1. Valitse etsimäsi sisällön teema(t)


2. Minkä tyyppistä sisältöä etsit?
Valitse hakukriteerit

Etsi sisällöstä (esim. hakusanalla 'viestintäohje'):

Yritystuet

Maaseutuohjelma; Yrittäjyys
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto); Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma; yritystuet

Yritystukien tarkoituksena on tuoda maaseudulle uusia ja uudenlaisia työpaikkoja. Tuilla kannustetaan kehittämään oman yrityksen toimintaa ja palkkaamaan lisää työvoimaa. Vuosina 2007–2014 on tuettu mikroyrityksiä ja maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa harjoittavia maatiloja. Myös maataloustuotteita jalostavat pienet ja keskisuuret yritykset ovat olleet tuen piirissä. Ohjelmalla on myötävaikutettu noin 75 000 työpaikan syntymiseen tai säilymiseen maaseutualueilla. Näistä 6 562 on uusia työpaikkoja. Muut ovat säilytettyjä ja hankkeiden tai investointien toteutusten aikaisia työpaikkoja. 

Maaseutuohjelma hyödyttää meitä kaikkia - ja tukee myös yrittäjyyttä. Katso video! ​​​​​​​​​​​​​​

Suomalaisista yrityksistä noin 40 prosenttia sijaitsee maaseudulla 

Maaseudun yrittäjyydelle on uutta kysyntää, jota ei kaikin osin ole vielä hyödynnetty. Matkailupalvelut luovat jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Nousussa ovat bioenergiayrittäjyys ja hoiva-ala. Palveluala on myös maaseudun suurin yksittäinen toimiala.

Suomalaisista yrityksistä noin 40 prosenttia sijaitsee maaseudulla. Toimivan laajakaistayhteyden ansiosta entistä useampi yrittäjä ja työntekijä voi siirtää työntekoaan ainakin osaksi maaseudulle. Maaseudun yrittäjyydellä on vaikutusta koko Suomen talouteen. Paikallisesti työnteon mahdollisuudet hidastavat muuttotappioita. Kysynnän ansiosta kylällä on mahdollista säilyttää lähipalveluita kuten kauppa, posti ja julkinen liikenne. Myös maaseudulla pistäytyjät ja kesäasukkaat hyötyvät toimivista maaseudun palveluista.

Maaseutuohjelman tukia saaneet yritykset ovat selvinneet talouden notkahduksista verrokkeja paremmin. Vuosina 2007–2013 ohjelman kautta myönnettiin yli 14 000 yritystukea. Suurin osa näistä oli investointeihin. Lisäksi tukea sai yrityksen käynnistämiseen ja kehittämiseen. Kaupunkien läheisellä ja ydinmaaseudulla työttömyys on ollut koko maata pienempää. Yritystuilla on merkittävä rooli erityisesti harvaan asuttujen alueiden ihmisten työllistäjinä ja siksi tukea myös suunnataan sinne.

Kasvaakseen maaseudun yritysten tulisi panostaa erityisesti myyntikanavien avaamiseen ja markkinointiin. Oman alan osaaminen on usein vankimmalla pohjalla. Yritysten yhteistyöllä ja verkottumisella on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia liiketoiminnan ja kasvun syntymiseen.

​​