1. Valitse etsimäsi sisällön teema(t)


2. Minkä tyyppistä sisältöä etsit?
Valitse hakukriteerit

Etsi sisällöstä (esim. hakusanalla 'viestintäohje'):

Skip Navigation LinksMaaseutufi>fi>Maaseutuohjelma>Viestintä>Uutiset>Ehdota uutista>Aluelautakuntatyö sai uutta vauhtia kaivoshankkeesta

Aluelautakuntatyö sai uutta vauhtia kaivoshankkeesta

 

Kello on vartin yli kahdeksan maaliskuisena arki-iltana. Aluelautakunnan palaveri on alkanut yli kaksi tuntia aiemmin ja odottelen vielä omaan puheenvuoroni alkua. Tarkoitukseni on kertoa, miten hankkeeseen liittyvät kokeilut on tarkoitus tehdä ja pohtia yhdessä, millaisia uusia hankkeita laitetaan keväällä vireille. Odottelu ei harmita, sillä palaveriporinan ja sähköpostiviestittelyn lisääntyminen on hyvä juttu. Täällä puhaltavat selvästi muutoksen tuulet ja monenlaisia näkökohtia kyliltä tulee esille.

Vuolijoen aluelautakuntakokeilu on toiminut nyt reilun vuoden, osana Kajaanin kaupungin päätöksentekojärjestelmää. Innostuksen takana ei ole vain edustamani projekti, vaan Vuolijoen alue on saanut uutta vauhtia Transtechin saamista raitiovaunutilauksista ja Otanmäen kaivoshankkeesta. Ylpeydellä puhumme siitä, että työpaikkoja meillä kyllä on. Meillä sijaitsee kaupungin suurin yksityinen työnantaja, lähes 40 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Meidän Vuolijoen-Otanmäen alueemme, entinen kunta, ei ole vain kaupungin takamaata vaan olennainen osa sen kehittymistä. Palavereissa pohdimme paikallisten koneurakoitsijoiden mahdollisuuksia kaivoksen alihankintatöihin ja aktiivista kampanjaa tehtaan työntekijöiden asuttamiseksi alueellemme. Tiekartta, joka kertoo tavoitteista ja suuntaviivoista, hyväksyttiin helmikuun puolivälissä.
 
Työtä silti tarvitaan. On puhuttava kylätalojen ylläpidon puolesta ja keksittävä nuorille kyytejä harrastuksiin. On yritettävä lieventää haja-asutusalueella asuvien vanhusten yksinäisyyttä ja suunniteltava koulukyytejä siten, että ajankohdat kävisivät myös autottomien kauppa- ja laboratorioasioinnille.

Joku sanoo, etteivät asukkaat saa olla alueen kehityksen hidasteena ja toinen sanoo, että on otettava huomioon se, että samassa talossa on asuttu saman suvun voimin sukupolvesta toiseen. Molemmat näkökohdat ovat tärkeitä. On taisteltava muuttoliikettä vastaan ja samalla on etsittävä uusia mahdollisuuksia elinkeinoille.

Täällä maaseutu on aktiivinen toimija.
Katimari Partanen
FM, projektipäällikkö, Vuolijoen aluelautakunta vauhtiin –hanke.

Aluelautakunnan toimintamallin ja alueen kehittämiseksi on saatu Oulujärvi Leader ry:n rahoitusta. Rahoitus on myönnetty Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020.