, sillä vuorossa oli LINC Walk, joka tarkoitti tällä kertaa patikointia Viandenin upeissa maisemissa. Patikkamatka tehtiin joukkueina, ja matkan varrella oli paitsi tiimityötä vaativia kisailupisteitä, myös upeita makuelämyksiä eri puolilta Eurooppaa.

Viimeinen ilta huipentui päätöstilaisuuteen, joka olikin suomalaisille tärkeä ja odotettu tapahtuma, sillä siellä luovutettiin LINC-lippu seuraavalle järjestäjämaalle – Suomelle! Tieto herätti yleisössä kovasti ihastusta, ja kalenterit avattiinkin saman tien kesäkuun 2018 kohdalta.

Kurkkaa LINC2017-tunnelmia myös videolta

Muokkauspäivämäärä: 27.6.2021
Teksti: Pirjo Onikki
Kuvat: Kuvat: Pirjo Onikki, Juha-Matti Markkola ja Mimmi Virtanen, video: Pirjo Onikki