1. Valitse etsimäsi sisällön teema(t)


2. Minkä tyyppistä sisältöä etsit?
Valitse hakukriteerit

Etsi sisällöstä (esim. hakusanalla 'viestintäohje'):

Skip Navigation LinksMaaseutufi>fi>Maaseutuohjelma>Arviointi ja seuranta

Arviointi ja seuranta

Maaseutuohjelma
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto (maaseuturahasto); Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma; raportit
Täältä löydät tietoa maaseutuohjelman arvioinnista ja seurannasta. Tänne on koottu arvioinnin raportteja sekä vuosikertomuksia, jotka kertovat ohjelman tavoitteiden saavuttamisesta. 

Maaseutuohjelmiin  on aina liittynyt tiiviinä osana toimenpiteiden seuranta ja ohjelmien arviointi. Seurannan merkitys ja sille asetetut vaatimukset ovat kasvaneet jokaisella ohjelmakaudella. Määrällisten tavoitteet otettiin käyttöön kaudella 2007–2013. Seurannan ja asetettujen tavoitteiden merkitys kasvaa edelleen kaudella 2014–2020. 

Ohjelman vaikutusten arviointi on nostettu entistä selkeämmin esiin. Maatalouden ympäristötuen vaikuttavuuden seuranta (MYTVAS) aloitettiin vuonna 1995 ja työ jatkuu edelleen. Muiden toimenpiteiden vaikutuksia on selvitetty erillisselvityksillä. 

Vaikuttavuuden arviointi on haastavaa, koska rakennemuutos, talouden notkahdukset sekä ympäristö- ja ilmastokysymykset ovat muovanneet maaseudun kehittämisen raameja. Yksiselitteisiä vastauksia ohjelman toimenpiteiden vaikutuksista on lähes mahdotonta saada. Vaikuttavuusindikaattoreiden avulla voidaan kuitenkin osoittaa kehityksen suunta. 

kaisankanat021 (3).jpg
​​​
​​​