1. Valitse etsimäsi sisällön teema(t)


2. Minkä tyyppistä sisältöä etsit?
Valitse hakukriteerit

Etsi sisällöstä (esim. hakusanalla 'viestintäohje'):

Hanketuet

Maaseutuohjelma; Hankkeet
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto); Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma; hanketuet
Hyvien hankkeiden tulokset jäävät elämään hankkeen toteutusajan jälkeen. Hanketuilla on saatu täsmäratkaisuja moniin paikallisiin tarpeisiin. Hankkeet ylläpitävät ja kehittävät maaseudun elinkeinoja ja asumisviihtyvyyttä. Hyvinvoivasta, elävästä maaseudusta hyötyy koko Suomi.

Maaseutuohjelman hanketuet hyödyttävät meitä kaikkia - katso video

Hankkeiden vaikuttavuus​

Hankkeiden kautta ihmisiä on saatu mukaan vaikuttamaan siihen, mitä omassa ympäristössä tapahtuu. Ne ovat lisänneet sosiaalista pääomaa ja yhteisöllisyyttä. Hanketuella on kohennettu kylien yleisilmettä ja tuotu vapaa-ajanviettomahdollisuuksia kylille. 

Lukuisat järjestetyt tapahtumat ovat olleet omiaan lisäämään paikkakuntalaisten yhteistyötä. Monista paikallisista ideoista on poikinut suuria ilmiöitä, jotka ovat nostaneet maaseutupaikkakunnat maailman maineeseenkin. Tiesitkö esimerkiksi, että Eukonkannon MM-kisojen taustalla on maaseutuohjelman tukea? Pienillä avauksilla on ollut aluetaloudellisesti merkittäviäkin vaikutuksia.

Yrittäjät ovat hyötyneet mahdollisuudesta kouluttautua ja lisätä oman alansa tuntemusta. Osaava yrittäjä lisää ympäristönsä elinvoimaa työllistämällä myös muita. Lähes 24 000 maa- ja metsätalouden alalla toimivaa on saattanut jonkin koulutuksen loppuun ohjelman tuella. Valtakunnallisilla hankkeilla on vahvistettu muun muassa energia- ja elintarvikealojen osaamista koko maassa. Yritys- ja hanketoiminnan avullaon  luotu vuoden 2014 loppuun mennessä 6 562 uutta työpaikkaa. Määrä tulee vielä kasvamaan, koska toiminta on kesken.

Toimiva internet-yhteys on edellytys maaseudun ja sen elinkeinojen kehittymiselle. Kiinteä verkkoyhteys on saatavilla alle 60 prosentilla maaseudun talouksista.  Maaseutuohjelman kautta tuettiin Laajakaista kaikille -hankkeessa linjattua tavoitetta tuoda valokuitu- tai kaapeliverkosto lähes koko väestön ulottuville vuoden 2015 loppuun mennessä. Mittavia laajakaistahankkeita toteutettiin lukuisia ohjelmakaudella 2007–2013. Pienempien kyläverkkojen rakentaminen jatkuu edelleen ja niiden tarve tiedostetaan entistä laajemmin.

Leader-ryhmät ​myönsivät valtaosan ohjelmakaudella 2007–2013 myönnetyistä hanketuista. Leader-ryhmillä on ollut suuri merkitys uusien yritysten synnyttämisessä ja vanhojen kehittämisessä. Ruohonjuuritason toimijoina ne ovat tavoittaneet potentiaalisia ja kasvunhaluisia yrittäjiä sekä tunnistaneet tarpeita paikalliselle yrittäjyydelle.